Ülkesinin 2. Kyoto Protokolü'ne dahil olmayacağını belirten Yeni Zelanda İklim Değişikliği Bakanı Tim Grosser, buna karşılık 1. Kyoto Protokolü'nde kabul edilen sera gazı salınım oranlarına uyacaklarını kaydetti.
Uluslararası sera gazı salınımlarını, ülkeler açısından yasal bağlayıcılığı olan azaltım oranlarıyla kontrol altına almayı amaçlayan 2. Kyoto Protokolü, 2013 ile 2020 yılları arasında geçerli olacak.
Ancak, dünyadaki sera gazı salınımlarının büyük bir bölümünün üretiminden sorumlu olan, aralarında ABD ve Çin'in de bulunduğu bazı ülkeler, 2. Kyoto Protokolü'ne katılmadı.
Crosser, Yeni Zelanda'nın gelecekte, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi şemsiyesi altında, bağlayıcılığı olmayan bir teminatta bulunan ABD, Çin ve diğer ülkelere katılmasının ülkesinin çıkarlarına daha uygun olduğunu söyledi.
Söz konusu ülkeler 2020'de devreye girecek yeni bir anlaşma konusunda çalışmalarını sürdürüyor.
Yeni Zelanda'daki çevreciler ile hükümetin siyasi rakipleri hükümetin açıklamasına tepki gösterdi.
Yeni Zelanda'daki muhalefet hükümete, uluslararası sorumluluklarından kaçma ve uluslararası itibarını tehlikeye atma suçlamaları yöneltirken, İşçi Partisi milletvekili Moana Mackey, açıklamanın yapıldığı günü ''utanç günü'' olarak niteledi.