Lozan İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü (EPFL) araştırmacıları, ‘mekanik çita’ üretti. Ağırlığı yaklaşık 1 kg olan çita, saatte 5 km hızla koşabiliyor. Journal of Robotics Research dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ev kedisi büyüklüğündeki robot, tıpkı bir çita veya kedi gibi hareket edebilmesini sağlayacak robotik uzuvlara sahip.
İsviçreli bilim insanları, robot çitayı ‘hareket kabiliyeti yüksek olan kolay bir kontrol platformu oluşturmak’ için geliştirdi. Bacakları hızlı ve dengesini kaybetmeyecek bir şekilde tasarlanan çita, böylece bozuk arazide araştırma görevlerinde kullanılabilecek. Memeli hayvanların üç kısımdan oluşan bacaklarını model alarak geliştirilen robot çita, her bir bacağında yay içeriyor. Yaylar, tendon görevi görürken, aktüatörler (küçük motorlar) kas işlevi görerek enerjiyi harekete dönüştürüyor.
Gerçeğini aratmayan eklemleri sayesinde son derece esnek ve hareket kabiliyeti yüksek ola robot çita, çevikliğini merkezi model jeneratörlerinden (CPG) alıyor. Biyolojiden esinlenerek geliştirilen CPG’ler, canlıların omuriliğinde yer alan ve sinirsel faaliyetlerin ritmik düzenini belirleyen hücrelerin mekanik versiyonunu temsil ediyor.
Bilim insanları, CPG’lere ayağın havada kalmasıyla yere basacağı süre gibi belli parametreleri yükleyebiliyor. Robot çita saniyede uzunluğunun yedi katı kadar yol alabiliyor. Saatte beş kilometreyi biraz aşan hızıyla, en hızlı dört ayaklı robot unvanını da taşıyor.
Araştırmada yer alan Alexander Spröwitz, “Biyologlar, canlı bir hayvana zarar vermeden onları kesemedikleri için biyo-mekanik özellikleri inceleyemiyor. Ancak bunu robotlarda yapmak ve farklı şartlarda hareketleri gözlemlemek mümkün” dedi. Amaç, gelecekte arama-kurtarma araçlarının bile kullanılamayacağı zorlu şartlarda bu küçük ve etkin robotları devreye sokmak.