Kronik hastalıkların takibini yapabilecek. TEB Genel Başkanı Erdoğan Çolak, eczanelerde verilen hasta danışmanlık hizmetlerinin ve kronik hastalık takibinin hasta sağlığının iyileştirilmesine ve sağlık maliyetlerinin düşürülmesine ciddi oranda katkıda bulunacağını belirterek, bu nedenle Smart Eczane projesini hayata geçirdiklerini söyledi.
"254 ÖNCÜ ECZACI KATLDI"
Çolak, şöyle konuştu:
"Proje Antalya, Batman, Edirne, Eskişehir, Hatay, Konya,Manisa ve Samsun'da hayata geçti.
İlk olarak astım / koah hastalığı ile başlayan projeye 8 bölge koordinatörü, 24 eğitici eczacı ve sahada uygulamaya dahil olan 254 öncü eczacı katıldı. Proje, Ağustos 2016 içinde 36 ile daha yaygınlaştırılacak ve kullanılan ölçüm araçları daha da geliştirilecek.
Projeyle eczacı, gelen vatandaşın ilaç öyküsünü alacak, hastadan geri bildirim toplayacak, ilaç danışmanlığı, medikal cihaz danışmanlığı yapacak, sağlığın teşviki, ilaç etkileşimleri gibi ilaç kullanım proseslerine yönelik bilgi verecek.
"GİZLİLİK ESAS"
Şuanda hasta profili ve koşulları, hastane politikaları ve mevzuat hükümleri doğrultusunda uygun ilaçları seçme ilaç-hastalık, ilaç-hasta, ilaç-gıda etkileşimlerini belirleme konularında smart bilgi sistemine hasta girişi yapıldı. Tabi bu sistemde gizlilik esas. Projeyle belirlenen illerde astım kontrol testi ve KOAH değerlendirme testi yapıldı. 6 hastaya sigara bıraktırıldı. 7 hasta günlük egzersize başladı. Buna bağlı kilo kaybı görüldü. Bir hasta maske kullanmaya başladı. Diyabet alanında uygulama da 2016 Ekim ayından itibaren pilot olarak başlatılacak."