Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin hafta sonu seçim mitinginde, ülkesinin Schengen Anlaşması'nı askıya alabileceğini söylemesi muhalefetin sert eleştirisine yol açtı.
Sosyalist cumhurbaşkanı adayı François Holland, Sarkozy'nin göçmen sorunu konusunda suçu AB'nin üstüne atmaya çalıştığını öne sürdü. Hollande daha önce sosyalistlerin anlaşmanın iyileştirilmesini istediklerini ve Sarkozy'nin buna sıcak bakmadığını hatırlattı.
Aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri Marie Le Pen de AB'nin bir diktatör konumuna geldiğini, Fransa'nın zayıfladığını ve bunda Cumhurbaşkanı'nın payı olduğunu ileri sürdü.
Komşulardan Tepki
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin tek taraflı olarak Schengen Anlaşması'nı askıya alabileceğini söylemesi komşusu Lüksemburg'un da tepkisine yol açtı. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Fransa'nın bu yöndeki tehdidinin popülist ve AB karşıtı olduğu gerekçesiyle eleştirdi.
Almanya ise AB'de serbest dolaşımın gerekliliğini vurgulamakla yetindi. Hükümet sözcü vekili Georg Streiter, insanların serbest dolaşımının Avrupa'nın uyumunda en etkili ve en büyük kazanım olduğunu belirtti. Federal Alman Hükümeti ile Başbakan Angela Merkel Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin sözleri ile ilgili açıklama yapmadı.
Merkel daha önce Sarkozy'i seçim yarışında destekleyeceğini açıklamıştı. AB Komisyonu da Sarkozy'nin sözlerini yanıtsız bıraktı. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun sözcüsü, ulusal seçim vaatlerine eleştiride bulunmadıklarını belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Pazar günü Paris'te gerçekleştirdiği seçim kampanyasının en büyük mitinginde, Avrupa'nın sınırlarının kontrol edilemez durumda olduğunu öne sürdü. Sarkozy seçmenlerine yasadışı göçe karşı adım atılmadığı takdirde Schengen Anlaşması'nı tek taraflı olarak askıya alma vaadinde bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı daha önce de AB'de çok fazla yabancı olduğunu söyleyerek eleştirilerin hedefi olmuştu.