Topbaş, "Şu anda nasıl Ataşehir ortaya çıkıyor, nasıl ki Beylikdüzü ortaya çıktı... Özellikle bunlara baktığınız zaman kentin büyümesi anlamında ama kendi gereksinimlerini dikkate alarak büyümesini söylemek istiyorum." dedi.
Kadir Topbaş, mevcut ilişkileri geliştirme ve karşılıklı iş birliği imkanları oluşturmak üzere Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye hareketi öncesi gazetecilerin 'yağışlar' ve "İstanbul'da kurulacak iki şehirle' ilgili soruları cevapladı.
"YAĞIŞLARI GÖRÜNCE MUTLU OLUYORUM"
Yağışlarla ilgili göreve ilk geldiklerinde İstanbul'da en az 6 bin civarında su basma ihbarı aldıklarına işaret eden Topbaş, "Artık çok cüzi seviyelere kadar indi. Bir çözüm getirdiğimize inanıyorum. Tabii İstanbul'un Nisan, Mayıs yağmurları meşhurdur. Bu yağışları görünce de 'İstanbul'unu ilkimi tekrar geri dönüyor' diye de mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Yani artık mevsimler kendini tam olarak hissettirir ise İstanbul'un kliması, florası çok daha fark kendini gösterir." izahını yaptı.
"İKİ ŞEHİR, PROJELİ MASTER PLANLA UYUMLU"
Topbaş, İstanbul'un iki ayrı bölgede kentleşmesinin 2006 yılında hazırlanan Master Plan ile uyumlu olup olmadığı sorusu üzerine, "Orada bizim de öngördüğümüz bazı çalışmalar var. Zaten bunlar sayın başbakanla zaman zaman fikir teatisinde bulunduğumuz konular. Detayı daha sonra açıklanacak. O planları da dikkate alan, İstanbul'un geleceği açısından önemli bir gelişme gösterecek çalışma yapmaktayız. Üzerinde daha konuşacağız." diye konuştu.
"Büyükşehir Belediyesi ayrı mı olacak?" sorusuna Kadir Topbaş, şu karşılığı verdi: "Hayır şehir diye şehir diye bir yerleşim. Bir başka açıdan baktığınız zaman Kayabaşı civarına TOKİ 60 bin civarında konut yapmakta. Bu nereden bakarsanız 250 bin nüfus demektir. Zaten burada deprem dönüşümü ağırlıklı yapılan çalışma da, kentin kuzeyinde 250 bin nüfuslu bir yerleşke ortaya çıkıyor. Biz de ulaşım sistemlerimizi, metrolarımızı ona göre planladık. Kentin gelişmesini de dikkate alarak yaptığımız bir çalışma."
"İSTANBUL ESKİSİ GİBİ GÖÇ ALMIYOR"
Bir gerçeği ifade etmek istediğini belirterek sözlerini sürdüren Büyükşehir Belediye Başkanı, "İstanbul'u geçmişte olduğu gibi ciddi bir göç yok. Ama doğum var. Her yıl 210 bin civarında doğum, 50-60 bin civarında ölüm gerçekleşmekte. Adım adım olarak bahsettiğimiz deprem dönüşüm çalışmaların bir ayağı olarak da bakabiliriz.
Çünkü özellikle kentte güçlendirmeleri yapabilmek için yasal düzenlemeyle birlikte getirmeyi arzu ettiğimiz geçici iskan belgesini vermek. Bazı bölgelerin arzu ettikleri şekilde kendi içerisinde gelişmesini gösterme çalışmamız da var. Bunları hep bir bütün olarak görmek lazım. Sadece bir parçayı alıp ta o parça üzerinden değerlendirme yapılırsa çok yanılgılara sebebiyet verir. Bunlara baktığınız zaman kentin büyümesi anlamında, ama kendi gereksinimlerini dikkate alarak büyümeyi söylemek istiyorum özellikle." açıklamasını yaptı.