Suriye Ulusal Koalisyonu (SUKO) Başkanı George Sabra, ''Bazı Arap ülkelerinin yeni Suriye muhalif yapılanmasını tanıma konusunda hala tereddütleri var'' dedi.
Arap Birliği dışişleri bakanları, Kahire'de Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak yeni muhalif yapılanmayı tanımayı öngören karar tasarısını görüşmek, Filistin'in BM'ye 'üye olmayan gözlemci devlet' talebine destek yolları aramak ve Sudan'daki Yermük askeri fabrikası mühimmat depolarında meydana gelen patlamayı ele almak için olağanüstü toplandı.
Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan (SUKO) Başkanı Sabra, toplantının yeni Suriye muhalif yapılanması Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) tanınmasına ilişkin gerçekleştirilecek oylamanın tereddüt içinde olan ülkeleri ve tutumlarını ortaya koyacağını söyledi.
Sabra, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'nin yeni yapılanmayı desteklediğini, ancak kararın onun tutumu ile şekillenmeyeceğini belirtti.
Batılı ülkelerin yeni yapılanmayı şu ana kadar tanımadığına ilişkin açıklama yapan Sabra, ''Önümüzdeki saatler, Suriye devrimini desteklemek için muhalefete birleşme çağrısı yapan ülkelerin niyetlerini ve tutumlarını belli edecek'' diye konuştu.
Sabra, SMDK'nin temel görevinin, Suriye halkına yardım için icra kurumları, yargı komitesi ve tek çatı altında toplanmış bir askeri konsey oluşturmak olduğunu ifade etti.
Öte yandan Dünya Bülteni’nde yer alan habere göre Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın Filistin'in BM'ye 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsünü kazanması için yapılacak başvuruya ilişkin son gelişmeleri aktarmak üzere Dışişleri Bakanları toplantısına katıldığı belirtildi.
Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi de, tüm Suriyeli muhaliflerin çatısı altında birleştiği Suriye Ulusal Koalisyonu'nu tanıdığını açıkladı.
Bu arada Frans Presss haber ajansı, Basra Körfezi Arap Ülkeleri İşbirliği Kurulu üyesi altı ülkenin, Suriye muhalif ve ihtilal Güçleri Ulusal Koalisyonu’nu Suriye halkının resmi temsilcisi olarak tanıdığını duyurdu.
Suriye’de değişik muhalif örgüt temsilcileri, tüm Beşar Esad düşmanlarını temsil edecek Muhalif ve İhtilalcı Güçler Ulusal Koalisyonun kurulması konusunda anlaştı. Anlaşma, daha önce Suriye muhalefetinin genel temsilcisi olarak bilinen Suriye Ulusal Kurulu tarafından da imzalandı. Suriye muhalefetinin görüşmeleri, Arap Ülkeleri Birliği ve Katar’ın girişimi ile Doha’da yapıldı.
Öte yandan Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) İngiliz güçlerinin Suriye topraklarına girmesine izin verilmesi için muhalefetle koordinasyonu şart koştuğu bildirildi.
ÖSO'nun Siyasi Danışmanı Bessam ed-Dade AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriye sahipsiz değildir ki İngiltere istediği zaman Suriye'ye girsin" dedi.
Dade, muhalefetle koordineli bir şekilde çalışılmaması halinde, ÖSO'nun Esad güçleriyle İngiliz güçlerini birbirinden ayırmayarak ikisini de düşman olarak kabul edeceğini belirtti.
Muhalefetle koordineli bir şekilde çalışılması durumunda İngiliz kuvvetlerini kabul edeceklerini dile getiren Dade, ancak bunu temenni etmediklerini ifade etti.
"Biz İngilizlere güvenmiyoruz, Suriye topraklarında bulunma niyetlerini kötü olarak yorumluyoruz" diyen Dade, İngiltere'nin, rejim çöktükten sonra ülkeyi etnik ve mezhepsel olarak bölmeye çalışacağı iddiasında bulundu.
İngiliz Genelkurmay Başkanı David Richards, bugün BBC'deki demecinde ülkesinin insani krizin kötüleşmesi durumunda acil durum planı çerçevesinde Suriye'ye "bir çeşit askeri müdahale" hazırlığında olacağını söylemiş, Savunma Bakanı Phillip Hammond da daha önce, "Askeri müdahale ihtimalini dışlamıyoruz" açıklaması yapmıştı.