Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlık turizminden 2018 sonu itibarıyla 9-10 milyar dolar, 2023'te de 20-25 milyar dolar gelir elde etmesinin hedeflendiğini söyledi.
Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulunun ilk toplantısını kendi başkanlığında yaptığını anımsatan Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlık turizmi için çok güçlü bir altyapısı bulunduğunu ancak bunun bölge ülkelerinin kamuoyuna sunulmasında bütüncül yaklaşım olmadığı için sorunlar yaşandığını dile getirdi.
Ülkede son 12 yılda önemli mesafeler kat edildiğini, bunun azımsanamayacağını belirten Müezzinoğlu, 2002'de 120 bin vatandaşın yurtdışına sağlık hizmeti almaya gittiğini bunun için de 1,5 milyar harcandığını, bugün ise yaklaşık 500 bin civarında yabancının Türkiye'ye sağlık hizmeti almaya geldiğini ve 2,5 milyar dolar para bıraktığını anlattı.
Müezzinoğlu, bunun ülkenin hak ettiği düzey olmadığını, ülkenin sahip olduğu altyapı ve insan gücüyle bunun en az 5 katını hak ettiğini söyledi.
Organizasyon, tanıtım ve bölge kamuoyuna bunları yansıtma sorunu olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu soruna sahip çıktığını belirtti. Davutoğlu'nun "Koordinasyonun Sağlık Bakanlığınca yapılması gerektiği" görüşünü dile getirdiğini anlatan Müezzinoğlu, konuyla ilgili Başbakanlık genelgesinin de bu çerçevede çıktığını, Koordinasyon Kurulu toplantısının da bu kapsamda yapıldığını bildirdi.
Toplantıda bir yol haritası çizildiğini, tanıtım, hukuksal altyapı, finansman ve güvence konularında çalışmak üzere üç grup kurulduğunu, bütün bu grupların çalışmalarını yapacağını, bir ay sonra değerlendirme, iki ay sonra da sonuçlandırma toplantıları yapılacağını aktaran Müezzinoğlu, 7 Haziran seçimleri sonrasına ilişkin hükümet programına alınacak konu başlıklarının yanı sıra özel sektörün destekleneceği, teşvik alacağı konuların belirlenmesinin öngörüldüğünü söyledi.
Bu kapsamda Akreditasyon Enstitüsü kurulduğunu, akredite olan kurumların teşvik alabileceğini, buralardan hizmet alanlara da devlet olarak güvence vereceklerini ifade eden Müezzinoğlu, hastanın beklediğini alarak dönmesinin, güvenilirlik, saygınlık ve hedefe ulaşmada önemli olduğunu dile getirdi.
Bakan Müezzinoğlu, her kurumun sağlık turizminin bütün alanlarında faaliyet göstermesinin mümkün olmadığını, jeotermal, organ nakli gibi spesifik alanlarda söz sahibi bölgelerin, ileri oldukları alanlarda gelişmesinin teşvik edileceğini belirterek, gerekirse rutin dışı teşvik de verilebileceğini söyledi.
Müezzinoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Diyarbakır'a hangi yükü, Van'a, Erzurum'a hangi stratejik alanı vereceğiz? Samsun'a Edirne'ye, İzmir'e, Samsun'a bütün bunları kendi altında biriktirdiği zenginlikleriyle... Yalova'nın farklı zenginliği var. İstanbul'un kendine ait farklı zenginliği var. Onkolojinin belirli alanlarında nerede güçlü insan yapımız var ve bunu daha güçlü hale nasıl getiririz? Buradaki teşvikler farklı boyutlarıyla olacak. Hedefimiz şu, 2018 sonu itibarıyla Türkiye'nin sağlık turizminden geliri 9-10 milyar dolar, 2023'te de 20-25 milyar dolar olmalı."