Yunanistan'da halk, yeni kurtarma paketi karşılığında kemer sıkma tedbirlerine yüzde 61'le 'hayır' dedi. Başbakan Çipras Yunan halkına teşekkür etti, 'Müzakere masasına döneceğiz' dedi. Muhalefet lideri Samaras istifa etti. Euro Bölgesi liderleri Salı günü olağanüstü toplanıyor.
"ZOR ŞARTLARDA ÇOK CESUR BİR TERCİH YAPTINIZ"
Yunanistan'da düzenlenen referandumda, halk, yeni kurtarma paketi karşılığında kemer sıkma tedbirlerine 'hayır' dedi. Sandıktan yüzde 61 'hayır', yüzde 39 'evet' oyu çıktı. Referanduma katılım yüzde 63'ü buldu. Halktan 'hayır' oyu kullanmasını isteyen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, sonuçların belli olmasının ardından televizyondan halka seslendi. "Bugünkü zor şartlarda çok cesur bir tercih yaptınız. Bana verdiğiniz yetkinin Avrupa'dan kopuş için değil, sürdürülebilir çözümü sağlama yönünde pazarlık gücümüzü artırmak için olduğunun tamamen farkındayım." dedi. Yunan halkının Avrupa dayanışması ve demokrasisine oy verdiğini söyleyen Çipras, müzakere masasına döneceklerini açıkladı.
Çipras, AB'ye Ders Verdi: Demokrasiye Şantaj Yapılmayacağını Kanıtladık
SAMARAS İSTİFA ETTİ
Referandumdan 'evet' çıkması halinde Çipras hükümeti istifa edecekti. Ancak tersi oldu. Seçmenden 'evet' oyu kullanmasını isteyen muhalefet lideri, eski başbakan Antonis Samaras, sandıktan istediği sonuç çıkmayınca Yeni Demokrasi Partisi'nin liderliğinden istifa edeceğini açıkladı. "Partimizin yeni bir başlangıca ihtiyacı var" dedi.
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, halkın 'hayır' demesinin demokrasi ve sosyal adaletten yana olduklarını gösterdiğini söyledi. "Yarın (Bugün) itibariyle Yunan halkının bize verdiği bu cesur 'hayır'la borç verenlere bir yardım eli uzatacağız. Ortak bir zemin bulmak için hepsine sesleneceğiz. Bugünün 'hayır'ı yarının demokrat Avrupa'sına büyük bir 'evet'tir" diye konuştu.
LİDERLER OLAĞANÜSTÜ ZİRVEDE TOPLANIYOR
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Euro Bölgesi liderlerinden Yunanistan'ın durumunu görüşmek üzere 7 Temmuz akşamı Brüksel'de toplanmalarını istedi. Tusk referandumla ilgili yazılı açıklamasında, neticenin keder verici olduğunu belirterek, "Yunan referandumunun sonucunu not ettim. Bu netice Yunanistan'ın geleceği açısından çok üzücüdür. Yunan ekonomisinin toparlanması için zorlu önlemler ve reformlar kaçınılmazdır. Şimdi Yunan makamlarının inisiyatiflerini bekleyeceğiz" ifadesini kullandı.
MERKEL VE HOLLANDE BİR ARAYA GELECEK
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'daki referandum sonuçlarının değerlendirilmesi için avro bölgesine üye ülkelerin liderlerinin salı günü toplanması çağrısında bulundu.
Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Hollande ve Merkel'in bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. Açıklamada, iki liderin de, "Yunan seçmenin görüşlerine saygı gösterilmesi konusunda hemfikir olduğu" belirtildi.
Yine aynı açıklamada, Hollande ve Merkel'in avro bölgesine üye ülkelerin liderlerinin salı günü toplanması konusunda Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk'a çağrı yaptığı kaydedildi.
20 BİN SANDIKTA OY KULLANILDI
Saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi 19.00 itibariyle sona erdi. Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı.
KATILIM YÜZDE 50'Yİ AŞTI
Referandumun geçerli olabilmesi için kayıtlı seçmenin yüzde 40'ının sandığa gitmesi gerekiyordu. Yunanistan İçişleri Bakanlığı, bugünkü referandumda katılım oranının yüzde 50'yi aştığının kesin olduğunu açıkladı. Yunanistan'da kayıtlı seçmenin yüzde 65'i sandık başına gittiği belirtildi.
KUTLAMALAR BAŞLADI
İlk sonuçların açıklanmasıyla birlikte çok sayıda "hayır" destekçisi kutlamalara başladı.
"DEMOKRASİ KAZANDI"
Twitter hesabından açıklama yapan milliyetçi Bağımsız Yunanlar lideri ve Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, "Yunanlar tehdite boyun eğmeyeceklerini kanıtladılar. Demokrasi kazandı." diye yazdı.
"MÜZAKERELER HEMEN BAŞLAMALI"
Yunan Hükümet Sözcüsü Gabriel Sakellaridis ise kreditörlerle müzakerelerin hemen başlaması ve iki gün içerisinde tamamlanması gerektiğini söyledi. Bu arada Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in bu akşam bankaların genel müdürleriyle bir araya geleceği belirtildi.
SALI GÜNÜ BANKALAR AÇILIYOR
Varufakis, sandıktan önlemlere 'hayır' çıkması durumunda bankaların Salı günü açılacağını söylemişti. Bankalardaki nakit bitmek üzere olduğundan, Salı gününe kadar Avrupa Merkez Bankası'nın Yunanistan'a nakit akışını sağlaması gerekecek. Avrupa Merkez Bankası'nın da bu akşam referandum sonuçlarını değerlendirecek.
YUNANİSTAN NEYİ OYLADI?
Yunanistan hükümeti, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları halka oylatmaya karar verdi.
Bu koşulların başlıcaları...
- Mali yardım için de daha fazla vergi alınması, erken emeklilik olanaklarının kısıtlanması ve emeklilik primlerinin yükseltilmesi şart koşuluyor.
- Tarım sektörüne tanınan vergi ayrıcalıkları ve diğer sübvansiyonlar, Yunanların reform paketini onaylaması durumunda sona erecek.
- Atina Uluslararası Havalimanı'nın yanı sıra 39 bölgesel havalimanı da özelleştirilecek. Ayrıca telekom operatörü OTE, petrol şirketi Hellenic Petroleum HELPE, 35 devlet binası, piyango şirketi, birçok otoyol ve liman da özelleştirilmesi istenen kurumlar.
- Devlette çalışan kişilerin maaşları beceri, performans ve sorumluluğa göre gelecek yıldan geçerli olmak üzere düzenlenecek. Ayrıca yevmiye, yan ödeme, yolluk ve kıdem tazminatları gibi ödemeler de yeniden belirlenerek kısıtlamaya gidilecek.
- Gelecek yılın bütçesinde askeri harcamalarda 400 milyon avro kısıtlama olacak. Asker sayısı da düşecek.