Aşırı sıcaklar ve havadaki yüksek nem oranı nedeniyle Antalya'nın yayla bölgelerindeki yaş sebze ve meyveler, hale gelinceye kadar ve haldeki bekleme sürelerinde hızla çürümeye başladı. Durum böyle olunca fiyatlar da dibe vurdu.
Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı, nem oranının ise yüzde 80'leri bulduğu Antalya'da, kent merkezi ve ilçelere gelen yaş meyve- sebzeler kısa sürede bozulmaya başladı. Türkiye'nin yaş meyve- sebze üretiminde en önemli merkezlerinden biri olan kentin Korkuteli, Elmalı gibi yayla bölgelerindeki ürünlerin başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'ye dağıtımının yapıldığı Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde, aşırı sıcak ve nem çalışma saatlerinin de değişmesine neden oldu. Sabahın erken saatlerinde çalışan esnaf, saat 11 ile 16.00 arasında ise mola veriyor ve 16.00'dan sonra çalışmalarına kaldığı yerden devam ediyor.
Hale giriş yapan ürünler ise normal dönemde gün boyu bekletilebilirken şimdi hem sıcak hem de aşırı nem nedeniyle ürün kısa sürede bozulduğu için büyük sorun yaşanıyor.
ŞİMDİ DÜŞTÜ, İLERİDE YÜKSELİR
Aşırı sıcak ve nem nedeniyle hem bahçede hem de hale giren ürünlerde bekletme sürelerinin çok kısaldığını ve ürünlerin dayanıklılığın ciddi ölçüde düştüğünü belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yaş Meyve Sebze ve Tarım Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Küçükoğlu, bu yüzden hem de bahçelerde hem de halde ciddi ölçüde talep azalması yaşandığını ve ürün kalitesinde de yaşanan sıkıntı nedeniyle fiyatların düştüğünü açıkladı. Küçükoğlu, önümüzdeki süreçte ise buna bağlı olarak fiyat artışının ise kaçınılmaz olacağını vurguladı. Küçükoğlu, "Aşırı sıcak ve nem nedeniyle hale gelen ürünler yeterince talep görmüyor ve çok bekletme şansı olmuyor. İşletme maliyetleri artıyor. Aynı durum bahçelerde yaşanıyor" dedi.
Hal esnafından Erkan Alptekin, sıcak ve nem nedeniyle ürünlerin kısa sürede bozulup çürümeye başladığını ve bu yüzden en kısa sürede ürünü elden çıkarabilmek için fiyatların da ciddi oranda düştüğünü söyledi. Alptekin, pazarcı esnafının da örneğin 10- 15 kasa aldığı domatesi 2- 3 kasaya kadar düşürdüğünü ve kısa sürede bozulma tehlikesi nedeniyle kimsenin mal satamadığını kaydetti.
Günlük binlerce ton ürünün aşırı sıcak ve neme bağlı olarak çürüdüğü için çöpe döküldüğü halde esnaf sürekli çürüyen malları ayırt etmeye çalışıyor.
Bir hafta öncesine kadar kilogramı 1.5 lira olan domatesin fiyatı 50 kuruşa kadar geriledi