Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye üzerine oynamaya çalıştıkları ekonomik algı operasyonlarının boşa çıktığını söyleyen Türkiye Esnaf Ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Not indirimi tutmadı. Dolar değer kaybediyor, yabancı yatırımcı kaçmıyor, borsa yükseliyor" dedi.
Kredi derecelendirme kuruluşların kural dışı hareket ettiğini iddia eden Palandöken, "Türkiye ile ilgili ekonomik verilerden, kurallardan uzak kararlar almaya devam ettiler. Moody's Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürerek başladı. Onu Standard&Poor's aldığı negatif not kararıyla takip etti. Son olarak da Fitch, not düşürüp görünümü ise durağana çevirdi" diye konuştu.
'AMAÇ PARA AKIŞINI DURDURMAKTI'
Palandöken, "Amaçları ülkemize para akışını durdurmaktı. Ama başaramadılar. İşte bakın, kredi kuruluşlarına rağmen ihaleye çıkan Çanakkale Köprüsü için 4 ayrı ülkeden 10 yabancı grup şartname aldı. Bunların 8’i de teklif verdi. Yetmedi, Katarlılar 1.3 milyar dolar ödeyerek Digiturk'ü aldılar. Banvit'e Brezilyalılar talip oldu. GulfNavigation Holding ve Polimar Denizcilik Türkiye, ortaklık anlaşması imzaladı. Bunların hepsi yabancı sermayenin Türkiye’ye olan ilgisinin göstergesidir" değerlendirmesinde bulundu.
'MERKEZ BANKASI'NIN ADIMLARI ETKİLİ OLDU'
Merkez Bankası'nın attığı adımların olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade eden Palandöken, "S&P ve FitchRatings'in Türkiye ile ilgili değerlendirmelerinin ardından döviz kurlarındaki yükselişler sınırlı kaldı. TL’ye talep arttı. Dolar değer kaybetti. 3,75’in altına indi. Euro düşüşle 4 TL’nin altında işlem görmeye başladı. Borsa değer kazandı. Bunda Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği sıkılaştırıcı tedbirler önemli rol oynuyor. Bankalarımızın Türk Lirası depo karşılığı döviz depo ihalelerine de talebi giderek azalıyor. Azalan döviz iştahı iyi gidişin önemli göstergesidir. FED önümüzdeki ay faiz artıracağına yönelik işaret vermedi. Bu da piyasalarımız için olumlu" dedi.