STDM Genel Koordinatörü Sevim Murat konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:
Bankalar hiçbir suretle bankasında hesabı bulunan ya da emekli maaşlarını çekebilmek için banka hesabı açtıran banka müşterisinden hesap işletim ücreti adı altında kesinti yapamaz. Bu yasal değildir. Buna rağmen bankalar bu hususta geri adım atmaları gerekirken tam aksine hesap işletim ücreti tutarlarını artırmaktadırlar. Bunda biraz sebep de banka müşterilerinin yani tüketicilerin haklarını yeterince aramamasıdır. Tüketicinin hakkını aramaktaki duyarsızlıkları bankaların hesap işletim ücretlerini arttırmalarına sebep olmaktadır.
Hesap işletim ücretinin yasal olmadığını ve tüm vatandaşların haklarını aramaları gerektiğini söyleyen STDM Genel Koordinatörü Sevim Murat, bir banka tarafından kendisinden kesilen 34 TL hesap işletim ücretini nasıl geri aldığını şöyle izah etmektedir:
2010 Temmuz ayında bankamatik’ten hesap hareketlerimi kontrol ederken hesabımdan ilk defa 34,00 TL lik hesap işletim ücreti kesildiğini fark ettim. Ve bankayı arayarak bunun açıklamasını sordum. Banka da daha önceden su ve elektrik faturalarımın otomatik ödemesi olduğunu ve haziran sonunda elektrik faturamın otomatik ödemesini iptal ettirdiğim için tarafıma hesap işletim ücreti yansıdığını belirtmişlerdir. Ancak bunun yasal olmadığını bildiğimi söyleyerek hesabımdan çekilen 34.00 TL’nin iadesini talep ettim. Talebime banka olumsuz yanıt vermiştir. Bende bunun üzerine 28.07.2010 tarihinde Muratpaşa Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyetine paramın iadesi için dilekçe verdim. Ve yaklaşık 2 ay sonra hakem heyeti lehime karar vermiştir. Bu karar ile birlikte 1 ay sonra bankaya gittim ve hesabımdan kesilen 34.00 TL’nin iadesini tekrar talep ettim. Bu kararın kendilerine hala ulaşmadığını belirterek ödemeyi yapmamışlardır. Bu sefer de yılmadan 34.00 TL’nin icra yoluyla tahsil etme girişiminde bulunarak 34.00 TL lik tutarı icra masrafları dahil 95.00 TL olarak bankadan tahsil ettim.
Bu da göstermektedir ki hakkını arayan tüketici hakkını alabilmektedir.
Tüketicilerimiz, hakkını araması ve ısrarcı olmaları halinde bu durum bankaya ek maliyet getireceğinden, bankalar bu keyfi uygulamalarına son vermek zorunda kalacaklardır.