Töre’ye ziyaretlerinde ilgili bakanlık müdürleri eşlik etti.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, ilk olarak Düzova, ardından da Yeniceköy ve Kalavaç sakinleriyle biraraya gelen Töre, ziyaretleri sırasında yaptığı açıklamada, bölge halkının sıkıntılarını yerinde dinleyip sorunlara çözüm bulmayı amaçladıklarını vurguladı.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı olarak her hafta sonu ilgili dairelerin müdürleri ile birlikte köy ziyaretlerini düzenli bir şekilde gerçekleştirdiğini söyleyen Töre, bölgedeki mevcut sorunları yakından gözlemleyerek bu sorunların çözümlenmesi için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyledi. Töre, muhalefet ve tenkitlerin olmasını da saygı ile karşıladığını belirtti.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın; kırsal kesimin, çiftçi ve hayvancının bakanlığı olduğunu vurgulayan Töre, farklı farklı bölgelerdeki hayvancı ve çiftçiyle biraraya gelerek istişare ettiklerini kaydetti.
Yaklaşık 8 aydır bakanlık görevini yürüttüğünü ifade eden Töre, hayvancı ve çiftçinin sorunlarını en iyi bilen kişilerden birisi olduğunu, eldeki imkânlar doğrultusunda yardıma hazır olduklarını vurguladı, ancak hayvancı ve çiftçinin her talebini de yerine getirmelernin mümkün olmadığını söyledi.
Tarım Bakanı Töre, dünya piyasasına göre 60 Kuruş’a olan arpanın KKTC’de sübvanseye edilerek 45 Kuruş’a belirlendiğini, hatta daha ucuza satılması için çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Töre şöyle dedi:
“TC Toprak Mahsulleri Ofisi, bu yıl yeni arpa fiyatlarının düzenlenmemesi halinde eski fiyat olan 36 Kuruş’a arpayı veremeyeceklerini söyledi. Ayrıca daha önceden aldığımız arpa paralarını ödemediğimizi ve bu borcun kapatılması ve yeniden arpa alabilmemiz için bankadan teminat mektubu istediklerini söylediler. Önceki yıllarda Türkiye Cumhuriyeti’nden para almaya alıştık, ama borcumuzu ödemeye gelince ödemiyoruz. Devletin devamlılığı esastır ve eski, yeni hükümet diye düşünmeden biz bu borcumuzu ödeyeceğiz. Bu bizim boynumuzun borcudur. Üreticilerimizi ödemek için Ziraat Bankası’ndan aldığımız borcu kapatamayacağımızı söyleyenler oldu, fakat biz verilen süreden önce bu borcu kapatacağız. 25 milyon TL olan borcun büyük bir kısmı ödenmiştir. 750 bin TL kalan borcu ise süresi gelmeden çok yakın zamanda kapatacağız.”
Göreve geldiği günlerde ülkede zerdali ve kayısı üreticilerinin zorda olduğunu vurgulayan Töre, yurt dışından gelen zerdali ve kayısının yerli üreticinin elinde ürün kalmasına neden olduğunu, bu yüzden yerli üreticiyi korumak ve desteklemek için bu tür meyvelerin geçici bir süre ithalini yasakladıklarını belirtti. Töre, “Eğer hasat döneminde dışarıdan gelen ürünler iç piyasayı zorda bırakıyorsa buna elbette hemen müdahale eder ve ithalini dondururum” dedi.
Ayni şekilde nar ve zeytinyağının da, iç piyasada pazar bulması ve üreticinin elinde kalmaması için geçici bir süre ithalinin dondurulduğuna değinen Töre, ülkede üretilen domates ve patatesin ise ciddi üretim haline geldiğini ve ihraç edildiğini vurguladı.
Bakanlık olarak temel hedeflerinin; üretici ve hayvancıyı desteklemek olduğuna vurgu yapan Tarım Bakanı Töre, ancak hayvancı ve üreticinin de her şeyi devletten beklememesi gerektiğini kaydederek, örneğin hayvancıların kendi yemlerini kendilerinin yetiştirmesi gerektiğini söyledi.
“Süt ve süt ürünlerini korumak için de mutlaka fon konulmalıdır” diyen Töre, “Bu sıkıntıları en iyi bilen kişilerden birisi olarak, yerel ürünlerimizi korumak ve pazarlanmasını sağlamak temel hedefimdir” şeklinde konuştu.
Dıştan gelen ürünlerin iç piyasadaki etkisini azaltmak ve yerli üreticiyi desteklemek için gerekli çalışmayı yapmakta olduklarını da vurgulayan Tarım Bakanı Töre, parmak patates ve balığa da ayni şekilde fon konulması gerektiğini kaydetti.
Töre, yerli ürünlerin dış piyasada pazar bulması ve ihraç edilen ürünlerden KDV alınmaması için de çaba gösterdiklerini belirtti.