Beslenme Uzmanı Lale Özbek, “Öncelikle sağlıksız besinlerin yer almadığı bilinçli bir alışveriş listesi hazırlayın. Marketlerden alışveriş yaparken; reyonların, ürünlerin ve kampanyaların cazibesine kapılmamaya dikkat edin. Temel olarak aldığınız ürünlerin taze, az ve çabuk tüketilecek miktarda olmasına özen gösterin. Listeniz hem ihtiyacınız olan çeşitleri hem de doğru miktarları almanıza yardımcı olacaktır” diyor.
Gıda alışverişi yaparken dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çeken Özbek, alışveriş sepetinin olmazsa olmazlarını şöyle sıralıyor: “Alışveriş sepetinizle ilk olarak meyve-sebze reyonuna uğrayın. Her gün 5 porsiyon meyve-sebze tüketmeye özen gösterin. Kilolarca almak yerine meyveleri tüketirken porsiyon miktarlarına uymak gerektiğini hatırlayın. Aldığınız sebzelerin mevsim meyve-sebzesi olmasına dikkat edin. Örneğin kış mevsiminde domates yemekten kaçınmakta fayda var. Bağışıklık sistemini güçlendiren, mevsiminde yetişen karadut, yaban mersini, çekirdekli siyah üzüm, lahana, brokoli, karnabahar, sarımsak, soğan, domates, maydanoz, yeşilbiber ve zerdeçal alışveriş sepetinin renkli ve sağlıklı sebzelerin arasında yer alıyor. Bu sebze ve meyveler haricinde gaz şikayetleri için tarçın ve elma sepette bulunması gerekenlerden.”
Uzman Diyetisyen Lale Özbek, meme kanseri olanların ve fibrokistik meme yapısına sahip kişilerin soya fasulyesi, soya yağı, keten tohumu, meyan kökü ve rezeneden uzak durmalarını belirtiyor. Katı yağ ve margarinden uzak durmak gerektiğini belirten Özbek, zeytinyağı ve ayçiçeği yağını öneriyor. Fındık, ceviz, badem gibi E vitamini açısından güçlü olan kuruyemişlerin günlük beslenme düzeninde olması gerektiğini vurgulayan miktara dikkatçekiyor ve "Bu yiyecekleri avuç avuç yemeyin" diyor.
BEYAZ EKMEK YERİNE TAM BUĞDAY EKMEĞİ
Yoğurdun evde yapılmasını öneren Özbek, günlük süt ve yoğurdun alışveriş sepetinde mutlaka olması gerektiğini söylüyor. Ayrıca kefir, boza, prebiyotik–probiyotik yoğurtların bağırsak ve meme kanserinden koruyucu etkisi bulunduğunu hatırlatıyor.
Anne sütünden sonra en iyi kalitede protein kaynağı olan yumurtanın haftada 2-3 kez tüketilmesinde fayda var. Posa miktarı fazla olan ve daha uzun süre tokluk hissi veren tam buğday ekmeğinin, dengeli ve yeterli beslenme için balık, et ve kuru baklagillerin alışveriş listesinde olması gerekiyor.
SEPETE GİRMEMESİ GEREKENLER
“Hem protein hem de demir deposu olan kuru baklagilleri haftada 2-3 öğün sofranızda bulundurmaya özen gösterin. Bu nedenle 1 paket nohut, 1 paket kuru fasulye, 1 paket mercimeği sepete atmayı alışkanlık haline getirin. Balıklar arasında özellikle somonu tercih ederek sağlıklı alışverişinizi tamamlayabilirsiniz” diye konuşan Özbek, alışveriş sepetinde olmaması gerekenleri ise şöyle özetliyor: “Sosis, salam, cips, mayonez, turşu, asitli içecekler, hazır ve katkılı yiyecekler alışveriş sepetinde bulunmaması gereken ürünlerdendir. Promosyon ve kampanyaların albenisine rağmen bu ürünlere ‘hayır’ diyebiliyorsanız, sağlıklı alışverişinizi tamamlamış olacaksınız.”