Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinin ilk ayağı Yargıtay’da tamamlandı. Yargıtay Genel Kurulu’nda yapılan seçimlerde Yargıtay üyeleri Yakup Ata, Mustafa Kemal Özçelik ve Kerim Tosun'u asıl üyeler olarak HSYK üyeliğine seçti. 387 üyeden 373'ünün oy kullandığı seçimde 1 oy boş çıkt, 1 oy da geçersiz sayıldı.
Seçimlerde Yakup Ata'ya 201, Kerim Tosun'a 196, Mustafa Kemal Özçelik'e 193 oy çıktı.
HSYK üyeliği için Yargıtay'dan 16 isim adaylık müracaatı yapmıştı. Ancak seçimlere az bir zaman kala Ahmet Karayiğit, Hüseyin Boyrazoğlu, Nesrin Yılmazcan çekildi.
HSYK'daki seçim süreci
HSYK üyeliğiyle ilgili adaylık başvuruları, seçim ve kesin sonuç sürecini Yüksek Seçim Kurulu takvimlendirdi. Danıştay, Yargıtay ve Adalet Akademisi'nden HSYK üyesi olacak isimler için bu kurumlar kendi içlerinde seçim yapacak. Yargıtay'ın seçtiği 3 isim dışında Danıştay'dan 2, Adalet Akademesi'nden ise 1 isim seçilerek HSYK üyesi olacak.
Danıştay'daki seçimler için tarih belirlenmedi. Adalet Akademisi'ndeki seçimler içinse 16 Ekim'de yapılacak.
12 Ekim Pazar günü adliyelerde yapılacak seçimlerde adaylar listede bulunan 64 isimden adli yargı için 11 ismi idari yargı için ise 5 ismi işaretleyecek. Hakim ve savcıların adli yargı adayları için listede 11 isimden fazlasını işaretlemeleri halinde oyları geçersiz sayılacak. En çok oyu alan hâkim ve savcılar HSYK üyesi seçilmiş olacak.
Gruplar adaylarını belirledi
HSYK üyeliği için yargıdaki gruplardan Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) ile Yargıçlar Sendikası ortak adaylarını açıkladı. Hükümete yakınlığıyla bilinen Yargıda Birlik Platformu da belirlediği adaylar için 12 Ekim tarihine kadar oy isteyecek. Yargıda Cemaat'e yakın grup ise bağımsız adaylar üzerinden seçim çalışması yaparak adaylarına oy isteyecek.
Seçim tarihi tartışma konusu oldu
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargıtay'ın bugün yapılan seçim tarihiyle ilgil Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ı eleştirdi. Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyareti sırasında kendisinin de içinde olduğu konuşmaları anlatırken Alkan'ın "Hâkim ve savcıları etkilememesi için Yargıtay'daki seçimleri HSYK seçimlerinden 1 gün sonra, yani 13 Ekim'de yapacağız" dediğini söyledi:
"Benim üzüldüğüm şey sayın cumhurbaşkanımıza böyle bir kendi açıp, kendi ifade etmesine rağmen daha sonra farklı bir tarih belirlemesidir. Sayın cumhurbaşkanımıza arz ettiği tarihi sayın başkan değiştirmiş durumda, tabi ben bu konuyu takdire bırakıyorum. Hakimlerimizin, savcılarımızın değerli Yargıtay üyelerimizin takdirine bırakıyorum."
Bu açıklamaya Yargıtay Başkanı Ali Alkan'dan bir değerlendirme gelmedi.
HSYK' daki üye yapısınındaki durumun aleyhine olduğunu Hükümet 17 Aralık operasyonunun ardından farketti. Ve bu yapıyı değiştirmek için birbiri ardına adımlar atmaya başladı. Bakan çocuklarının da aralarında olduğu isimlere yönelik operasyonlardan mülki idare amirlerinin ve bakanların haberininin olmamasıydı hükümeti harekete geçiren.
7 Ocak 2014 tarihinde HSYK'nın referandumla kabul edilen yapısının değiştirilmesi için yeni bir yasa teklifi hazırladı. Ancak gelen tepkilerin ardından Meclis'teki görüşmeler 24 Ocak 2014 'te bitti. Yasa teklifi askıya alındı.
HSYK Genel Kurulu'nun 15 Ocak 2014'teki ilk toplantısında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakim ve savcıların atamalarıyla ilgili kararların alındığı Birinci Daire'nin üye yapısını değiştirdi. Bazı üyeler 3. Daire'ye kaydırıldı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ kritik atamaları gerçekleştirmek üzere HSYK Genel Kurulu'nu 10 Şubat 2014'te olağanüstü toplantıya çağırdı. Hükümet ile HSYK arasında yeni bir kriz patlak verdi. Toplantıda karar almak için 22 üyeden 15’nin hazır bulunması gerekiyordu. Ancak 8 üye toplantıya katılmadığı için hiçbir karar alınmadan toplantı bitirildi.
Bu gelişme üzerine acil olarak toplanan AK Parti’nin hukukçu kurmayları durum değerlendirmesi yaptı. TBMM Genel Kurulu’nda askıya alınan HSYK teklifi 15 Şubat 2014'te yeniden gündeme getirildi.
Muhalefet partilerinin yoğun itirazları, hatta yumruklu kavgalar arasında teklif Genel Kurul'dan geçti. Yasa HSYK kadrolarının sil baştan yenilenmesini getirdi ve Adalet Bakanı'nın HSYK'daki yetkileri arttırıldı. Yasa Çankaya Köşkü'nün onayının ardından CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Yüksek Mahkeme 11 Nisan'da yasanın bazı maddelerini iptal etti. Ancak yasa yürürlüğe girdiğinde yapılan kadro değişiklikleri aynen korundu.