Başbakan Erdoğan ile Bakan Yazıcı'nın görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü. Erdoğan ve Yazıcı'nın görüşmesinin ardından, hükümetin ikinci kez revize ettiği zam teklifini Memur-Sen kabul etti, Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa zam yapılmadığı gerekçesiyle teklifi kabul etmedi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ''Siyasi irade bize göre kaybetmiştir. Çünkü kamu çalışanları, kendi gayretini görmeyen, samimiyetini görmeyen, kısaca kamu çalışanlarını sevmeyen birgörüntüyle karşı karşıyadır'' dedi.
Akyıldız, siyasi iradenin yüzde 3+3 ile başlayan, 70TL ek ödeme, 10+10 TL aile yardımı ve 10 TL toplugörüşme primi olarak başlayan teklifi, ''memurların ihtiyaçlarını karşılayacak konumda olmadığı için'' yüzde 4+4, 70 TL ek ödeme, 10+10 aile yardımı, 15 TL toplu görüşme primi ve 60+60 TL taban aylığına zam önerisinde bulunduklarını, ancak siyasi iradenin, bunu karşılayamayacağını ifade ettiğini söyledi.
Son olarak yüzde 4+4 artış, 50 TL ek ödeme, 15+15 TL aile yardımı, 30+30 TL taban aylığında artış ve 15 TL toplu görüşme primi isteğini dile getirdiklerine işaret eden Akyıldız, bunun üzerine Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşerek, yüzde 4+4'ün kabul edildiğini, 80 TL ek ödeme, 20+20 TL aile yardımı, 15 TL toplu görüşme primi verilmesinin uygun bulunduğunu ilettiğini kaydetti.
EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞINA 234 TL ZAM
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, ''Bu sene yaptığımız zamla bin 300 TL olan en düşük memur maaşı 2011 yılı temmuz ayı itibariyle aile yardımıyla birlikte bin 534 TL olacak. Aradaki fark net 234 TL ve oransal karşılığı yüzde 18. Bu zam fevkalade bir zam'' dedi.
Yazıcı, Türkiye gündemine oturmuş bir konuda, kamuda çalışanların mali ve sosyal haklarına ilişkin müzakere görüşmelerin noktalandığını söyledi.
Memurlar ve sözleşmeli personelle ilgili hemen hemen her konuyu enine boyuna tartıştıkların ifade eden Yazıcı, çok özgür bir tartışma ortamında sorunları her yönüyle irdelediklerini dile getirdi.
Daha sonra önerilerini kademeli olarak konfederasyonlarla paylaştıklarını anlatan Yazıcı, aralar verildiğini, öneriler getirildiğini, önerilerin revize edildiğini, sonuç olarak kamuda çalışan memurlara 2011 yılının ilk 6 ayında yüzde 4, ikinci 6 ayında yüzde 4 olmak üzere toplam yüzde 8 oransal zam yapılması, ocak ayından itibaren 80 lira ek ödemede bulunulması, ilk 6 ayda 20, ikinci 6 ayda 20 olmak üzere 40 lira aile yardımı ödemesini taahhüt ettiklerini, bu ödemeden sözleşmeli personelin de yararlanacağını kaydetti.
Ayrıca konfederasyonların uzun bir süredir talep ettikleri ancak, Anayasa Mahkemesi kararı dolayısıyla alamadıkları 10 liralık toplu görüşme priminin 15 liraya çıkarıldığı bilgisini veren Yazıcı, 2011 yılında her üç ayda bir olmak üzere 45'er lira ödeme yapılacağını söyledi.
''ZAM ORANI ENFLASYONU ÇOK ÇOK AŞTI''
En düşük memur maaşının 2003'te 398 lira olduğuna dikkati çeken Yazıcı, o tarihten bu yana memur maaşlarına yapılan artışların daima enflasyonun üzerinde olduğunu vurguladı.
Yazıcı, hiçbir zaman hiçbir yıl kamu çalışanlarının enflasyona ezdirilmediğini dile getirerek, şöyle konuştu:
''Bu sene yaptığımız zamla bin 300 TL olan en düşük memur maaşı 2011 yılı temmuz ayı itibariyle aile yardımıyla birlikte bin 534 TL olacak. Aradaki fark net 234 TL ve oransal karşılığı yüzde 18. Bu zam fevkalade bir zam. Türkiye'nin bütçesi vesaire faktörler dikkate alındığında hep ifade edegeldiğimiz enflasyon oranını da çok çok aşmış ve verdiğimi örnek olduğu gibiyüzde 18 seviyesine ulaşmıştır. Ortalama memur maaşlarındaki artış oransal olarak 13,7'ye,miktar olarak 2011 temmuz ayı itibariyle 215 liraya erişecek.
Bu sözleşmenin diğer konfederasyon başkanınca, sendika başkanlarınca niçin imzalanmadığını doğrusu anlayabilmiş değilim, çünkü onlar da nihayetinde memurlar için 2011 yılında 4 artı 4 zam önerisinde bulunmuşlardır. Yani önerileri karşılanmış ve keza sendika üyelerine prim olarak 15 TL talep etmişler, o da karşılanmış. Keza, ek ödemeye ilişkin 50 TL talep etmişler, biz 80 TL'ye getirmişiz ama arkadaşlarımız sonuç olarak bir taban aylığından söz ederek ayrılmışlardır.''
BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN ONAY
Bütün bu çalışmalar, sendikaların yaptığı teklifler, hükümetin ve ekonomi bürokratlarının gerçekleştirdiği çalışmalar sonucu varılan noktanın Türkiye için önemli bir aşama, çalışanlar için önemli bir imkan olduğunu vurgulayan Yazıcı, ''Elbetteki son önerileri derleyip toparladıktansonra Sayın Başbakanımızı bürokrat arkadaşlarımızla bulunduğu yerde ziyaret ettim. Onun da görüşlerini aldık. Nihai rakamları, oransal durumları Sayın Başbakanımız da uygun gördü. 'Bunları verelim' diye talimatlandırdığı hususlardır'' diye konuştu.