Tatbikatı KKTC Cumhurbaşkanı Vekili Hasan Bozer, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Korgeneral Adem Huduti, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Talu, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Ömer Paç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tümgeneral Mehmet Daysal, Güney Deniz Saha Komutanı Vekili Tümamiral Şükrü Korlu, 14. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Avni Angun, GKK Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Mehmet Soğancı, Hava Pilot Tuğgeneral Atilla Darendeli, Tuğamiral Muhittin Elgin, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı H. Ersan Saner, Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, Tümamiral Şah Shoail Mesud, BM Sektör 1 Komutan Vekili Yarbay Nestor Oprandi, Türkiye, Birleşik Arap Emirliği, Pakistan ve Katar’dan gelen askeri yetkililer ile basın mensupları izledi.
Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2012 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın St. Hilarion bölgesinde yer alan karadaki ilk safhası Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal’ın konuşmasıyla başladı. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Özel Görev Kuvvet Komutanlığı Harekat ve Eğitim Kısım Amiri Piyade Binbaşı Oğuz Akgüre de tatbikatın safhaları hakkında bilgi verdi.
Tatbikat, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hava sahasında İzmir-Ercan hattında uçuşu planlı özel havayolu şirketine ait bir uçağın acil durum çağrısı yapması ve çağrının aynı zamanda Uydusal Arama ve Kurtarma Sistemi (SARSAT) sinyali üzerinden Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM) tarafından alınması ve durumu Ercan Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne (Hv.AKKM) bildirmesiyle başladı. Bunun üzerine KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı faaliyete geçirilerek bir arama kurtarma ve ambulans helikopteri ve uygun Arama Kurtarma Birlikleri (AKBİR) sağlık personeli ve ambulans, itfaiyeden oluşan kara araçları ile bölgeye sevk edilerek arama kurtarma faaliyetine geçildi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Arama Kurtarma Teşkilatı’ndan da arama kurtarma faaliyetine destek talebinde bulunuldu. Bunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti Arama Kurtarma Teşkilatı da faaliyete geçerek arama kurtarma faaliyetine destek amacıyla bölgeye bir arama kurtarma uçağı ile helikopter sevk etti.
Daha sonra kaza yapan uçağın yerinin tespit edilmesinin ardından helikopterlerde görevli arama kurtarma ihtisaslı personel uçak enkazı yakınlarına indirilerek yaralıların tespiti ve helikopterler vasıtasıyla Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne taşınması sağlandı. Ardından olay yerine ulaşan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı doğal afetlerde arama ve kurtarma timi, Sağlık Bakanlığı, polis, itfaiye ve Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ekipleri uçakta mahsur kalan kazazedeleri kurtararak yangını söndürdü.
Uçaktan kurtarılan yaralı kazazedeler Sağlık Bakanlığı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına bağlı ambulanslar ile Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tatbikat, çevre emniyetinin alınması, olay yerine gelen kurtarma köpek timi tarafından bir yaralı kazazede bulunması ve bölgeye sevkedilen helikopter vasıtasıyla yaralının Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılmasıyla sona erdi. Tatbikatın ardından devlet ve hükümet yetkilileri ile tatbikatı izleyen konuklar ve basın mensuplarına Beyaz Ev’de kokteyl verildi.
TÜMGENERAL DAYSAL
Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal tatbikatta yaptığı konuşmada, arama kurtarmanın genel tanımıyla denizde ve karada tehlike içindeki insanların ve araçların, su üstü vasıtaları, uçak, helikopterler ve bu maksatla teşkil edilmiş özel kurtarma timleri kullanılarak aranması ve kurtarılması olduğunu belirterek, zamanla yarış niteliği taşıdığını söyledi. Arama kurtarma faaliyetlerinde profesyonelce yetişmiş personele, iyi bir organizasyona, birimler arasında yakın bir koordinasyon ile işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu belirten Tümgeneral Daysal, sözkonusu faaliyetin 24 saat görev yapmayı gerektirdiğini kaydetti. Tümgeneral Mehmet Daysal, arama kurtarma yetkisinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hava sahası ve kara sularında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Kıbrıs’ın kuzeyindeki uluslararası sular ve hava sahasında ise Türkiye Cumhuriyeti’nin sorumluluğunda olduğunu belirtti.
Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı’nın kara ve deniz olmak üzere 2 safhada 3 senaryoya bağlı olarak icra edileceğini ifade eden Tümgeneral Daysal, bugün St. Hilarion bölgesinde kara safhası, yarın ise Gazimağusa açıklarında deniz safhalarının icra edileceğini kaydetti. Tümgeneral Daysal, tatbikat amacının arama kurtarma unsurlarının koordinasyon ve birlikte çalışma usullerini geliştirmek, insani yardım harekatı ve işbirliği konularında Türkiye’nin ve KKTC’nin imkan ve kabiliyetlerini denemek olduğunu vurguladı.
Daysal, tatbikatın bugünkü bölümünde KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan havacılık birlik komutanlığı, özel görev kuvvet komutanlığı, polis genel müdürlüğü, itfaiye ve polis unsurlarıyla sağlık bakanlığı, SSTB ve TSK’dan bir arama kurtarma uçağı ile arama kurtarma helikopterlerinin yer aldığını söyledi.