Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın 150 kilometre kuzeydoğusundaki Karadyordyevo'da gerçekleştirilen zirveye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Neboysa Radmanoviç ile konsey üyeleri katılıyor.
Eski Yugoslavya Devlet Başkanı Tito zamanında geniş bir alan içinde yaptırılan Cumhurbaşkanlığı konutunda gerçekleştirilen zirveye karayoluyla gelen Cumhurbaşkanı Gül, konutun girişinde Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Neboysa Radmanoviç ile Konseyin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç ve Hırvat üyesi Zelyko Komsiç tarafından karşılandı.
Gazetecilere konut girişinde poz veren liderler daha sonra zirve görüşmesine geçti. Zirvenin başlangıcında da gazetecilerin görüntü almasına izin verildi.
-ÜÇLÜ BALKAN ZİRVESİ-
Bosna Hersek ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine, iki ülke arasında güven oluşturulmasına katkıda bulunması amaçlanan üçlü zirve sürecinde, anayasal reform bağlamında Bosna Hersek'teki dönüşüm sürecinde Boşnaklar ve Sırpların birbirine yakınlaştırılması hedefleniyor.
Üç ülke arasındaki ilk zirve toplantısı Cumhurbaşkanı Gül'ün ev sahipliğinde 24 Nisan 2010 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Zirve, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin Boşnak Başkanı Silaydziç ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç'i ilk kez biraraya getiren toplantı olarak tarihe geçti.
İstanbul zirvesinde kabul edilen deklarasyonda, Bosna Hersek'in toprak bütünlüğü, egemenliği ve uluslararası tanınmış sınırları içerisinde hukuki kimliğinin korunmasına yönelik taahhüt en üst düzeyde teyit edildi, ülkedeki ulusal uzlaşı tesisinin önemi vurgulandı.
Bazı güven artırıcı önlemlerin hayata geçirilmesini sağlayan İstanbul Zirvesinde Bosna Hersek ve Sırbistan'ın karşılıklı büyükelçi ataması, Sırbistan Parlamentosu'nun Srebrenitsa katliamını kınaması ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanı'nın Belgrad'ı ziyaret etmesi öngörülen konular arasında yer aldı. Bu çerçevede Sırbistan ve Bosna-Hersek karşılıklı olarak büyükelçi atadı ve Sırbistan Parlamentosu da Srebrenitsa katliamını kınayan kararı kabul etti.
Üç ülke liderlerinin katıldığı bugünkü zirvede de taraflar arasında güven tazeleyecek ilave tedbirlerin hayata geçirilmesinin üzerinde durulması bekleniyor.