Dün gece İran’dan gelen doğalgaz boru hattı patladığını ve gaz gelişinin kesildiğini söyleyen Yıldız, doğalgazda buna bağlı bir hareketlenmenin veya bölgede herhangi olumsuz bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.
Yıldız, “doğalgaz, petrol tipi kaynaklarda ithalata bağlı çalışıyoruz. Dışarıdan fiyat düşmezse içerde de düşmez. Şu anda da böyle bir şey görülmüyor” dedi.
"BOR MADENİNİ PEŞKEŞ ÇEKMEK İSTESEM BİLE ÇEKEMEM"
Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tv8 Ankara Temsilcisi Erkan Tan’ın Erkan Tan ile Başkent’ten programında önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de bor madeninin peşkeş çekildiği iddialarına tepki gösteren Yıldız, “Kendinize ait, tapulu, bahçeli bir evde domates ekerken bor madeni buldunuz diyelim. Bunu kullanma hakkına sahip değilsin. Diyelim ki art niyetliyim, peşkeş çekmek istiyorum ama kanun izin vermiyor. Kanun bu şekilde. Kimsenin endişe etmeyeceği kadar bu işe sahibiz” açıklamasını yaptı.
"MADEN KAZALARI AZALIYOR, HABERLER ARTIYOR"
“İstatistikler diyor ki: Kazalar ve ölüm sayıları belli, denetimlerimiz belli. Rakamlar verildiği halde, teknik açıdan değerlendirince, Türkiye’de, 241 maden ocağı var, işveren, işçi ve denetlemeden dolayı olan kazalar var. Son 6 aylık denetimde bunun yarısı kapanmış. Aynı kaza haberini 155 kere veriyorlar.” dedi.
KANUNA KARŞI ÇIKANLAR ÇANTACILARI TEMSİL EDİYOR
Yıldı Maden Kanunu'na karşı çıkanların önemli bir bölümünün çantacıları temsil ettiğini de belirtti. "Buradan ruhsat alıp, işletmeyeyim, satayım" denmemesi için tedbir aldıklarına dikkat çeken Yıldız, "Artık yapamayacaklar. 2005’te değerli meslektaşım Enerji Bakanı, iyi niyetle bu kanunu çıkardı. Gelin arayın madeni dedik. İstismar ettiler. Bizim, bu sektöre sahip çıkanlarla baş başa kalmamız lazım” dedi.
"PETROL ARAMALARI 12 KATINA ÇIKTI"
Petrol bulup, kullanılmaması yönündeki eleştirilere cevap veren Yıldız: “Petrolün içindeki su oranı farklıdır. O masrafa değmeyecek kuyular vardır. Fışkırır ama istediğimiz gibi değil, su oranı yüksek petroldür. Günde 44000 varil yurtiçi, 40000 varil yurtdışından petrol elde ediliyor. İsteriz ki her şey yerli olsun. Bununla ilgili çalışmalar Ak Parti zamanında 12 katına çıktı. Bununla ilgili niyet besliyoruz” dedi.
"ENERJİ SEKTÖRÜ SİYASİ İSTİKRARLA BÜYÜR"
Yıldız, Türkiye’nin enerji ve diğer sektörlerde büyümesinin siyasi istikrara bağlı olduğunu, hiçbir sektörün büyüklüğünün ait olduğu ülkenin temel siyasi büyüklüğün üstünde olmadığını, Türkiye’nin iradesine irade koyan Ak Parti'nin büyümeye karar verdiğini söyleyerek "Ülkenin kalkınmasına, demokratikleşmesine, sivilleşmesine, normalleşmesine devam edeceğiz” dedi.
"NÜKLEER BAŞKA ÜLKELERDE DE VAR BİZDE DE OLACAK"
Nükleer santralerin dünyanın birçok ülkesinde olduğunu ve onlarcasının halen çalıştığını belirten Yıldız, çevreye en az zarar veren santral çeşidinin nükleer santral olduğunu hatırlattı. Yıldız şöyle devam etti: "Bizde de olacak. Hadise bu kadar basit. Benim de çoluk çocuğum var, çevre sorunlarına yol açacak şekilde nükleer santral yapar ve işletir miyiz?"
"BM'DE İRAN'A KOMŞU TEK ÜLKE BİZİZ, ELBETTE İŞBİRLİĞİ OLACAK"
Yıldız, “İran Nükleer Yakıt Takas işi, dünyada bu kadar prestij kazandırabilecek iş sayısı çok azdır. Bölgemizde barışın sağlanması adına bu kapıyı koyduk. Dedik ki adı ne olursa olsun bunun istisnası ne İran ne İsrail'dir. Bir kişi, nükleer ile alakalı çalışmalarını barışçıl amaç dışında kullanılıyorsa onun karşısındayız; değilse yanındayız dedik” dedi.
"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde İran’a sınırı olan tek biziz, İranın takas işi ile ilgili ABD ile bizden arabuluculuk ,emanet istenmişse bunlarla alakalı konuda tavrımızı ortaya koyduk ve doğru bir iş yaptık” diyen Yıldız, "Arama faaliyetleri Hazar ve Karadeniz'de devam ediyor. İstanbul Boğazı'nın sınırları belli. En riskli su yolu olarak görülüyor tankerler için. İstanbul’un güzelliğini korumak bize düşer ikinci bir kazayı kaldıracak durumda değiliz. Meksika körfezindeki platform kazasını fırsat mı bildiniz derseniz, onu da önemli bir fırsat olarak bildik” diye devam etti.