Türkiye'nin ilk rahim naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, gerçekleştirdiği yüz nakli ile Türk tıp tarihinde bir ilke daha imza attı. Uşak'ta tren çarpması sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 38 yaşındaki Ahmet Kaya'nın yüzü gece saat 03.30'da başlayan ameliyat ile 19 yaşındaki mermer işçisi Uğur Acar'a nakledildi. Saat 12.30 itibariyle sona eren operasyonun ardından yüz nakli yapılan Uğur Acar, hastanenin yoğun bakım ünitesinde kendisi için hazırlanan özel bölüme alındı. Ahmet Kaya'nın kolları ile sağ bacağı ise Atilla Kavdır'a başarıyla nakledildi.
Akdeniz Üniversitesi'nde yüz ile bacak ve iki kol naklinin gerçekleştirilmesinin ardından basın açıklaması yapan Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, AÜ'nün yapması gerekeni yaptığını belirterek, "Yüz nakli son dönemde çok tartışıldı. Ama yüz naklini tabii ki AÜ yapacaktı ve yaptı. İlkleri içeren bir ameliyatı yapmış durumdayız. Ama önümüzde kritik 10-15 gün var. Bu süreç sağlıklı geçerse adımızı altın harflerle tarihe yazdırmış olacağız. Burası bir marka oldu. Yapmamız gerekeni yapıyoruz. Ameliyatta zorlandığımız yerler oldu. Başka şehirden dokuları aldık. Donörün alınması, dokuların hastaneye getirilişi, hastanın seçilmesi bunlar önemli aşamalardı. Türkiye'de en fazla hasta stoğu olan doku grubu belirlemiş ve ardından yüz, bacak ve kol naklini yapabilecek durumdaydık. Bunların öncüsü olduk. İnşallah bunun devamı diğer kurumlar tarafından getirilir" diye konuştu.
Uğur Acar'a yapılan yüz naklinin tam yüz nakli olduğunun altını çizen Özkan, "İlk 10 gün çok kritiktir. 10 günlük süre reddedilme sürecidir. Buna karşı da hazırlıklarımızı yaptık. İlk 10 günü atlatmak önemlidir. Biz bir ay önceden bu durumu ısıtmıştık. Bir ay içinde yüz naklini yapacağız diyorduk. Ama 20. günde nakilleri yaptık. Yüz nakli biteli 7-8 saat oldu. Kol nakli bir saat önce bitti. Her iki alıcının sağlık durumu gayet iyi. Ameliyatın uzun sürmesi değil, kısa sürede bitmesi daha önemlidir. Bunun yanında daha önemlisi başarılı olmaktır. Sürekli söylüyoruz. Bir yıl da çok önemli. Şuan hastalarımız yoğun bakımda, bilerek uyandırmıyoruz. Takip ediyoruz. Bizlerin başarısı kadar dünyada bir ilk var, bir aile hem yüz hem de uzuvları bağışladı. Bu dünyada bir ilk. Bu bizim başarımız kadar onların bir erdemidir. Biz bu nakle yıllardır hazırlanıyoruz. Hastalarımız psikiyatri arkadaşlarımızın takibindeydi. Ameliyat sonrasında da takipler devam edecek. Bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum" şeklinde konuştu.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise, "AÜ ile gururlandıracak ilklere imza attığımızı düşünüyorum. Organ nakli alanında gerçekleştirdiği operasyonlarla dünyada kimsenin yapmadığı ilkleri yaptı. Türkiye'nin ilk yüz nakli gerçekleşti. Yine donör olarak bir Türk insanı tıp tarihine ismini altın harflerle yazdırmış oldu. AÜ yılların bikrimi olan bilgisinin üzerine beceri ve 3 yıldır üst üste çift kol nakli, rahim naklinin ardından şimdi de hem yüz hem de aynı hastaya çift kol ve bacak nakli gibi bir ilke imza attı. Dünyada ilk kez aynı anda bir hastaya çift kol ve bacak naklini yaptık. Bundan sonra da ilklere imza atacağımıza inanıyorum. 25 kişilik bir ekip 48 saattir çalıştı. Ekibimi yürekten tebrik ediyorum" diye konuştu.
PROF. DR. ÖZKAN VE EKİBİ DÜNYADA KADAVRADAN İLK RAHİM NAKLİNİ DE GERÇEKLEŞTİRDİ
Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, Türkiye'nin ilk çift kol naklini ve dünyada kadavradan ilk rahim naklini de gerçekleştirdi. Muğla'nın Milas ilçesinde motosikletiyle geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki Fatih Demirel'in iki kolu, 25 Eylül 2010'da aynı ekip tarafından Aydın'da 2008 yılında iki kolunu dirsek altından mısır silaj makinesine kaptıran 29 yaşındaki Cihan Topal'a nakledildi. Prof. Dr. Özkan başkanlığındaki ekip, 9 Ağustos 2011'de de 21 yaşındaki Derya Sert'e 7 saat süren operasyon sonunda dünyanın ilk kadavradan rahim naklini yaptı. Daha önce birçok ülke doktorlarının canlı vericiden denediği, fakat başarılı olamadığı rahim naklini bu kez kadavradan alarak yapan ekip tıp literatürüne geçti. Derya Sert'e nakilden önce uygulanan tüp bebek işlemiyle hazır bekletilen dondurulmuş embriyo bu yıl Ağustos ayında nakledilecek ve hamile kalacak.