Meclis üyeleri Aygın’ın kendilerine yanıltıcı ve yanlış bilgiler verdiğini, kendilerinden gelen hiçbir öneriyi dikkate almadığını savunarak, bu durumu protesto etmek için süresiz olarak bu kararı aldıklarını da bildirdiler.
Üyeler Aygın’ın icraatlarını takip edip, tespit edecekleri olumsuzlukları basın ve halkla paylaşacaklarını da söylediler.
Girne Belediyesi Asbaşkanı Ali Tektan ile Belediye Meclis Üyeleri Burcu Karakaya, Mustafa Çırakoğlu, Özben Kalfa, Celal Özbekoğlu ve Hakan Onurlu basın toplantısı düzenleyerek Belediye Başkanı’nın seçilmelerinden hemen sonra kendilerine çok sıkıntılı günler yaşattığını, projeler ve uygulamalar hakkında kendilerine eksik ve yanlış bilgiler verdiğini, ve bunun kendilerini Girneliler karşısında zor durumda bıraktığını savundu.
Girne’de Pia Bela Otel’de yer alan basın toplantısında UBP Girne Milletvekilleri Kutlu Evren ile İzlem Gürçağ da hazır bulundu.
“ELEKTRİK KURUMU’NA 3 MİLYONU AŞKIN BORÇ…”
Basın toplantısında Belediye Başkanı Sümer Aygın’ın “Belediyenin borcu yoktur” dediği, ancak Belediye’nin sadece elektrik dairesine 3 milyonu aşkın borcu olduğu iddia edildi.
Belediye’de yaklaşık 70 KKTC vatandaşı gencin sabahtan akşama sigortasız çalıştırıldığı ve 29 kişinin de ihtiyat sandığından parasını alamadığı da belgeler gösterilerek ortaya konan iddialar arasında.
Hazırlanan ortak basın açıklaması Asbaşkan Ali Tektan tarafından okundu.
“İSTEDİĞİMİZ BİLGİ VE BELGELER VERİLMİYOR”
Açıklamada, defalarca sözlü ve yazılı bilgi ve belge istemelerine rağmen bunların kendilerine verilmediği; “Yarın gelin istediğiniz belgeyi, projeyi sizlere göstereyim. Belediye muhasebesi şeffaftır istediğiniz hesabı görebilirsiniz” gibi söylemlerle kendileriyle sürekli alay edilircesine konuşulduğu ileri sürüldü.
Belediye Meclis gündem maddeleri için de ısrarlı taleplerine rağmen, ek belge ve açıklayıcı dokümanların kendilerine verilmediği savunulan ortak açıklamada, “Aksine yanıltıcı açıklamalarda bulunulmaktadır. Girne Yat Limanı girişinde açılacak bet ofisleri örneğinde olduğu gibi” denildi.
Ortak açıklamada Belediye Başkanlıyla yaşandığı savunulan sorunların bir kısmı 25 madde halinde sıralandı.
SORUNLARIN BİR KISMI…
"Belediye Başkanı’nın Şehir Planlama Dairesi’nin onayladığı belli binalara inşaat ruhsatı verilmeyerek, yatırımcılar arasında ayırımcılık yapıldığı”; “Birim fiyatı ile iş yapılmaması konusunda Savcılık ve Sayıştaylığın yazılı olumsuz görüşlerinin ve Sayıştaylığın Girne Belediyesi ile ilgili denetim raporlarının UBP’li meclis üyelerinden gizlendiği”; “İçme suyunda ön ödemeli sayaçlarla ilgili meclis kararına rağmen 3 yıldır gerekli kararın üretilmesinin engellendiği”; “Belediye bünyesinde ve /veya Belpaz şirketindeki kaçak işçi sorununun çözümlenmediği, KKTC vatandaşı olan çalışanların sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının yapılmadığı, Belpaz’daki kaçak işçilerin cezalarının Belediye bütçesinden ödendiği” sıralanan sorunların bazıları.
Ortak açıklamada, “Belediye kadrosundaki eski çalışanların eksik ihtiyat sandığı yatırımlarındaki sorunların çözümüne yönelik çalışma yapılmadığı”; “festival ve etkinliklerin bütçeleri hakkında Meclis’e yazılı rapor sunulmadığı, hesapların meclis üyelerinden gizlendiği”; “meclis kararı olmadan yurt dışından misafir kabul edildiği ve çeşitli vesilelerle belediye çalışanlarıyla grupların meclis kararı olmadan yurt dışına gönderildiği”; “Kale arkasındaki işlerle ilgili UBP’li meclis üyelerine yanlış, eksik ve yanıltıcı bilgiler verildiği ve Eski Esereler ve Müzeler Dairesi’nin konuyla ilgili olumsuz kararının gizlendiği”; “Kervansaray Plajı konusunda kendilerine bilgi verilmediği”; “15 yıldır Kordonboyu’nda açılan stantların kendilerine sorulmadan iptal edildiği ve kordonboyu ile Belediye Meydanı’nda birkaç kişiye özel satış izni verildiği” de ileri sürüldü.
Girne Belediyesi’nin UBP’li meclis üyeleri, “Meclis kararı olmadan bazı ihalelere çıkıldığı, seçim yasakları içerisinde belediyeye sözleşmeli personel alındığı, seçim yasakları içerisinde “seçim rüşveti” gibi yemek verildiği; Belpaz yatırım şirketiyle ilgili meclis üyelerine rapor sunulmadığı; Belpaz şirketi çalışanlarının Belediye kadrolarına aktarılmak istendiğiyle” ilgili iddialarda da bulundular ve yaşanan süreç hakkında kendilerine bilgi verilmemesinden de şikayet ettiler.
“TOPLANTILAR YASAYA RAĞMEN AYLIK YAPILMIYOR”
“Belediye Meclis toplantılarının yasaya rağmen aylık olarak yapılmaması çoğu zaman ise ‘iş ola yapılıyor’ olması bizleri son derece rahatsız etmektedir. Bizlere ihtiyaç kalınmadığı hissi verilmektedir” denilen ortak açıklamada, bazı konularla ilgili olarak Girne Belediye Başkanı Sümer
Aygın’a verdileri yazılı taleplerin dikkate alınmadığı savunuldu.