Yasa, ağır ceza kapsamında olmayan ve yüz kızartıcı suç sayılmayan bir suç dolayısıyla mahkeme tarafından sadece para cezasına mahkum edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarının sabıkalarının gelecekteki hayatlarına engel teşkil etmemesi için Yasada aranan koşulların gerçekleşmesi halinde mahkeme tarafından silinmesine karar verilmesi ile ilgili usul ve esasların düzenlenmesini içeriyor.
Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı Mehmet Tancer’in komite raporunu okumasının ardından tasarı üzerindeki ilk sözü TDP Milletvekili Mustafa Emiroğluları aldı.
EMİROĞLULARI
Hükümetin vergiden dolayı sicil affı da getirmesini isteyen Emiroğluları, neye hizmet ettiği belli olmayan bu yasayı geçirirken hukuku da düzeltmek gerektiğini savundu.
Ülkede iktidarı olan bir hükümet bulunmadığını savunan Emiroğluları, “ülkede demokrasi gasp edilmiştir, parlamento gasp edilmiştir” iddiasında bulundu.
Perşembe günü güvensizlik önergesi görüşmesi sırasında “hükümetin ipinin çekilmesi” için milletvekillerine çağrı yapan Emiroğluları, 3.5 yıldır memura, işçiye, çalışana artış olmadığını savundu. Ülkenin gittiği noktanın karanlık olduğunu iddia eden Emiroğluları, Cumhurbaşkanını da hükümet konusundaki açıklamaları nedeniyle eleştirdi.
Milletvekillerinin dışarıda iş yapmaması gerektiğini, meclisin emekli olma yeri olmadığını belirten Emiroğluları, Meclis Başkanını da mecliste yaptığı konuşmayı çoğaltıp milletvekillerine dağıttığı gerekçesi ile eleştirdi.
Emiroğluları, soğuk zincirde süt taşınacaksa ihaleye çıkılmasını istedi.
Ülkede adaletin yok edildiğini ve tekrar tesis edilemeyeceğini savunan Emiroğluları, toplumun artık psikolojik danışmaya ihtiyacı olduğunu, hastanede bu hizmetin verilmesi gerektiğini savundu.
Ülkenin önünün UBP hükümeti gittiğinde açılacağını savunan Emiroğluları, hükümetin şimdi gitmemesi halinde sandıkta gideceğini ileri sürdü.
TÖRE
UBP Milletvekili Zorlu Töre ise, yasa tasarısının kapsamının dar olduğunu savundu.
Tasarının, afiş asanları, trafik cezasına girenleri affetmekte olduğunu kaydeden Töre, bu tasarının umutların kırıldığı nokta olacağını ve kimseye cevap vermeyeceğini iddia etti.
Tasarının Cumhurbaşkanından geri dönmesini dileyen Töre, tasarının UBP ve CTP’nin vereceği oylarla geçmesinin beklendiğini ve kendisinin de partisinin kararına uyacağını söyledi.
ANGOLEMLİ
Tasarı üzerinde söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli ise, Lefkoşa Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları’nı attığı imzaya uymayarak çalışanlar üzerinden Lefkoşalı’yı cezalandırdığını savundu ve “Kimsenin Lefkoşa halkını pislikler içerisinde bırakmaya hakkı yoktur. Herkes imzasının arkasında dursun” dedi.
Hüseyin Angolemli de, tasarının bazı kişiler için hazırlandığını savundu.
Sabıka kaydının silinmesi konusunun halkın genelini kapsaması gerektiği üzerinde duran Angolemli, halk için acil olanın sabıka affının değil, karşılıksız çekten dolayı hapiste yatanların affı olduğunu savundu.
Tasarıdan dar gelirlinin yararlanamayacağını ancak para cezasına çarptırılan geliri iyi olanların yararlanabileceğini ileri süren Angolemli, net bir yasa hazırlanmasını istedi.
Angolemli, “Halkın beklentisi bu değildi. Beklentinin çek yasağından dolayı içerde yatanların affı idi” dedi.
Angolemli bu yasaya olumlu oy vermeyeceklerini söyledi.
Genel Kurul toplantısında konuşmaların ardından tasarı madde madde görüşülerek bütünü oy çokluğu ile kabul edildi.
Meclis Genel Kurulu bir sonraki birleşimini 19 Nisan Perşembe günü yapacak.