Mavi Marmara gemisinde açılan ateşle atılan köprüler, yangın diplomasisi sonrası yeniden inşa edilebilecek mi?
Türkiye-İsrail ilişkilerinde uzun zaman sonra ilk temas İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleşti.
Görüşmede önce İsrail tarafının bazı tavizler verdiği iddia edildi ancak İsrail basınından son gelen haberler, pek olumlu görünmüyor.
Türkiye'nin özür ve tazminat talebinden sonra, İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, "İki ülke arasında görüşmeler tıkandı ama süreç ölmedi."
Tıkanıklık noktası, Mavi Marmara baskının konusundaki özrün nasıl ifade edileceği ve İsrail askerinin sorumluluğu.
Habere göre, İsrail'in ilk planı, baskında 9 kişinin ölmesinden dolayı üzüntüleri ifade etmek ancak özür kelimesini kullanmamaktı. Müzakereler sonucunda İsrail, özür ifadesini kabul etti. Fakat metinde, "Sorumluluk kabul etmiyoruz, zira İsrail askeri kendilerini savunuyordu" mesajı vermek istedi.
Ancak, metin üzerinde son sözü söyleyecek olan kişi olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in bu formülünü kabul etmedi.
İsrail'in sağcı gazetelerinden Jerusalem Post'un haberinde ise, özür konusunda Tel Aviv yönetiminin geri adım atmayacağı mesajı vardı.
Haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Türkiye'den özür dilenmesinden yana olmadığı belirtildi.
Bir İsrailli yetkiliye dayandırılan haberde, "Başbakan Netanyahu Mavi Marmara için İsrail'in Türklerden özür dilenmesinden yana olduğunu söylemedi, sadece Ankara ile ilişkilerdeki krizin çözülmesinin mümkün olabileceğini ümit ediyor" denildi.
Şimdi gözler, İsrail'le Türkiye arasındaki yeni görüşmede. İsrailli yetkililer, görüşmelerin tekrar başlamasını beklediklerini söylüyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, haftaya Amerika'ya yapacağı ziyarette de Türkiye-İsrail ilişkilerinin ele alınacağı iddialar arasında.