Yapılan mutabakata göre, yeni havayolu şirketinin yüzde 60’ı özel sektör, yüzde 30’u devlet, yüzde 10’u ise THY’ye ait olacak. Yedi üyeden oluşacak hava yolu şirketinin yönetiminde, ilk 5 yılda 4 THY, 2 özel sektör, 1 de devlet temsilcisi olacak.
Yeni havayolu şirketine hissedar olmak için alınmak istenen hissenin karşılığının yüzde 25’inin, 2 iş günü içerisinde bakanlık tarafından belirtilecek hesaba yatırılması gerekiyor. Yeni şirketin hisseleri 100 bin dolardan satılıyor.
Bakanlıkta imzalanan mutabakat metinine Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı adına Bakan Hamza Saner, THY adına Genel Müdür Yardımcısı Orhan Sivrikaya, özel sektörden Mustafa Özün, Metin Şadi, Ünal Çağıner, Gökhan Necipoğlu, Hasan Onalt, Ünsal Ecesoy, İsmail Abidin, Ekrem Hürdağ, Kaner Şirketler Grubu, Kösezade Turizm temsilcileri imza attı. Şemsi Kazım Erkman ise yurt dışında olduğundan metni imzalayamadı.
SANER
Bakan Hamza Saner, toplantının başında yaptığı konuşmada mutabakatın imzalanmasını tarihi bir an olarak niteledi.
Kurulacak havayolu şirketi için yapılan çalışmaların artık meyve vermeye başladığını belirten Saner, milli havayolunun kurulması için katkı koyan herkese teşekkür etti.
Yeni kurulacak milli havayolu şirketinin özde turizme genelde ise KKTC ekonomisine yararlı olması için çalışacaklarını belirten Bakan Saner, TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, TC Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Cemil Çiçek, THY çalışanları ve Yönetim Kuru Başkanı Hamdi Topçu’ya teşekkür etti.
Saner, devletin ilk etapta kurulacak havayolu şirketine yüzde 47 hisse ile ortak olmayı düşündüğünü ancak gelen talep üzerine işadamlarına şirkette yüzde 60 oranında hisse alma imkanı tanıdıklarını anlattı.
SORULAR
Hamza Saner hisselerin tek bir kişi veya şirket tarafından alınmasını önleyecek herhangi bir maddenin protokolde bulunmadığını ancak bunun mümkün olmadığını, amacın zaten hisselerin bir kişide toplanması değil tabana yayılması olduğunu kaydetti.
Kurulacak havayolunun yedi üyeli yönetim kurulunda ilk 5 yıllık döneminde 4 üye THY, 2 üye özel sektör bir üye ise devlet tarafından atanacağını belirten Saner, 5 yıllık dönemden sonra hissedarların sahip oldukları hisse oranına göre söz sahibi olacağını kaydetti.
İlk beş yıllık dönemde yönetim kurulunun oluşumuna THY’nin ağırlıkta olmasında işadamlarından şikayet gelmediğini kaydeden Saner, bunun mutabakatın imzalanması ile de gösterildiğini söyledi.
Yeni şirketin 3 uçakla faaliyete başlayacağını 2012’de uçak sayısının 4’e çıkarılacağını belirten Saner, sermaye artırımına yönetim kurulunda karar verilebileceğini kaydetti.
Bakan Saner şirketin sermayesinin 15 milyon dolar olduğunu, özel sektöre sunulan yüzde 60’lık kısmın 9 milyon dolara denk geldiğini ve 9 milyon doların özel sektör tarafından çok rahatlıkla bulunabileceğine inandığını da kaydetti.
THY
THY’nin dünyada 5 yıldızlı bir havayolu şirketi olma yönünde ilerlediğini kaydeden Saner, THY’nin KKTC’nin milli havayolu şirketine katkısının çok büyük olabileceğini, bunun yeni hava yolu şirketinin uçuş noktalarının dışında KKTC’yi 2011’de 128 noktaya 2012’de de 135 noktaya bağlaması demek olduğunu söyledi.
THY’nin ayrıca yeni şirkete uluslararası bir havayolu ağı olan Staralliance üyeliğini de getireceğini belirten Saner, Staralliance sayesinde dünyadaki 1150 havalimanına ulaşma imkanı bulacaklarını kaydetti.
Saner, “Bu KKTC için çok ciddi bir dönüm noktası. Çünkü bizlerin şu anda sahip olduğu avantaja dünyadaki ve veya Avrupa’daki birçok ülke sahip değildir. Bunu gerek turizm gerek ekonomi alanında iyi değerlendirebilirsek bizim ülkemizdeki ekonomiyi çok iyi bir şekilde etkileyecek” dedi.
Hamza Saner şirket isminin daha sonra açıklanacağını kaydetti.
ÇAĞINER
Özel sektör adına konuşan Ünal Çağıner ise, kurulacak milli havayolu şirketinin hayırlı olmasını diledi ve “Yüzde altmışı özel sektöre ait olacak şirketin tabanı ne kadar geniş olursa şirket adına o kadar iyi olacak” dedi
İmzalanan mutabakatla yeni ortakların önünün kapatılmadığını belirten Çağıner, yarın mesai bitimine kadar şirkete hissedar olmanın mümkün olduğunu kaydetti.
SİVRİKAYA
THY Genel Müdür Yardımcısı Orhan Sivrikaya, KKTC’nin bir ada ülkesi olmasından dolayı ulaşımın çok önemli olduğunu dolayısı ile ülkenin gelişiminde milli havayolunun stratejik önem taşıdığını kaydetti.
Özel sektörün oluşuma katkı sağlamasının çok önemli olduğunu belirten Sivrikaya, kurulacak şirketin KKTC’ye hayırlı olmasını diledi.
PROTOKOL
Protokole göre; 7 üyeli yönetim kurulunun 4 üyesinin yanında Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür da THY tarafından atanacak. Alınacak hissenin yüzde 25’i 2 gün içerisinde kalan miktarı ise şirketin tescil edilmesini müteakip 5 gün içerisinde ödenmesi gerekiyor.
Devletin şirketteki payı hisselere yeterli talep olması durumunda yüzde 30’a kadar çekilebilir. Devlet hisselerin en çok yüzde 47’sine sahip olabilir.
Yapılacak istihdam uçak sayısı ile ilişkili olarak belirlenen normlar ile sınırlı olacak.
Şirketin kuruluş çalışmaları mutabakat metni çerçevesinde hazırlanacak ortaklık sözleşmesinin imzalanması ile başlayacak.
Sermaye artırımı, hisse devri, başka şirketlerle birleşme veya ortaklığın tasfiyesi genel kurul kararı ile mümkün olacak.