Çiçek bu konudaki açıklamayı, Cumhuriyet Meclis Şeref Salonu’nda iki ülke parlamento heyetleri arasındaki gerçekleşen görüşmenin başında yaptı.
Cemil Çiçek, Kıbrıslı Türklerin hiçbir zaman 1974 öncesine kimse tarafından döndürülemeyeceğini, dönmeyeceğini ifade ederek, adanın gerçeklerinin ortada olduğunu, bunun da adada eşik iki halk, iki devlet ve iki demokrasi şeklinde şekillendiğini belirtti.
Çiçek, Kıbrıs sorununun çözülmemesinin sorumlusunun KKTC ve Türkiye olmadığını, esas sorumlunun soruna bezirgan mantığıyla bakan Rumlar ve onlara destek veren bir kısım ülkeler olduğunu kaydetti.
Genel olarak ülkelerin, sorunlarını çözerek Avrupa Birliği’ne (AB)’ye üye olduğunu anlatan Çiçek, AB’nin sorunu çözmeden Kıbrıs Rum Yönetimi’ni üye kabul ederek hata yaptığını, şimdi de bu hatasını KKTC ve Türkiye’ye ödetmeye çalıştığını söyledi.
Çiçek, tecrit ve izolasyonların bedel ödetmeye örnek olduğuna işaret ederek, dünyada biraz hak, adalet vicdan, insanlık varsa izolasyonların asla kabul edilmemesi gerektiğini anlattı.
TMBB Başkanı Cemil Çiçek, Türk tarafının kalıcı, adil bir barış istediğini, ancak “tek taraflı bir aşkın da olmayacağının herkesçe bilindiğini” kaydetti.
Çiçek, TBMM ve mecliste temsil edilen siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan heyetin geleneklere uygun olarak ilk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye yaptığına işaret ederek, ziyaretin gerçekleşmesine yönelik davet nedeniyle Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer’e teşekkür etti.
Çiçek, yarım asırdır adaya değişik sıfatlarla gelip gittiğini belirterek, Türkiye ile KKTC arasındaki karşılıklı ilişkinin resmi ziyaretten öte bir gönül ve kardeşlik ilişkisi olduğunu söyledi.
Cemil Çiçek, bu bağlamda ilişkinin Kıbrıs Türkü’nün mutluluk ve refahına yönelik olduğunu ısrarla vurgulayarak, iki ülke arasında her anlamda yoğun ilişki olduğunu; buna bağlı olarak parlamentolar arasındaki işbirliğinin yeni dönemde de artarak devam edeceğini kaydetti.
Çiçek, Türkiye parlamentosunun önünde yasalar, yeni anayasa gibi geciktirilmeden yapılması gereken pek çok reform olduğunu; benzer bir sürecin KKTC parlamentosunun önünde de bulunduğunu düşündüğünü anlatarak, geciken her adımın gelecek nesillere olumsuz yansıyacağını belirtti.
“Eski model arabayla yola devam edemeyiz” diyen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, reformların zamanında hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
BOZER
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer de kabulde yaptığı konuşmada, TBMM heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Bozer, davetlerine TBMM’de temsil edilen siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan heyetle gelinmesinin kendisi için sevindirici olduğunu anlatarak, yüzyıllardır devam eden Kıbrıs sorununun bu kritik aşamasında gerçekleşen ziyaretin önemli olduğunu belirtti.
Hasan Bozer, “sorunun yüksek ateşle daha görünür hale gelmesinin son 50 yıllık döneme ait olduğunu” belirterek, buna adanın çevresinde petrol ve doğalgaz araması konusundaki son gelişmenin de eklenmesi gerektiğini söyledi.
Bozer, Rum tarafının, Kıbrıs Türk halkının hakkı olana da sahip çıkarak, adanın doğal zenginliğe tek başına sahip olmaya çalışmasının Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı çözüm bulma müzakerelerini de zehirlediğini kaydetti.
Hasan Bozer, bu durumun müzakereleri zehirlemesi yanında, bölgede sınıktı ve soruna neden olduğunu ifade ederek, tüm bunların altında yatan nedenin doğal zenginliklere Rumların tek başına sahip çıkmaya çalışması olduğunu söyledi.
Bozer, yapılmak istenenin basit bir şey olmadığını, bunun sonunun nereye varacağını kestirmenin mümkün olamayacağını anlatarak, iki halka ait olan doğal zenginliklere Rumların tek başına sahip çıkma isteğinin sorun yaratacağını vurguladı.
Hasan Bozer, Rum tarafının bu tutumunda ısrar etmesi halinde Türkiye, Suriye, Lübnan, Mısır vb olmak üzere coğrafyanın da olumsuz etkileneceğini vurgulayarak, böyle bir dönemde TBMM Başkanı ve heyetinin KKTC’ye gelmesinin herkese önemli bir mesaj verdiğini söyledi.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Bozer, ziyaretin anısına, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e Karpaz işi; Çiçek de Bozer’e TBMM Porselen Atölyesi’nde yapılan elişi porselen hediye etti.