Bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Antalya'ya gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ı makamında ziyaret etti. Valilik defterini imzalayan ve Altıparmak'tan brifing alan Bakan Ergün, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Referandumun partiler üstü bir tercih olduğunu söyleyen Ergün, "Referandum, siyaset üstüdür. Partiler oylanmayacak. Türkiye'nin demokrasisi hak ve özgürlükler daha da güçlendirilmiş bir hale geliyor. Özünde hak ve özgürlük alanı gelişip halkın yönetime daha çok katıldığını, inşaat edildiğini göreceğiz. Türkiye'nin geleceğinde çok farklı bir dönüm noktası olacaktır. Türkiye değişmeye mecburdur. 30 yıl öncesi gibi göremez. 30 yıl öncesinin kuralları ile kendini taşıyamamaktadır. İhtilal şartlarına göre uyarlanan anayasa, günümüz Türkiye'sini kaldıramaz. Şimdilik tadilat diyebileceğimiz bir uygulama olacak. Daha sonra sıfırdan büyük bir tadilat yapacağız. Keşke, sıfırdan yepyeni 21. yüzyılın bir anayasasını yapsak. Asıl atılması gereken bundan sonradır. Bundan sonra yeni bir anayasa yapmanın zemini oluşmalıdır. 12 Eylül'den sonra ilk olarak bizi 21. yüzyılda güçlü kılacak anayasal zemini nasıl hazırlarız onu düşüneceğiz" dedi.
"STK FİKİRLERİNİ SÖYLEMELİ"
Referandumda son sözü halkın söyleyeceğini belirten Bakan Ergün, millet tarafından söylenecek sözün belki de hoşlarına gitmeyeceğini kaydetti. Ergün, "Örgütlü yapıda da, bireysel yapıda da kararını belirtecek. Sivil toplum kuruluşlarından Anayasa paketini destekleyende var desteklemeyende. Bu bir siyasi kanaat açıklama değildir. Türkiye'nin anayasa yapısı, kamuoyu ile olgunlaşması için sivil toplum örgütlerinin katılması önemli. Halkın vereceği kararda sizde katılın. Tartışıla tartışıla olgunlaşsın.
Sivil toplum kuruluşları fikirlerini söylemezlerse o zaman yanlış vardır. Herkesin tartışmaya katılması gerekiyor. Sivil toplum kuruluşları ister evet isterse de hayır desin katılmaları yararlı bir faaliyet olarak görüyoruz" diye konuştu.
"ŞİMDİ BDP MANEVRA ALANI ARIYOR"
Siyasilerin halkın sesine kulak vermesi gerektiğini belirten Bakan Ergün, "Dikkat ederseniz bazı siyasi partiler başlangıçta farklı bir tutum sergilerdi. Taban ile genel başkan arasında farklı görüşler oldu. Başta MHP üst yönetimi farklı değerlendiriyor, tabanı ise hayır bu parti konusu değildir farklı değerlendiriyoruz diyor. BDP boykot aldı. Seçmen ve kendisine yakın sivil toplum örgütlerinden istediği mesajı alamadı. 'Niye boykot edeceğiz. Gidelim oyunuzu verelim' dediler. Şimdi BDP manevra alanı arıyor. Tabanından ve ona yakın sivil toplum kuruluşlarından gelen sesler onların beklediği sesler değil. Toplumdan gelen sese kulak verdiğinde daha doğru bir yer bulacaktır. Toplumdan gelen ses, herkesi hizaya getirmeye yeter. Herkes keşke halkın sesine kulak verse. Başka yerlere kulak veriyorlar, o zaman da doğru istikameti bulmak zor oluyor" ifadesini kullandı.