Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Plan ve Bütçe Komisyonunda Başbakanlığa bağlı TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve AFAD'ın 2016 yılı bütçelerinin sunumunu yaptı.
AFAD'ın koordinasyonunda Suriyelilere insani yardımlar hakkında bilgi veren Akdoğan, bugüne kadar Türkiye'de geçici barınma merkezlerine yaklaşık 548 bin Suriyelinin giriş yaptığını kaydetti.
Akdoğan, "260 binin üstünde Suriyeli 10 kentte kurulan 25 geçici barınma merkezinde yiyecek, sağlık, güvenlik sosyal aktivite, eğitim ibadet, tercümanlık, haberleşme gibi insani ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Barınma merkezlerinin dışında da yaklaşık 2 milyon 300 bin civarında Türkiye'nin farklı kentlerinde Suriyeliler var. Toplamda bugün itibarıyla biyometrik kayıt sistemine giren 2 milyon 541 bin Suriyeli Türkiye'de bulunmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
Diğer ülkelere kıyasla tüm kamplarda Birleşmiş Milletler standartlarının çok üzerinde hayat kalitesinin sunulduğuna dikkati çeken Akdoğan, "Bugüne kadar Suriyeliler için yaklaşık 8 milyar dolar harcama yapıldı" dedi.
Geçiçi barınma merkezlerindeki 15 sahra hastanesinde sağlık hizmeti verildiğini belirten Akdoğan, "Bugüne kadar kamp içi ve dışında yaklaşık 10 milyon 30 bin 313 poliklinik hizmeti sunuldu, 419 bin 529 yatan hastaya hizmet verildi, 294 bin 271 cerrahi müdahale yapıldı. Toplam 67 bin 690 doğum gerçekleşti. Suriyeli genç ve çocukların eğitimi için ise yaklaşık 78 bin 707 çocuk ve gence bin 211 derslikte kreş, ilköğretim ve lise düzeyinde 389'u Türk, 2 bin 831'i Arap olmak üzere 3 bin 220 öğretmen tarafından eğitim verildi" ifadelerini kullandı.
Irak ve Suriye'den gelen Türkmenlerin de AFAD koordinasyonluğunda misafir edildiğini, Türkiye'de 9 bin 416'sı Bayır-Bucak'tan olmak üzere toplam 56 bin 757 Türkmen bulunduğunu belirten Akdoğan, Irak'tak insani kriz karşısında AFAD'ın Türkmen, Arap, Ezidi ve Kürt fark etmeksizin ihtiyaç sahiplerine yardım yapıldığını anlattı.