Kurul, yatırım fonlarına uygulanan yönetim ücretleri için üst sınır belirlemeye yetkili kılınacak.
SPK'dan yapılan yazılı açıklamada, Kurul'un 23 Temmuz'da yaptığı toplantıda ''Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ''de değişiklik yapılmasına karar verildiği, değişikliklerin, Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'in Resmi Gazete'de yayımlanması ile yürürlüğe gireceği bildirildi.
Değişikliğe göre, yatırımcıların korunması ve bilgilendirilmesi ile sektörde rekabetin artırılabilmesini teminen likit fonlar dahil olmak üzere yatırım fonlarına uygulanan yönetim ücreti ile giriş ve çıkış komisyonları kurucunun resmi internet sitesinde yatırımcıların kolaylıkla ulaşabileceği şekilde ilan edilecek.
Günlük ve yıllık yönetim ücreti oranlarıyla giriş ve çıkış komisyonlarının hangi şartlar dahilinde yatırımcılardan tahsil edileceği bilgilerine ayrıntılı olarak yer verilmesi zorunlu olacak. Aynı kapsamda Kurul yatırım fonlarına uygulanan yönetim ücretleri için üst sınır belirlemeye yetkili kılınacak.
Tebliğ'e eklenecek Geçici Madde ile ise 16 Temmuz 2010 - 31 Mart 2011 tarihleri arasında yatırım fonlarına günlük en fazla yüzbinde on oranında yönetim ücreti uygulanması, içtüzüklerinde/izahnamelerinde bu orandan daha yüksek oranda yönetim ücreti belirlenmiş olan fonlar için bu dönemde herhangi bir içtüzük/izahname değişikliğine gidilmeden günlük yüzbinde 10 oranında yönetim ücreti uygulanması hükme bağlanacak.
Serbest fonlar ise bu fonların doğası gereği Geçici Madde kapsamı dışında tutulacak.
Açıklamada, söz konusu uygulamanın kurucuların yönetim ücretlerini kendi internet sitesinden açıklaması zorunluluğuyla birlikte sektördeki rekabeti başlatmak ve yatırımcıları bu konu hakkında bilinçlendirmek amaçlarına hizmet edeceğinin düşünüldüğü kaydedildi.
KORUMA AMAÇLI VE GARANTİLİ YATIRIM FONLARINA İLİŞKİN DÜZENLEME
Koruma amaçlı ve garantili yatırım fonlarının katılma paylarının sadece aracı kuruluşların şubelerinden değil, diğer dağıtım kanallarından (internet, telefon bankacılığı vs.) da yatırımcılara ulaştırılmasına imkan tanınacak.
Değişiklikle mevcut Tebliğ'de bir yatırım fonunun yatırım yapabileceği toplam yatırım ortaklığı hisse senetleri için geçerli olan yüzde 10'luk yatırım sınırlaması sadece menkul kıymet yatırım ortaklığı hisse senetleri için uygulanacak ve sektör fonlarının ise ilgili sektörde faaliyet gösteren tek bir ortaklığın hisse senetlerine portföylerinin yüzde 15'ine kadar yatırım yapabilmeleri mümkün olacak.
Fon sepeti fonlarının, yabancı borsalarda işlem gören Kurul kaydında bulunmayan borsa yatırım fonu paylarına yatırım yapabilmesi mümkün olacak.
Garantili ve koruma amaçlı fonların ekonomik göstergelere dayalı opsiyon sözleşmelerine ve vadeli işlem sözleşmelerine taraf olabilmeleri mümkün olacak.
Yatırım fonlarının aracı kuruluş ve ortaklık varantlarına yatırım yapabilmelerine imkan sağlanacak. Aracı kuruluş ve ortaklık varantlarının fon portföylerine dahil edilmesinde, Kurul'un vadeli işlem sözleşmelerinin fon portföylerine dahil edilmesine ilişkin genel ilke ve esasları uygulanacak.
Eurobondların borsa dışında portföye alınması/portföyden satılmasına imkan sağlanacak. Ayrıca borsada işlem gören veya görmeyen özel sektör borçlanma araçlarının konu edildiği repo-ters repo işlemlerine yatırım fonlarının taraf olabilmesi de mümkün hale getirilecek.
B TİPİ FONLARIN DA REPO İŞLEMLERİ YAPABİLMESİ
Düzenlemeyle, yüzde 10 portföy sınırı ve katılma payı geri dönüşlerinde oluşan nakit ihtiyacını karşılamak amacı korunmak üzere tüm yatırım fonlarının İMKB repo ve ters repo piyasasında ve borsa dışında repo işlemi yapabilmelerine imkan sağlanacak.