Bundan böyle KKTC’de tapu işlemleri bilgisayar ortamında ve çok daha hızlı yapılacak.Vatandaşların sürekli şikayet etmesi ve tapu işlerinin çok uzun süreler alması konusundaki sıkıntıların önüne geçmek ve işlemleri hızlandırmak amacıyla faaliyete konulan tapuda reform süreci için pilot bölge Lefkoşa seçilirken, bu hizmetler sırasıyla Gazimağusa, Girne ve Güzelyurt ile devam edecek.
Başbakanlık ile İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nın Türkiye Büyükelçiliği katkılarıyla hayata geçirilen Tapu’da reform süreci çalışmaları kapsamında toplam 2 bin 604 adet tapu kütüğünde 927 bin koçan bilgisayar ortamına geçirildi.
Tarihi önemi çok büyük olan tapu kayıtlarının, kağıt ve elle yazılı olmasından dolayı yıllar içinde yıprandıklarını, yırtılıp silindiklerini, ayrıca bir yangın ihtimalini göz önüne alan İçişleri Bakanlığı, tüm belgeleri fotoğraflayıp bilgisayar ortamına aktararak güven altına aldı.
Projenin maliyetinin yaklaşık bir milyon 354 bin TL dolayında olduğu kaydedildi.
Başbakan İrsen Küçük’ün katılımıyla bugün İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nda bir basın toplantısı düzenlenerek, Tapu’da reform süreci başlatıldı.
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Türkiye Büyükelçiliği Yardım Heyeti Koordinatörü Ertan Tosun, Türkiye Büyükelçiliği Uzman Müşavir Hasan Kirman, Başbakanlık Müsteşarı Hüda Aksoy, İçişleri İskan Müsteşarı Hasan İslamoğlu, Lefkoşa, Gazimağusa, Girne ve Güzelyurt Tapu Müdürleri ile diğer yetkililerin katıldığı basın toplantısı sonrası KKTC’de ilk elektronik tapu devri Başbakan İrsen Küçük tarafından torunu İrsen Küçük Uçaner’e yapıldı.
KÜÇÜK
Başbakan İrsen Küçük basın toplantısında yaptığı konuşmada, tapu reformu kapsamında tapu kayıtlarının bilgisayara geçirilmesinin önemine vurgu yaparak, Osmanlı dönemine dayanan kayıtların Türkiye Büyükelçiliği’nin desteğiyle bilgisayar ortamında güven altına alındığını söyledi.
Küçük, tapu kayıtlarının saklandığı yerlerin bir yangına karşı yeterli olmadığını, düzgün şekilde saklanamadığını, bu yüzden bu işlemin tedbir açısından da, kaybolma riskine karşı da önemli olduğunu vurgulayarak, belgeler silinse de kaybolsa da artık bilgisayar ortamında garantide olduğunu kaydetti.
Rum döneminde yaşanan bazı sıkıntılar ile tapu kayıtlarının değiştirilmesi olaylarını anlatan Küçük, tapu kayıtlarının bilgisayar ortamına aktarılmasında emeği olan herkese teşekkürlerini sundu.
Türkiye Büyükelçiliği yetkililerine de desteklerinden dolayı teşekkür eden Küçük, hükümet olarak KKTC’ye kalıcı reformlar yaptıklarını ve bunları sürdüreceklerini söyledi.
Başbakan Küçük, Tapu’da reformun tamamlanmasının ve yürürlüğe girmesinin kendilerini mutlu ettiğini, bunun Kamu Reformu, Askerlik Yasası ve Faiz Yasası gibi yasalarla süreceğini belirterek, önemli ve kalıcı reformlara devam edeceklerini kaydetti.
Küçük, 14 Şubat Sevgililer Günü’nü de kutladı.
ÇAVUŞOĞLU
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu da konuşmasına, Başbakan Küçük’ün doğum günü ile herkesin 14 Şubat Sevgililer Günü’nü kutlamasıyla başladı.
Çavuşoğlu, bugün Tapu’da reform sürecini başlattıklarını belirterek, bir tarih niteliğinde olan ve bir milletin sahip olduğu toprakları belgelendirebildiği tek resmi evrakın tapu olduğuna vurgu yaptı.
Tapunun hangi ülkenin olduğuna bakılmaksızın uluslararası alanda geçerli olan tek belge olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Kıbrıs adasındaki ilk tapu çalışmalarının Osmanlılar zamanında başladığını anımsattı.
Çavuşoğlu, Osmanlı’dan günümüze gelen bu toprakların Türklere ait olduğunun yegane ispatının tapu olduğuna dikkat çekerek, “Tapular ülkelerin en önemli belgeleridir” dedi.
Adadaki Türklüğün devamı için miras aldıkları tapuları geleceğe taşıyabilmek amacıyla tapuda reform kararı aldıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
“Bugüne kadar el ile yazılan ve işlem gören tapular, zaman içinde tahribata uğruyor ve hatta kaybolabiliyordu. Bir tarih niteliğinde olan tapu belgelerimizin durumu maalesef yıpranmış ve okunmaz haldeydi. Yani adadaki varlığımızın ispatı tehlike altındaydı.
İşte bu noktada 2011 itibari ile Tapu’da reform vizyonu ile başlattığımız proje kapsamında tüm tapu belgeleri fotoğraflandı ve dijital ortama, bilgisayarlara aktarıldı. ‘KKTC TAKBİS’ isminde özel bir program yazılımı gerçekleştirildi.”
Çavuşoğlu, reformla amacın; hem halka daha iyi ve hızlı hizmet vermek hem de tapuların yangın, hırsızlık gibi durumlarda güven altında olabilmelerini sağlamak olduğunu vurguladı.
Tapuda vatandaşların yapacağı en basit işlemlerin dahi günler ve aylar almaya başladığını, bu konuda çok ciddi şikayetler geldiğini, örneğin bir kişinin üzerine ait olan malları öğrenebilmesi veya belgeleyebilmesi aylar alırken artık bu işlemin bilgisayar ortamında bir “tık” ile çok kısa süre içinde elinde olacağını anlatan Çavuşoğlu, “İşte biz buna Tapu’da reform diyoruz. Vatandaş odaklı bu sistem artık vatandaşın şikayetlerine değil övgüsüne layık olacak” şeklinde konuştu.
Projede Lefkoşa Tapu Dairesi’nin pilot bölge olarak seçildiğini ve sırasıyla Magusa, Girne ve Güzelyurt’ta da aynı şekilde yeni sisteme geçileceğini ifade eden Çavuşoğlu, güvenliğin her alanda önemli olduğunu, ancak en önemlilerinden birinin de tapu olduğunu belirterek, Tapu’da dijital ortama geçiş ile artık maksimum güvenlik seviyesi oluşturulduğunu söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, “Tapu Yenileme Projesi”ni, hazırladıkları kısa filmle kısaca anlatmaya çalıştıklarını belirterek, filmde, bir kişinin günümüzde tapuda gerçekleştireceği en zor işlemlerin dahi nasıl bir süreç ile kolaylaştığının ve işlem zamanının nasıl kısaltıldığının anlatıldığını söyledi.
Tanıtım filminde, ayrıca Tapu Müdürü Hüdaverdi İyikal, projenin nasıl başladığını, maliyetini, projede kaç kişinin kaç saat çalıştığını ayrıntılı rakamlarla anlattı.
Bakan Çavuşoğlu, e - devlet sürecinin; tapu kayıtları ile başladığını, yakında e - kimlik ve e -pasaportun da işleme girmesiyle süreceğini belirtti.
Çavuşoğlu, projede 2012 yılının aşılmaması ümidi ve dileğiyle tapu kayıtlarının tamamen elektronik ortamda işlem göreceğine de inanç belirterek, toplam 2 bin 604 tapu kütüğünde 927 bin sayfanın tarandığını ve böylece KKTC’nin mevcut tüm tapu kütüklerinin bilgisayar ortamında yedeklendiğini kaydetti.
Taranan fotoğrafların ilçe ve köy/mahalle bazında tasniflendiğini ve bu şekilde bilgisayar ortamında depolandığını ifade eden Çavuşoğlu, köy bazında depolanan fotoğrafların tek tek gözden geçirilerek, hatası olanların yeniden tarandığını ve aynı zamanda her bir fotoğrafın “İlçe”, “Kasaba/Köy”, “Mahalle”, “Blok”, “Koçan no” bilgileri ile indekslendiğini, indeksleme çalışmalarının da KKTC’nin bütünü açısından tamamlandığını belirtti.
Çavuşoğlu, tapu kütüklerinin taranması çalışmalarına paralel olarak tapu bilgilerinin sayısallaştırılması için veritabanı yapısı oluşturularak yazılımın geliştirilmesinin de devam ettiğini ve bilgisayar ortamına aktarılan koçanların izlenmesi, kayıt girişinin yapılması, kayıtların koçan - sicil - kimlik bilgilerine göre ilişkilendirilmesi, giriş yapılan kayıtların sorgulanması, engel girişi işlemlerinin yapılması, devir işlemlerinin yapılması ve koçan yazdırılması ile ilgili yazılımın da tamamlandığını kaydetti.
Taşınmaz malların devir, satış, bağış ve takas işlemlerinin otomasyon sistemi üzerinden yapılmaya başlandığını ve bugüne kadar bin 230 işlemin sitsem üzerinden yapıldığını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, Lefkoşa Tapu Amirliği’nde kayıt girişi çalışmalarına geçen yıl Temmuz ayında başlandığını, Aralık ayı sonunda da tamamlandığını, bugüne kadar 143 bin koçan, 330 bin adet malik ve 48 bin 150 adet engel bilgisinin girişinin yapıldığını ve bu girişlerin kontrol çalışmalarının devam ettiğini anlattı.
Kayıt girişi ve kontrol çalışmalarının hizmet alımı şeklinde yaptırıldığını, Lefkoşa’da bugüne kadar yaklaşık 53 bin saat çalışma yapıldığını ifade eden Çavuşoğlu, “Bu çalışmalar için bugüne kadar 93 adet bilgisayar, 2 adet sunucu, 2 adet güvenlik duvarı ve Oracle veritabanı alınmıştır. Diğer ilçelerde de kayıt girişi çalışmalarına başlanabilmesi amacıyla 100 adet daha bilgisayar alınması için çalışmalar devam ediyor” dedi.
KKTC TAPU VE KADASTRO OTOMASYON PROJESİNDE TAMAMLANAN İŞLER
Bu arada proje ile ilgili basına verilen bilgi notunda, projenin maliyetinin yaklaşık bir milyon 354 bin TL dolayında olduğu belirtildi.
Bilgi notunda, 2 bin 604 adet tapu kütüğünde, 927 bin sayfanın bilgisayar ortamına aktarılmasının tamamlandığı ve yaklaşık 400 GB veri depolandığı kaydedildi.
Açıklamada, 927 bin sayfanın koçan numarasına göre indekslenmesinin tamamlandığı, bilgisayar ortamına aktarılan koçanların izlenmesi, kayıt girişinin yapılması, kayıtların koçan - sicil - kimlik bilgilerine göre ilişkilendirilmesi, girişi yapılan kayıtların sorgulanması, engel girişi işlemlerinin yapılması, devir işlemlerinin yapılması ve koçan yazdırılması ile ilgili yazılım işleminin de tamamlandığı ifade edildi.
Lefkoşa Tapu Amirliği yetki alanındaki tüm kütüklerin kayıt girişinin de tamamlandığı ve 143 bin koçan, 330 bin malik ve 48 bin 150 engel kaydının girildiği belirtilen bilgi notunda, bin 230 adet devir işleminin de bilgisayar sistemi üzerinden yapıldığı kaydedildi.
Açıklamada, Lefkoşa Tapu Dairesi’nde yapılan günlük işlemler sonucu oluşan yeni duruma göre, verilerin güncellenmesinin günlük olarak yapıldığı, ayrıca tüm ilçelerde günlük işlemler sonucu kütükler üzerinde yapılan değişikliklerin de yeniden fotoğraf çekilmek suretiyle bilgisayar ortamında güncellendiği bilgisi verildi.