Antalya Pet Point Veteriner Kliniği yetkilisi Vet.Hek.Tunahan Mulla Covid-19 Pandemi Süreci Kedi ve Köpeklerin Yaşamını Nasıl Etkilediği konusunda Byturco MedyaYayın Grubumuza özel açıklamalarda bulundu
Dünyada iki yıldır devam etmekte olan Covid-19 Pandemisi sadece insanları değil, doğadaki tüm canlıları etkiledi.
Kapanma süresince kendimizi evlere hapsettiğimiz, açılma dönemi başladığında ise
bulunduğumuz şehri terk ettiğimiz, doğaya akın ettiğimiz kitlesel ve toplumsal bu değişim doğal hayatı fazlasıyla etkilemiş durumda. Özellikle şehir hayatında hem insanlarda hem de hayvanlarda bu durum fazlasıyla görülmekte.
Akıllara gelen "Sokak Hayvanları Pandemiden Nasıl Etkilendiler?" sorusu ile başlayalım o zaman. Covid-19 pandemisi sürecinde sokak hayvanlarının sağlığı pek çok noktalarda olumsuz etkilendi.
Pandeminin başladığı 2020 Mart-Nisan aylarına kısaca gidelim. Kedi ve köpeklerin Covid-19 taşıyıcısı olduğu furyası başladı. Akabinde bu konu iyice sorgulanmadan çoğu evde bakılan hayvanlar sokağa terk edildiler.
Fakat yapılan araştırmalar sonucunda kedi ve köpeklerdeki coronavirüs suşu ile
insanlardaki Covid-19 suşu farklı ve zoonoz olmaması bilimsel açıklamalar yapılmasına rağmen kedi ve köpekler sokaklara bırakılmaya devam edildi. Herkesin evlere hapsedildiği tam kapanma dönemlerinde ise sokak hayvanları aç kaldılar
. Evet hem Antalya belediyesi hem de hayvan severler bu konuyla alakalı
çalıştılar. Yemleme alanları oluşturuldu ve belediye veteriner hekimleri sokak hayvanlarının sağlık kontrollerini yaptı. Lakin yine yetersiz kalındı.
"Neden yetersiz kalındı?" sorusunu duyar gibiyim. Öncelikle her semt ve her sokakta tam bir besleme yapılamadı. Sağlık sorunu olanlar gözden kaçtı. En önemlisi evde bakılanlar sokağa terk edildikleri için sayıları arttı, kavgalar, yaralanmalar ve açlık oyunları başladı. Belediye barınaklarında tam anlamıyla donanım yetersizliği nedeniyle bazı hayvanların tedavileri ya yetersizlikten dolayı yapılamadı ya da eksik kaldı.
Peki bu konuda çözüm amaçlı iki soru aklımıza geliyor. Birincisi " Sokak hayvanları için
belediyeler neler yapılmalıdır.", ikincisi " Sokak hayvanları ve evde bakılanlar için hayvan sahipleri neler yapmalıdırlar." Öncelikle Antalya Belediyesi bünyesine ait hayvan ambulansı sayısı arttırılmalıdır. Eğer her hasta hayvan alınamıyorsa yerinde tedavi yapılmalıdır. Belediye barınaklarının imkanları arttırılmalıdır. Düzgün ve korunaklı besleme noktaları oluşturulmalıdır. Belediye çalışan ekip sayısı arttırılmalı ve daha fazla sokak hayvanlarına ulaşılmalıdır. Bu konu üzerinden devam ederek hayvan sahiplerinin de üzerlerine düşen görevler var tabi ki. Evde hayvan beslemek hem genel bağışıklık hem
de pozitif düşünce açısından insan hayatını olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle tam araştırma yapılmadan evlerinde baktıkları hayvanları terk etmemelidirler. Herkes kapısının önüne "Bir Kap Su Bir Kap Mama" koymalıdırlar. Hasta sokak canlılarını belediye barınaklarına veya kliniklere götürebilirler.
Sokaktaki hayvanların sayılarının artmaması için öncelikle belediye kısırlaştırma işlemini
yapmalıdır. Ardından "Satın Alma Sahiplen" sloganı dikkat çekmekte. Bu sayede sahiplenilen bir canlı dışarının açlık oyunlarından kurtulmuş olacaktır.
Bu sessiz melekler için Antalya Pet Point Veteriner Kliniği ekibi olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam edeceğiz. Belediyelerimizin ivedi olarak sokaktaki çocukları salgın hastalıklar, barınma, beslenme vb. konularda gereken duyarlılığı göstereceğini umut ediyoruz.
Şunu unutmamalıyız ki o sessiz meleklerin bizlere çok ama çok ihtiyaçları var. Çünkü şunu
biliyoruz ki Türk insanı vicdanlıdır. Gereken ilgiyi ve şefkati gösterecektir.
Sağlıcakla kalın.