Uluslararası Uzay İstasyonu’nun havasız ortamında üretilecek çok özel bir kristal türü, güneş enerjisi hücrelerinin yüzde 60’dan fazla verimle çalışmasını sağlayabilir. Bu da ortalama bir otomobilin sadece güneş enerjisiyle çalışması anlamına geliyor.
Dünya şartlarında üretimi neredeyse imkansız olan kristal türü eğer UUİ’de büyük müktarlarda üretilebilirse, enerji ihtiyacının karşılanmasında güneş enerjisini birinci sıraya yükseltebilir. Rus ve ABD’nin ortak projesinin 2013 yılında başlatılması planlanıyor.
Moleküler Işın Epitaksisi adı verilen teknikle üretilen kristalin uzaydaki havasız ortamda kazanacağı özelliklere dünyada erişmek imkansız. Houston Üniversitesi’nden Prof. Alex Ignatiev’in verdiği bilgiye göre uzayın havasız ortamında bambaşka özellikler kazanacak olan kristalden mamul ultra-ince yarı-iletken materyal, bilgisayar, güneş hücreleri, yüksek hızlı transistörler ve iletişimde büyük bir ilerlemeyi tetikleyecek. Prof. Ignatiev, bu materyalin UUİ’nin dışında kurulacak bir ‘üretim uydusu’nda üretilebileceğini söylüyor. Uydu UUİ’ye monteli olabileceği gibi, arada istasyona uğrayan bağımsız bir uydu şeklinde de konuşlandırılabilir.