ABD ve bazı müttefiklerinin, Suriye'nin nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyine gönderilmesine yönelik, UAEK yönetim kurulu toplantısına sunduğu karar tasarısı 17 lehte, 6 aleyhte oyla kabul edildi. Basına kapalı yapılan oylamada Azerbaycan, Rusya, Çin, Pakistan, Venezuela ve Ekvator'un aleyhte oy kullandıkları, oy hakkına sahip 11 ülkenin ise oylamaya katılmadığı öğrenildi.
Türkiye geçtiğimiz yıl sonu itibariyle toplantıya gözlemci statüsünde katıldığı için oy kullanamadı.
Suriye'nin nükleer programına ilişkin UAEK ile yeterince işbirliği yapmadığı ve sahip olduğu nükleer malzemeleri sakladığını ileri süren ABD, batılı bazı müttefikleriyle birlikte karar tasarısını yönetim kurulu toplantısına sundu.
Toplantının bugünkü ikinci oturumunda yapılan oylamada kabul edilen karar, Suriye'nin nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyine gönderilmesi için UAEK başkanı Yukiya Amano'ya yetki veriyor.
Karar tasarısı uyarınca UAEK başkanı Yukiya Amano bundan sonraki süreçte de Suriye yönetimiyle nükleer programa ilişkin görüşmeleri sürdürecek ve nükleer tesislerinde denetim yapacak.
Suriye yönetiminin nükleer programına ilişkin UAEK ile şeffaf işbirliği yapmaması veya sahip olduğu nükleer malzeme ve gereçler hakkında kurallara uygun olarak bildirimde bulunmaması halinde, Amano'nun dosyayı BM Güvenlik Konseyine gönderme yetkisini kullanabileceği belirtiliyor.
Oylamanın ardından basına kısa bir açıklama yapan İsrail temsilcisi büyükelçi Ehud Azoulay, oylama sonucundan memnun olduğunu belirterek, "bu karar tasarısının diğer bazı ülkelere örnek olması gerektiğini" söyledi.
SURİYE, UAEK İLE İŞBİRLİĞİNE DEVAM EDECEK
Suriye, UAEK yönetim kurulunun, ülkesinin nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyine gönderilmesini kararlaştırmasını üzüntüyle karşıladığını, UAEK ile işbirliğine devam edeceklerini açıkladı.
Suriye'nin UAEK daimi temsilcisi büyükelçi Bassam el Sabah, "Suriye'nin her zaman yükümlülüklerine ve görevlerine bağlı kaldığını ve böyle yapmaya da devam edeceğimizi düşünüyorum" dedi.
Toplantının bugünkü ikinci oturumunda yapılan oylamada kabul edilen karar, Suriye'nin nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyine gönderilmesi için UAEK başkanı Yukiya Amano'ya yetki veriyor.
ABD: DOSYA DERHAL GÖNDERİLMELİ
UAEK'in ABD heyeti başkanı Büyükelçi Davies Glyn, UAEK Yönetim Kurulu toplantısında bugün kabul edilen karar tasarısına göre, Suriye'nin nükleer dosyasının "BM Güvenlik Konseyine derhal gönderilmesi gerektiğini" söyledi.
Ancak batılı bazı diplomatik kaynaklar "dosyanın hemen gönderilmesi" gerekmediğini, UAEK başkanı Yukiya Amano'nun Suriye yönetimiyle yapacağı görüşmeler ve kurum müfettişlerinin Suriye'deki nükleer tesislerde yapacakları denetimlerden sonuç alınamaması halinde gönderilebileceğini belirttiler.
ABD 2005 yılında da İran'ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyine gönderilmesi için bir karar tasarısı sunmuş ve İran'ın nükleer dosyası tasarı kabul edildikten yaklaşık bir yıl sonra BM Güvenlik Konseyine gönderilmişti.
Suriye'ye yönelik karar tasarısının kabul edilmesine tepki gösteren Bağlantısız ülkeler ile Arap ülkeleri, Orta Doğu'nun nükleer silahlardan arındırılması ve İsrail'in nükleer yetenekleri konulu iki karar tasarısının geçtiğimiz yıl yapılan genel kurulda kabul edildiğini ancak UAEK'nın gereğini yapmadığını hatırlattılar.
Bölgede nükleer silah sahibi olan İsrail'in Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) ile güvence denetimleri antlaşmasına taraf olmadığını ve nükleer tesislerini UAEK denetimlerine açmadığını anımsatan bölge ülkelerinin temsilcileri, ABD'nin Suriye'ye yönelik karar tasarısının "adil olmadığını" savundular.
UAEK'nun yarın sona ermesi planlanan yönetim kurulu toplantısı, Suriye'ye yönelik karar tasarısının kabul edilmesinin ardından akşam saatlerinde sona erdi.