Gazimağusa otobüs terminalinde başlayan eylem, Çalışma Dairesi, Sosyal Sigortalar Dairesi, Fevzi Çakmak Yolu, Salamis Yolu ve DAÜ çemberi güzergâhı izlenerek Gazimağusa Polis Müdürlüğü önünde sonlandırıldı. Taksicilerin eylemi sırasında trafikte bir süre sıkışıklık yaşandı.
Yaklaşık 100 taksinin katıldığı eylemde, Sosyal Sigortalar Dairesi ve Gazimağusa Polis Müdürlüğü önünde basın açıklamaları yapıldı. Açıklamalarda, Çalışma Dairesi’nin kaçak taksicilerle ilgili yeterli denetim yapmadığı savunularak, polise kaçak taksilerle mücadelede daha fazla yetki verilmesi talep edildi.
BEYAZ
Gazimağusa Taksiciler Birliği Başkanı Mehmet Beyaz, Sosyal Sigortalar Dairesi önünde yaptığı basın açıklamasında, eylemlerinin hiçbir siyasi amacı bulunmadığını, “ekmek kavgası” peşinde olduklarını kaydetti.
Ülkede kaçak işçilikten söz edildiğini, ancak Çalışma Dairesi’nin bununla ilgili hiçbir şey yapmadığını iddia eden Beyaz, kaçak taksiciliğin kendilerini mahvettiğini, birçok taksicinin evine ekmek götüremez hale geldiğini kaydetti.
Hükümet ve ilgilileri taksileri denetlemeye davet eden Beyaz, denetleme yapılmadığı takdirde eylemlerini daha ileri boyutlara taşıyacaklarını söyledi. Hükümetin önce kendi vatandaşını koruması gerektiğini belirten Beyaz, “Hükümet önce kaçakçıyı koruyor” iddiasında bulundu.
Beyaz, Gazimağusa Polis Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada ise, polisin kaçak taksilerle ilgili sadece ceza kesme yetkisi bulunduğunu belirterek, kaçak taksiciliğin önlenmesi için polise daha fazla yetki verilmesini talep ettiklerini belirtti.
Beyaz, Taksici Sürüş Belgesi’ne de değinerek, taksici kriterlerine uymayan kişilere komisyon tarafından el altından söz konusu belge verildiğini iddia etti.
COŞKUN
Gazimağusa Taksiciler Birliği Sözcüsü Mahmut Coşkun da, kaçak taksilerin Gazimağusa’daki taksicilerin en büyük sorunlarından biri olduğunu söyleyerek, Çalışma Dairesi’nin görevini yapmadığını savundu.
Eylemlerinin siyasi olmadığını vurgulayan Coşkun, dertlerinin ekmek parası olduğunu ifade etti.
Yıllar önce 600 ile 1000 TL vererek taksimetre aldıklarını kaydeden Coşkun, kaçak taksiler haksız rekabet oluşturduğu için taksimetrelerin uygulamaya konulmadığını ifade etti.
Taksicilere esnaf olduklarını belgeleyen Taksici Sürüş Belgesi verildiğini ve bu belgeyi almak için sicilin temiz olması gerektiğini kaydeden Coşkun, söz konusu belgenin sicili temiz olmayan kişilere de kriterlere uygun olmayan şekilde verildiğini, bunun da taksicilere güveni azalttığını söyledi.
Coşkun, turizm ülkesi olmak isteniyorsa önce Taksici Sürüş Belgesi’ne sahip çıkılarak kriterlerin uygulanması ve denetleme yapılması gerektiğini söyledi.
Devletin bir an önce duruma el atması gerektiğini söyleyen Coşkun, ilgili bütün birimleri göreve çağırdı.
GÖZAY
Birleşik Taksiciler Birliği Genel Başkanı Kemal Gözay da genel başkan olarak 10 yıldır kaçak taksilerle mücadele ettiğini, iki kez eylem yaptıklarını, eylemlerde tutuklandıklarını belirterek, hükümetin kaçak taksilerle ilgili icraatının tam olmadığını söyledi.
Taksicilere, vaatlere kanmamaları ve birlik olmaları çağrısında bulunan Gözay, “Avrupa Birliği ülkelerindeki gibi taksicilik yapmak istiyorsanız mücadeleye devam” mesajı verdi.
Gözay, tüm dünyada taksicilik mesleğinin korunduğunu ve taksicilerin bir takım vergilerden muaf tutulduğunu belirterek, ülkede ise mazota, lastiğe, her şeye zam yapıldığını söyledi.
Gözay, 28 Ocak’ta Lefkoşa’da yapılacak eyleme bütün taksicilerin katılması çağrısında bulundu.