Yemen’de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin Aden'de bulunan konutu üzerindeki savaş uçaklarının saraya bombardıman düzenlediği ve ateş açtığı bildirildi. Açılan ateşin saraya gelmediği ve yakınlardaki bir tepeye isabet ettiği açıklandı.
Konut üzerinde uçan savaş uçaklarına ateş açıldığı bildirilirken, bölgeden dumanlar yükseldiği belirtildi. Hadi'nin yardımcısı ise cumhurbaşkanının "güvenli bir yerde" olduğunu duyurdu. AFP'ye konuşan yardımcı, Hadi'nin Yemen'i terk etmediğini söyledi.
2 BİN ASKER BULUNUYOR
Özel Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Albay Abdulhafız es-Sakkaf'ın Cumhurbaşkanı Hadi'nin kendisini görevden almasına karşı çıkması sebebiyle Aden'de bir haftadan bu yana gerginlik yaşanıyor. Daha önce adı "Merkezi Güvenlik Kuvvetleri" olan birliğin Aden'de yaklaşık 2 bin askeri bulunuyor.
KIŞLADAN KAÇTI
Özel Kuvvetler'in kışlasında büyük bir patlama meydana geldiği belirtildi. Cumhurbaşkanı Hadi’ye bağlı "Halk Komiteleri" mensuplarının kışlaya girdiği bildirilirken, Özel Kuvvetler Birimi komutanı Abdulhafız Sakkaf ‘ın kışladan kaçtığı ifade edildi. Aden’de meydana gelen çatışmalarda hastane kaynaklarına göre beş kişi hayatını kaybetti.
UÇUŞLAR DURDURULDU
Bu arada yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, İçişleri Bakanlığına bağlı Özel Güvenlik Kuvvetleri ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi destekleyen milislerden oluşan "Halk Komiteleri" arasında çıkan şiddetli çatışmalar sebebiyle Aden Uluslararası Havalimanı'nda uçuşlar durduruldu. Havalimanına giden ana yolların tamamen kapatıldığı ifade edildi.
Aden Uluslararası Havalimanı önündeki Halk Komiteleri mensupları
GERİLİM 17 OCAK'TA TIRMANDI
Yemen'de Husiler, 4 aydan uzun bir süredir başkent Sana'yı elinde bulunduruyor. Hükümet ile başkente giren Husiler arasında 21 Eylül 2014'te "Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması" imzalanmıştı. Yemen ordusu ile Husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüşmelerinin kilit ismi Cumhurbaşkanı Hadi'nin özel kalem müdürü Ahmed Avad Bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.
Husiler bunun ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırdı. Çatışmalarda 9 kişi öldü, 80 kişi yaralandı.
İSTİFALAR RESMİLEŞMEDİ
Cumhurbaşkanı Abdrabbu Mansur Hadi ve Başbakan Halit Bahhah’ın hükümeti, Husilerin ülkeyi silah baskısıyla otorite altında tutmasını protesto ederek eş zamanlı istifa ettiğini açıklamıştı. Ancak parlamento toplanamadığı için istifalar hiçbir zaman resmileşmedi.
Husiler, geçtiğimiz ay parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluşan, ülkeyi yönetecek Geçici Ulusal Konsey'i kurduğunu ilan etmişti. Buna göre Konsey, 5 kişiden oluşan Başkanlık Konseyi'ni seçecek. Başkanlık Konseyi ise yeni cumhurbaşkanını belirleyecek.
İSTİKRAR VE GÜVENLİK SORUNU YAŞANIYOR
Yemen’de eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor. Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen ordusuyla çatışıyor. Kuzeyde ise Şii Husiler sık sık Sünni aşiretler ve orduyla çatışıyor.
El Kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğal gaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında sorunlar yaşanıyor.
Yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaşmış durumda.