Uzmanlar deneyler sonucunda elde edilen sonuçların gelecekte Alzheimer tedavisinde önemli gelişmelere yol açacağına inandıklarını söyledi. Stanford Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ilk deneyde yaşlı ve genç farelerin dolaşım sistemleri birbirine bağlandı. Ayrıca yaşlı farelere düzenli olarak genç farelerin kanı enjekte edildi.
Nature dergisinde yayınlanan deney sonucunda kan nakli yapılan yaşlı farelerin beynin aktivitelerinin ve hafızalarının güçlendiği ayrıca yaş nedeniyle zayıflamış olan koku alma yetilerinin de eski keskinliğine kavuştuğu görüldü.
GENÇ KANIYLA BEYİN ŞARJ OLDU
Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Tony Wyss-Coray, İngiliz Daily Mail gazetesine konuyla ilgili yaptığı açıklamada benzer bir deneyi önümüzdeki aylarda Alzheimer hastaları üzerinde gerçekleştirmeyi umduklarını belirtirken, “Sanki genç kanıyla yaşlıların beyni yeniden şarj oldu” dedi.
Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir başka deneyde ise yine genç farelerden alınan kanın enjekte edildiği yaşlı farelerin kas gücünün iki kat arttığı tespit edildi. Araştırmacılar kas gücündeki artışın genç farelerin kanında bulunan GDF11 proteinine bağlı olduğunu belirtti.
Aynı üniversitede yapılan 3. Bir deneyde gençlerin kanında bulunan bu proteinin koku alma duyusunu güçlendirmekte de etkili olduğu tespit edilirken, proteinin gelecekte hap formunda piyasaya sürülebileceğinin tahmin edildiği açıklandı.