Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık hizmetlerinde bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyor. Yeni sistemle karaciğer, böbrek yetmezliği, diyabet, hepatit, KOAH gibi uzun süreli tedavi gerektiren hastalar kurum tarafından izlemeye alınacak. SGK, bu hastaların kullandığı ilaçları ve doktorlarını bilgisayar ortamında takip edecek. Hastalığın seyrine ilişkin günlük kayıt tutulacak. İyileşme görülmüyorsa hastaların evlerine kadar giderek kullandığı ilaçlara müdahale edilebilecek. Böylece en uygun tedavi bulunarak, devletin ilaç giderleri azaltılacak.
TEDAVİ GÖRENLER LİSTELENDİ
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, SGK, heyet raporu ile tedavi gören tüm hastaları sisteme kaydederek, listeliyor. Bu hastaların tedavi süreleri, kullandığı ilaçlar ve tedavi gördüğü doktorların listesi hazırlandı. Hastaların izlenmesine yönelik teknik altyapı hazırlıkları da tamamlandı. Sistem ile hastalığın ortaya çıktığı günden başlayarak, tedavi süresinin bütün aşamaları takip edilecek. Hastalığın iyileşmesi ya da tedavi süresinin uzaması gibi evrelerde kurum devreye girerek hasta ile yüz yüze görüşebilecek. İlacına devam etmesi ya da değiştirmesi konusunda bilgilendirecek. Böylece hem hastalık hem de ilaç kullanımı takip edilebilecek. Hastalıkla mücadele için en uygun tedavi yöntemi belirlenirken, gereksiz ilaç tüketiminin de önüne geçilecek.
3 MİLYARLIK KAYIP VAR
Gereksiz tetkik ve muayenelerin, sahte reçetelerin devlete faturası 3 milyar lira civarında. SGK hastaları takip ederek sistemin daha güvenli işlemesini sağlayacak. Şüpheli ameliyatlar, fahiş ilaç faturaları konusunda da bizzat hastalarla temasa geçilecek. Hastanın o ilacı kullanıp kullanmadığına bakılacak.