Bakanlığın hazırladığı 2014-2018 dönemi "Ulusal Tütün Kontrol Programı" içinde, şu anda serbest olan açık alanlarda sigara içilmesine de önemli kısıtlamalar geliyor.
İşte sağlık bakanlığı'nın Ulusal Tütün Kontrol Programı 2014-2018 planında yer alan önlemler;
* PARKLARA BİLE YASAK GELİYOR- Halen kamuya açık kapalı alanlarda yasak olan sigara kullanımı, açık alanlara da kademeli olarak genişletilecek. Bu çerçevede, çocukların bulunduğu her yere, açık hava bile olsa, sigara yasağı geliyor. Çocuk parklarında sigara içmek yasaklanacak.
* AVM, SİNEMA KAPI ÖNLERİ DE YASAK KAPSAMINDA- Eylem planı kapsamında, AVM girişleri, sinema, tiyatro salonlarının dış kapılarında da sigara yasağı uygulanacak. Buralarda yasak alan kapsamı, "pasif etkileşim mesafesi" hesaplanarak belirlenecek.
*LOKANTA VE KAHVELERİN AÇIK BÖLÜMLERİNDE DE SİGARASIZ ALAN OLACAK- Halen tüm lokanta, restaurant ve benzeri mekanların kapalı bölümlerinde uygulanan sigara yasağı, açık bölümlere de yayılacak. Lokantaların açık alanlarında da "sigarasız bölümler" oluşturulması zorunlu hale getirilecek.
* SİGARA PAKETLERİNDE MARKA KÜÇÜLECEK, NUMARA İLE SATIŞ BAŞLAYACAK- Eylem planı çerçevesinde sigara paketlerinin şeklinin de değiştirilmesi, markaların "özendirici" olmaması için görünmez hale getirilmesi planlanıyor. Sigara paketlerinde markalar, çocuk ve gençlerin görmeyeceği şekilde basılırken, sigara markalarının numaralandırılması planlanıyor. Buna göre vatandaş, sigarayı markasıyla da değil, numarasıyla isteyip, satın alacak.
*BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI HIZLANACAK- Eylem planı kapsamında tütün ve tütün ürünlerinin zararlı etkileri konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları hız kazanacak. Özellikle ilk ve orta okullardaki çalışmalar yoğunlaşacak.
* SMS UYARILARI GELECEK- Yine bilinçlendirme kapsamında kurumsal telefon hatlarından, e-mail hesaplarından, personele tütün ve tütün ürünleri ile mücadele mesajları gönderilecek .
* ÇAĞRI MERKEZLERİNDE SİGARA KARŞITI SPOT DİNLETİLECEK- Kurum ve kuruluşların çağrı merkezlerini arayan vatandaşlara, özel olarak hazırlanmış, tütün ürünlerinin zararlarını anlatan spotlar dinletilecek.
AMAÇ: YÜZDE 50 SİGARA BIRAKMA ORANI
Eylem planında bir de hedef konuldu; Buna göre sigara tüketen vatandaşların en az yüzde 50'sinin sigarayı bırakmasının sağlanması amaçlanıyor. Bu oran, sağlıkçalışanları, din adamları, emniyet ve yargı mensupları, öğretmenlerde ise yüzde 60 olarak belirlendi. Bu çerçevede, bu mesleklere personel yetiştiren okullarda tütün ürünlerinin zararlarına bilgilendirme dersleri koyulması, bilgilendirme yapılması da gündemde.
Eylem planı çerçevesinde, sağlık kuruluşlarında verilen sigara bırakma hizmetinin danışma, tetkik ve tedavilerin SGK tarafından ücretlendirilmesi, tedavide kullanılan bilimsel farmakolojik tedavi preparatlarının geri ödeme kapsamına alınması veya ücretsiz olarak vatandaşa sunulması da amaçlanıyor.