Genel Kurul, tasarıyı, üçüncü ve son görüşmesini gerçekleştirdikten sonra oyladı.
Genel Kurul’da oybirliğiyle kabul edilen yasa, Türk Ajansı-Kıbrıs (TAK)’ın kuruluş, görev ve yetkileri, yönetim ve mali konuları ile kadro ve hizmet şemalarını günün koşullarına uygun olarak yeniden düzenliyor.
Genel Kurul’un bilgiye sunuş bölümünde Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın geri çekildiği milletvekillerinin bilgisine getirildi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu daha sonra Uluslararası Bankacılık Birimleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı.
Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Türk Ajansı - Kıbrıs (TAK) (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası’nın geniş kapsamlı ve çağdaş bir yasa olduğunu belirtti.
Yasanın en küçük haklara kadar her şeyi düzenleyip güvence altına almakta olduğunu ifade eden Özgürgün, “Bugün TAK adına çok mutluyum, hem çağdaş bir yasal zemine hem de ilerisi için temel teşkil edecek güzel bir yapıya kavuştu” dedi.
EKİP ÇALIŞMASI
TAK (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı’nın Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda onaylanmasının ardından TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Özgürgün, tasarının ekip çalışması sonucu hazırlandığını belirtti.
TAK’ın Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olması nedeniyle yasa tasarısını kendilerinin Bakanlar Kurulu’na götürerek takibini yaptıklarını anlatan Özgürgün, birçok kesimin katkısı ile geniş kapsamlı yeni bir TAK yasası ortaya çıktığını ifade etti.
ÖNCEKİ YASA
Dışişleri Bakanı Özgürgün, önceki yasanın 1983 tarihli olduğunu ve özlük hakları da dahil birçok şeyi düzenlemekten uzak olduğunu kaydetti.
Yeni TAK Yasası’nın geniş kapsamlı ve çağdaş olduğunu vurgulayan Özgürgün, yasanın en küçük haklara kadar her şeyi düzenleyip güvence altına almakta olduğunu söyledi.
Önceki yasada o günün gereklerine göre hazırlandığı için güvence adı altında söylenebilecek hiçbir şey olmadığını ve 28 yılın ardından çağın gerisinde kaldığını ifade eden Hüseyin Özgürgün, “Bugün TAK adına çok mutluyum, hem çağdaş bir yasal zemine hem de ilerisi için güzel bir temel teşkil edecek bir yapıya kavuştu” dedi.
TAKİP EDİLMESİ GEREKEN KONULAR
Eksiklikler, bina sorunları, fiziksel sorunların bundan sonra takip edilmesi gereken konular olduğuna da dikkat çeken Özgürgün, “Ancak yasanın 11 Temmuz Basın Günü gibi özel bir günde geçmesi de belki hiç unutulmayacak” ifadesini kullandı.
Özgürgün, uygulama sırasında yasada bazı eksik noktaların ortaya çıkabileceğini ancak bunların az olduğuna inandığını kaydederek, bunlara zaman içerisinde tekrar bakılabileceğini belirtti.
Hüseyin Özgürgün, TAK (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası’nın herkesin katkısı ile adına yakışır bir yasa olduğunu söyledi.
“DEMOKRASİ ADINA BİR İLK”
“Yasada benim özellikle gurur duyduğum bir şey var. Anamuhalefet partisi temsilcisi yönetim kuruluna konuluyor. Bu demokrasimiz adına çok önemli” diyen Özgürgün, “Ümit ederim diğer kurumlarda da bu şekilde bir yapı oluşturulur ve toplumun bütün kesimleri devlet içerisinde temsil edilir. Bu bir ilk ve önemli” dedi.
Yasanın her haliyle gurur verdiğini ifade eden Özgürgün, bunun basına verdikleri değeri ve önemi de göstermekte olduğuna dikkat çekti.
YÖNETİM KURULU BAŞKANI
Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, yasa ile yönetim kurulu başkanını ilgili bakanlığın, siyasetin kontrolünden çıkardıklarını da vurgulayarak, yönetim kurulu başkanının yönetim kurulu tarafından seçileceğini söyledi.
Yasada örnek teşkil eden birçok konu da bulunduğunu ifade eden Özgürgün, TAK’ın bir haber ajansı olması ve yasanın Basın Günü’nde geçmiş olmasının da güzel bir olay olduğunu kaydederek, yasanın hayırlı olmasını diledi.
Katkı koyan herkese teşekkür eden Özgürgün, yasanın bakanlığı döneminde geçmesinin de kendisine ayrı bir mutluluk verdiğini ifade etti.
Basın Emekçileri Sendikası (Basın - Sen), Türk Ajansı - Kıbrıs (TAK) (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası’nın Kıbrıs’ta ilk Türkçe gazetenin 11 Temmuz 1889’da yayımlanması nedeniyle kutlanan “11 Temmuz Basın Günü”nde Cumhuriyet Meclis Genel Kurulu’nda oybirliğiyle kabul edilmesinin, sadece kurum çalışanları için değil, Kıbrıs Türk basını açısından önemli bir kazanım olduğunu bildirdi.
Basın - Sen Başkanı Kemal Darbaz, 1983 yılından beri değişiklik bekleyen ve TAK ile ilgili tüm tarafların tartışmalı ama demokratik bir ortamda yapılan çalışmayla sonuçlandırılan yasanın böyle bir günde kabul edilmesinin ayrıcı önemli olduğuna işaret etti.
Darbaz, “on yıllardır süren ve neredeyse yılan hikayesine dönen” TAK’ın yasasının günün koşullarına göre yeniden düzenlenmesiyle ilgili olarak, kurumun bağlı olduğu Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün’ün katılımcı ve demokratik tavrının bugün ulaşılan noktaya varılmasında önemli bir yer tuttuğunu belirtti.
Kemal Darbaz, Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün’ün, TAK Yasası’nın gerek bakanlık düzeyindeki tartışmalara, gerekse tasarının görüşüldüğü Meclis İdari ve Sosyal İşler Komitesi’nin tüm toplantılarına katılarak, tıkanıklıkların aşılması; ilgili sivil toplum örgütlerinin sürecin tümüne dahil edilmesi konusundaki iradesinin örnek oluşturacak nitelikte olduğunu ifade etti.
Darbaz, aynı şekilde, daha önce kendi bakanlığı döneminde Basın İş Yasası’nın yapılmasını sağlayan Komite Üyesi Cumhuriyeti Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG) Milletvekili Sonay Adem ile Milletvekili Abbas Sınay’ın katılımcı, yönlendirici, tıkanıklık anında yaratıcı formülleriyle çözüm üretmesinin ayrıca takdire şayan olduğunu kaydetti.
Basın - Sen Başkanı Kemal Darbaz, İdari ve Sosyal İşler Komitesi Başkanı Esat Ergün Serdaroğlu’nun komite toplantılarındaki demokratik tutumu, tasarının her yönüyle ilgili tüm kesimlerin katkısına olanak yaratması açısından da örnek oluşturduğunu belirtti.
Darbaz, İdari ve Sosyal İşler Komitesi’nin Ulusal Birlik Parti (UBP)’li üyeleri Ahmet Çaluda ile Necdet Numan’ın katkılarıyla da bir bütün olarak sürecin her aşamasında oybirliğiyle tamamlanan TAK (Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları) Yasası’na Genel Kurul aşamasında Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP)’nin de destek vermesiyle oybirliğiyle onaylandığını anlattı.
Tüm tarafların konsensüsüyle geçse de her yasanın eksiklikler içerebileceğini veya süreç içinde eksikliklerinin ortaya çıkmasının söz konusu olabileceğini anlatan Darbaz, böyle bir durumda da yine tüm kesimlerin ortak çalışmasıyla sorunun aşılmasının mümkün olduğunu belirtti.
Kemal Darbaz, günün koşullarına uygun, ileriye dönük açılımlar içeren yasanın, yıllarca sözleşmeli çalıştırılan basın emekçileriyle gazetecilere yasal güvence getirdiğini anlatarak, yasanın her aşamasında katkı yapan herkese teşekkür etti.
Yıllarca beklenen ve çok sık olmayan bir sonuçla hükümet ve muhalefetin oybirliğini sağlayan oylarıyla yapılan yasanın Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından 11 Temmuz Basın Günü gibi anlamlı bir günde imzalanmasının ayrıca önemli olduğunu vurgulayan Darbaz, “Sayın Eroğlu’ndan bunu bekliyoruz” dedi.
Kemal Darbaz, TAK (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası’nın çok kısa bir süre içinde yasalaşmasına özverili çalışmalarıyla katkı yapan tüm Meclis çalışanlarına Meclis Başkanı Hasan Bozer nezdinde teşekkür etti.
Darbaz, tüm kesimlerin özverili çalışmasıyla böyle bir günde yasalaşan TAK Yasası’nın başta çalışanlar olmak üzere, Kıbrıs Türk basını ve halkına hayırlı olması dileğinde bulundu.
Basın - Sen Başkanı Kemal Darbaz, yasalaşma sürecine katkı koyan tüm TAK çalışanlarına da teşekkür ederek, gazeteci ve basın emekçilerinin 11 Temmuz Basın Günü’nü kutladı.