Sendikal Platform temsilcileri Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) lokalinde düzenlediği basın toplantısında, 28 Temmuz sonrası kurulacak hükümetten beklentilerini ve platformun duruşunu içeren manifestoyu açıkladı.
BIÇAKLI
Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, toplantının başında yaptığı açıklamada, kurulacak hükümetin emekçi sınıfının taleplerini de dikkate almasını beklediklerini kaydetti.
Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) hükümete gelmezden önce verdiği taahhütlerin tam tersi icraatlarda bulunduğunu da savunan Bıçaklı, “Gün gelir herkes yaptığın bedelini öder bugün ise ödemektedirler” dedi.
Bıçaklı, kurulacak hükümetin, Sendikal Platform’un ilke ve tutunma aykırı tutum sergilemesi durumunda, platformu oluşturan sendikaların yasaların tanıdığı tüm eylemleri yapacağı uyarısında bulundu.
TEMEL İLKE VE DURUŞ
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel tarafından okunan Sendikal Platform’un temel ilke ve tutumunu içeren metinde, KKTC Hükümetlerine “sürekli paketler dayatıldığı”, KKTC ile Türkiye hükümetleri arasında imzalanan işbirliği protokollerinin, “yoksulluğu, işsizliği, kuralsızlığı, çevre katliamını, yağmayı, popülizmi getirdiği, sosyal devleti ortadan kaldırdığı, kamusal hizmetleri niteliksizleştirdiği, güvenceli istihdamı ve sendikal örgütlülüğü ortadan kaldırma noktasına getirdiği, mafya, fuhuş, kara para, uyuşturucu düzenini dayattığı; toplumun kültürüne, yaşamına, inanç ve eğitimine müdahale edilmiş; demokrasi ve katılımcılık yerine muhafazakârlık, yobazlık, militarizm ve polis devleti getirdiği” savunuldu.
MALİ YARDIMLAR
Sendikal Platform’un 13 maddelik manifestosunda, TC’nin KKTC’ye yaptığı mali yardımların “emir alan buyuran” ilişkisine yol açtığı savunularak, mevcut mali yardım yönteminin kaldırılması; Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti’nin kapatılması ve mali destek uygulamalarının proje bazında yapılmasını içeriyor.
ÖZELLEŞTİRMELER
Yasaların içerisindeki; “milliyetçi, ırkçı, dinci, şoven unsurların değiştirilmesi; asgari ücretin arttırılması ile göç yasası olarak nitelenen kamuda işe yeni başlayacak olan kişilerin başlangıç maaşlarını düşüren Maaş Ücret ve Ek Ödenekleri Düzenleyen yasa değişikliğinin geri çekilmesi, de yer alan metinde, kamu kuruluşlarının özelleştirilmesinin durdurulması, Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı alımının iptal edilmesi, sağlık, eğitimin tamamen parasız yapılması” da talepler arasında yer alıyor.
NÜFUS
Platform, uluslararası gözlemciler gözetiminde nüfus sayımı yapılmasını, ülkedeki kaçak nüfusun geri dönüşü ile ülkeye kimlikle giriş uygulamasının kaldırılmasını da talep ediyor.
Sendikalar, “Merkez Bankası, Sivil Savunma Teşkilatı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın yönetiminin de Kıbrıslı Türk’lere verilmesini” istedi.
Sendikal Platform ayrıca Kıbrıs sorununun kısa sürede Birleşmiş Milletler kararları temelinde çözümüne ve Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda yerini almasına “ön şartsız ve koşulsuz” detsek verecek.