Yaşamlarının henüz baharında bir şekilde suça bulaşmış, suça itilmiş, suç mağduru veya madde kullanmış çocuklar Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı merkezlerde rehabilite edildikten sonra, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü'nce onaylanan ''Doğal Gaz ve Sıhhi Tesisatçılık Kursu Projesi'' ile topluma kazandırılacak.
Projeden yararlanan büyük çoğunluğu suça bulaşmış 30 çocuk, 45 gün süreyle mesleki eğitim alırken, haftalık 85 lira da harçlık alacak. Çocuklar, Burhanettin Yıldız Endüstri Meslek Lisesi bünyesindeki atölyede aldıkları eğitimle edinecekleri meslekle, yeni bir yaşamın pencerelerini aralamaya çalışmanın mutluluğunu ve umudunu yaşıyor.
Çocuklardan R.O (17), ilkokul mezunu olduğunu, 2 kez suça bulaştığını, buraya meslek öğrenmeye geldiğini belirterek, atölyede kendini çok iyi hissettiğini söyledi.
Öğrendiği her bilginin kendisini yaşama dair daha hevesli kıldığını, doğal gaz alanında meslek sahibi olacağı için çok mutlu olduğunu belirten R.O. akranlarına da şu tavsiyelerde bulundu:
''Suça bulaşmasalar iyi olur. Kötü arkadaşlardan uzak durulması her zaman daha iyi. Madde kullanılması, hırsızlık, bunların hepsi kötü. Kursu bitirdikten sonra Allah kısmet ederse bir şirkete iş başvurusunda bulunacağım. 6 kardeşiz. Babam şoför ve evde sadece o çalışıyor. Ben de babama yardımcı olacağım. Bir mesleğim olacağı için çok mutluyum.''
''BU KURS OLMASAYDI...''
A.K ise ''Artık sokakta kalmak istemiyorum, kötü arkadaşlarla gezmek istemiyorum, kötü şeyler yapmak istemiyorum'' şeklinde duygularını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Evden işe, işten eve gitmek istiyorum. İşimizi yapalım, evimize gidelim. Hedefim ilerde bir iş yeri açmak. Burada meslek öğrendiğim için çok mutluyum. Bu kurs olmasaydı, ya esrarkeş, ya da balici olurdum. En iyisi çalışmak...''
Uyuşturucu madde kullandığını ve suça bulaştığını mahcup bir şekilde dile getirmeye çalışan B.H'nin öyküsü de diğer çocuklardan farksız.
Arkadaşlarıyla uyuşturucu madde kullandığını ve zamanının büyük bir kısımını sokakta geçirdiğini belirten B.H., ''Buraya gelince gelecek için umut doğdu. Sertifikamı aldıktan sonra kendi işimi kurmak istiyorum. Belki arkadaşlarımla bir şirket kurarız. Hayata umutla bakıyoruz. Artık kötü işler yapmak istemiyorum'' dedi.
Suça bulaşmamış ancak projeden yararlanan çocuklardan B.A ise mahallesinde motor tamirciliği yaptığını, bir tanıdığı aracılığıyla kursa geldiğini söyledi.
Kurstaki öğretmenlerinin çok özverili olduğunu ve çok yararlı bilgiler edindiklerini ifade eden B.A, bir mesleğe sahip olacağı için çok mutlu olduğunu kaydetti.
Sosyal Hizmetler İl Müdürü Oktay Taş da ''Doğal Gaz ve Sıhhi Tesisatçılık Kursu Projesi''nin temel amacının suça sürüklenen, madde kullanan veya risk altında bulunan çocuklara yönelik olduğunu belirterek, projeyle çocukların toplumsal hayata katılımlarını sağlamayı ve meslek edindirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Projenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü'nün fonlarından destek alınarak hayata geçirildiğini ifade eden Taş, şunları söyledi:
''Çocuk gençlik merkezlerimizdeki meslek elemanlarımızın, gerek çocuk şube müdürlüğünden, gerekse alan çalışmalarından tespit ettiği, suça süreklenen, suça itilmiş, suç mağduru veya madde kullanan çocuklarımızı belli bir rehabilitasyon programından sonra buradaki meslek edindirme kursuna dahil ettik. Proje kapsamında şu an 30 çocuğumuz kursu almakta. Projenin süresi 45 gün. Bu sürede burada kurs görecek ve sertifikalarını alacaklar. Kalifiye eleman olarak topluma kazandırılmış olacaklar. Çocuklarımızın ayrıca 45 günlük süresince iş kazalarına karşı sigortaları da sağlandı. Haftalık 85 lira harçlık da veriyoruz.''
ÇOCUKLAR KURSTAN SONRA İSTİDAM EDİLECEK
Taş, çocuklar kursa devam ederken, gençlik merkezlerindeki psikolog, sosyal hizmet hizmet uzmanları tarafından rutin görüşmelerinin de sürdüğünü ve aile takiplerinin yapıldığını anlattı.
Rehabilitasyon sürecinde aileyi de işin içine kattıklarını ifade eden Taş, ''Hedefimiz çocuklarımızın riskli ortamdan, suçtan uzaklaşarak birer meslek sahibi olarak topluma karışmaları'' dedi.
Önceki yıllarda da uyguladıkları projelerle 36 çocuğun benzer meslek edindirme kurslarından yararlandıklarını, topluma adaptasyonları noktasında ciddi adımlar atıldığını belirten Taş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ayrıca emniyet, sağlık müdürlüğü ve SHÇEK'in işbirliğiyle 'Umut Yıldızı' adı altında benzer bir proje kapsamında 54 gencimiz meslek edindirme kurslarından yararlanıyor. Bu projemiz de 30 çocuğumuzu kapsıyor. Çocuklar belli bir rehabilitasyon sürecinden geçerek kursa alındı. Bunun da katkısını kursta görevli eğitmen öğretmen arkadaşlarımız çok net ifade ediyor. Çocuklarımızın diğer kursiyere oranla çok daha istekli, çok daha becerikli olduğunu kendileri bizzat ifade ediyorlar. İstihdamları ile ilgili olarak ise doğal gaz dağıtımına yönelik Diyar-Gaz şirketi ile irtibata geçip çocuklarımızın orada ya da aracı firmalar ile istihdamı sağlama yönünde çalışmalarımıza başladık. Kurs sona erdiğinde çocuklara 'hadi çocuklar buyrun' demeyeceğiz. Kursun bitiminde de çocuklarımızın iş bulma noktasında bütün mekanizmaları zorlayacağız.''
Okulun Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Bölüm Şefi Mehmet Emin Özgültekin de kursta mesleki eğitim alan çocukların bir çoğunun daha önceden suça bulaşmış suça bulaşmaya meyilli olan öğrenciler olduğunu, çocukları suça bulaşmaktan kurtarıp burada birer meslek erbabı yapmak maksadıyla eğitim verdiklerini söyledi.
Gençlere haftalık 38 saat eğitim verdiklerini ifade eden Emin, ''Öğrencilerimiz takımları eline alarak boruları kesiyor, kaynak yapıyor. Çocuklarımız, gençlerimiz bu kursun sonunda bir meslek sahibi, aranan ara eleman olarak sektöre, piyasaya sunmuş olacağız. Öğrencilerimizi sokaktan kurtarmayı hedefliyoruz'' dedi.