Atatürk’ün 1929’da Yalova’da inşa ettirdiği ve şu anda TBMM’ye ait olan “Atatürk Köşkü” ile köşkün hemen yanıbaşında bulunan milletvekilleri ile Meclis personeli tarafından kullanılan sosyal tesiste, inanılmaz bir skandal yaşandı.
Tesiste “fuhuş yapıldığı” ihbarlarının gelmesi üzerine TBMM Başkanı Cemil Çiçek bir geceyarısından sonra baskın yaptı ve çok sayıda görevli başka yerlere tayin edildi.
Yalova’ya ilk defa 1927’de giden Atatürk, sonraki yıllarda yaz aylarının bir kısmını burada geçirmişti. Önceleri 19. yüzyıldan kalan ve “Baltacı Çiftliği Köşkü” olarak bilinen binayı kullanan Atatürk için daha sonra bugün “Millet Çiftliği Köşkü” veya “Yürüyen Köşk” denen bina ile Termal’deki kaplıcalarda bir başka köşk daha inşa edilmişti.
Yapımı 1929’da tamamlanan ve Atatürk’ün Yalova’ya her gelişinde sürekli olarak kaldığı Termal’deki köşk daha sonra müze haline getirilmiş ve TBMM’ye devredilerek Millî Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlanmıştı. Meclis tarafından köşkün yakınına ve kaplıcaların hemen yanıbaşına inşa ettirilen otel şeklindeki sosyal tesis ise milletvekillerine, milletvekillerinin ailelerine ve personele tahsis edilmişti.
Haberturk'ün haberine göre, Yalova’daki inanılmaz skandal, bu köşkün hemen yanıbaşındaki sosyal tesiste yaşandı. Geçtiğimiz yıl büyük bir restorasyona giren köşk ziyarete kapatılmış ama personel restorasyon süresince başka bir yerde görevlendirilmemişti. İçerisinde kaplıcaların bulunduğu sosyal tesis ise açıktı ama kalmak için başvuru yapanlara genellikle “doluyuz” cevabı veriliyordu.
RUS KADIN İDDİASI
Bu arada, Meclis Başkanlığı’na çok sayıda ihbarlar gelmeye başladı. İhbarlarda tesisin bazı görevliler tarafından amacı dışında kullanıldığı, dolu olarak gösterilmesine rağmen aslında boş olduğu ve kalma hakkı olmayanların konaklamalarına izin verildiği söyleniyordu. Daha da önemlisi, Atatürk’ün köşkünün hemen yanıbaşındaki tesiste konumuna ve geçmişine yakışmayacak işler yapıldığı iddiaları vardı ve bu iddialar arasında “dışarıdan getirilen Rus kadınlarla, tesiste bazı geceler âlem yapıldığı” söylentileri de bulunuyordu. İhbarlar, Cemil Çiçek’in geçtiğimiz 4 Temmuz günü Meclis Başkanlığı’na seçilmesinden sonra daha da arttı ve Çiçek olaya doğrudan, kendisi el attı.
Ağustos ayının ilk haftasında yanında sadece şoförü ve koruması olduğu halde kimseye haber vermeden geceyarısından sonra saat 1.30 sularında Yalova’ya gitti ve hem köşke hem de tesise baskın yaptı. Köşkün restorasyon sebebiyle kapalı olmasına rağmen personelin hiçbir iş yapmadan Yalova’da kalmaya devam ettiğini gören Çiçek, görevlilerin Milli Saraylar bünyesindeki diğer kuruluşlara dağıtılması talimatını verdi. Ardından da sosyal tesise müfettişler göndererek kayıt defterleri ile hesapları incelemeye aldırdı ve Millî Saraylar’da üst düzeydeki bir yöneticinin başta gelini olmak üzere bazı yakın akrabalarını eğitimlerine uygun olmayan konumlara getirdiği yolundaki iddiaların da araştırılmasını istedi.
Meclis Başkanı’nın duruma bir gece baskını ile doğrudan el atması üzerine, TBMM Genel Sekreterliği’ndeki görevliler de hemen İstanbul’a gelerek usulsüz olduğu söylenen atamalarla ilgili inceleme başlattılar. Ancak, Yalova’daki Atatürk Köşkü ile sosyal tesiste soruşturmanın devam etmesine rağmen, TBMM’ye gönderilen şikâyet dilekçelerinin ardı arkası yine de kesilmedi. Dilekçelerde şimdi haklarında soruşturma yapılan tesis personelinin hâlâ görevde oldukları, Millî Saraylar’ın değişik birimlerine bu kişilerin gönderilmesinin gerekmesine rağmen kurunun yerine yaşın yandığı ve olaylarda hiçbir suçu olmayan personelin sürgün edildiği ileri sürülüyor.