Teklif, ABD'nin fonladığı sivil toplum örgütlerinin Rusya'da siyasi faaliyette bulunmasını da yasaklanıyor. Teklif, daha önce bu düzenlemelere destek veren Rusya lideri Vladimir Putin'in imzasıyla yasalaşacak. Teklif, ABD'de insan hakları ihlallerinde bulunan Rus vatandaşlarının kara listeye alınmasını öngören Magnitsky Yasası'na misilleme olarak görülüyor.
Rusya'da yolsuzluklarla mücadele etmesiyle tanınan Avukat Sergey Magnitsky üç yıl önce hapiste ölmüştü. Putin yasanın 'dostane olmadığını' söylemiş ve Washington'ın bunun yerine ABD hapishanelerindeki insan hakları ihlallerini çözmesi gerektiğini belirtmişti. Yasa uyarınca, ABD hükümeti insan hakları ihlallerine karıştığı düşünülen Rus yetkililere vize vermeyebilecek ve varlıklarını dondurabilecek. Rus Parlamentosu'nun alt kanadı Duma bu aybaşında yasa tasarısını ezici bir çoğunlukla kabul etmişti.
OYBİRLİĞİYLE KABUL
Parlamentonun üst kanadında oylamaya katılan 143 senatör de tasarıya 'evet' dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Patrick Ventrell, daha önce tasarının Rus çocuklarına zarar vereceğini söylemişti. Rusya'da evlat edinme oranları düşük. 2011'de 3 bin 400 Rus çocuk yabancı aileler tarafından evlat edinildi. Çocukların üçte birini evlat edinenler de Amerikalı ailelerdi. Rus ailelerse 7 bin 416 çocuk evlat edindi. Rusya medyasında, Amerikalılar'ın evlat edindiği çocuklara eziyet edildiği yönünde haberler yer almıştı.