CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu sabahın erken saatlerinde yemin krizini çözmek üzere AK Parti ile görüşmeleri yürüten CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Aydın Ayaydın ve Turgut Dibek ile bir araya geldi.
AK Parti ile yapılan görüşmenin ayrıntılarına ilişkin brifing alan Kılıçdaroğlu, “Yasa dayatmasında bulunmayalım. Ama sözlü veya yazılı açıklanacak ortak beyanda mutlaka tutuklu milletvekillerinin durumuna güçlü bir atıf yapılmasını sağlayalım” uyarısında bulundu.
Ardından CHP Genel Başkanı art arda partisinin en üst karar organları MYK ve Parti Meclisi’ni (PM) topladı. Toplantıların ardından, Başbakan Erdoğan’ın İstanbul’da bulunduğu göz önüne alınarak, buraya geçmesi beklenen AK Parti heyetiyle temasları yürütmek üzere İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın’ın İstanbul’a gönderilmesine karar verildi. Gelişmelerin pozitif ilerlemesi üzerine CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de PM toplantısını yarıda bırakarak İstanbul’a geçti.
AK PARTİ’NİN ŞARTI
Dün CHP gibi AK Parti kanadında da baş döndüren bir trafik yaşandı. Sabah, CHP ile temasları yürüten Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Ahmet Aydın ile Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek krizi sona erdirecek mutabat metni üzerinde çalışma yaptı. Metinde yeni Anayasa talebine özellikle vurgu yapılması kararlaştırıldı. AK Partili kurmaylar günboyu yaptıkları çalışmanın ardından Başbakan Erdoğan ile buluşmak için haber beklemeye başladı ancak Başbakan’ın yoğun programı nedeniyle buluşma gerçekleşmedi. Bunun üzerine CHP heyetiyle dün yapılması planlanan görüşme de ertelendi.
GÖRÜŞME YARIN SAAT 10:00'DA
Gün boyu telefon teatisinde bulunan heyetlerarası görüşmenin yarın sabah saat 10:00'da yapılacağı belirtildi. Bu toplantının ardından mutabakat beyanı açıklanacak ve CHP’nin yarın yemin etmesi sağlanacak.
MUTABAKAT BEYANI
Liderlerin “tamamdır” demesinin ardından kamuoyuna yazılı veya sözlü olarak deklare edilecek metnin son şekli şöyle:
- Seçim sonuçları milletin Meclis’i tüm sorunlarının çözüm adresi olarak gördüğünün işaretidir.
- Seçilen milletvekillerinin yemin edememesi, millet iradesinin tecellisi açısından sıkıntı doğurmuştur.
- Parlamenter demokrasinin olmazsa olmazı, erkler ayrılığıdır. Yargı yasamaya müdahale edemeyeceği gibi, yasama da yargıya müdahale edemez.
- Yaşanan sorunu çözme niyetindeyiz, bunun için Parlamento çatısı altında gerekli adımlar atılacaktır.
- Yasalardan kaynaklanan bu tür olayların bir daha yaşanmaması için yeni yasama yılında anayasa değişikliği ivedilikle gerçekleştirilmelidir.
|