Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından notlar;
"Geleneksel hale gelen TBD'nin Bilişim Kurultayı'na katılıyorum. Hemen Rusya ziyaretimizin ardından buradayız. Ardından EKK'nın aldığı kararları kamuoyu ile paylaşacağız. Bilişim ve Demokrasi başlık bu. Bu çok önemli bir tema. Bilişimin önemini 15 Temmuz gecesi biz gördük. Hain darbeciler her şeyi yaptıklarını düşünüyordu.
Ancak her şey hesap edilmişti ama hesap edilmemiş bir şey vardı. Bu da İstiklal ve özgürlük aşkıydı. O gün başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere irade Hükümetimizin kararlı duruşu, MHP'nin genel başkanının Sayın Kılıçdaroğlu'nun o gün tercihini demokrasiden yana ortaya koyması, desteği göstermeleri Türkiye demokrasi tarihinde altın harflerle yazılacak bir konudur. Sadece bununla sınırlı değildir, ancak bu işin gizli kahramanları medya mensupları ve basındır.
Tarihi bir görev üstlenmiştir ve bir talimatla değil, özel kamu bütün yayın kuruluşları darbenin karşısında vaziyet almıştır ve vatandaşı bilgilendirmeyi sürdürmüştür. Darbecilerin kimyasını değiştiren önemli bir başlangıç olmuştur. 11 saat 600 civarında telefon görüşmesi yapmışım.
Operasyonlar neler olmalı, hareket geçme ve bastırma, terör gruplarının yuvalandığı bölgelerde vatansever asker ve polisimizin sevkedilmesi dahil bütün bu işler iletişimle oldu. Gece karanlığında yoldasınız ve işinizi rahatlıkla yapıyorsunuz, mesaj veriyorsunuz, görüntülü görüntüsüz görüşüyorsunuz adeta ofisinizden makamınızdan bağımsız olarak işleri yürütüyorsunuz. Parti liderleri, cumhurbaşkanımız herkes yaptı. Gerçek güç iletişim gücüdür, eskiden darbeleri insanlar 1-2 gün sonra öğreniyor. Bilemezlerdi yukarıda neler oluyor, kim kimle karşı karşıya kalıyor. Bunlar TRT'ye yöneldiler, orada hemen sonra TÜRKSAT şehit verdi. Ama bir şeyi vermedi. TÜRKSAT'ın ele geçirilmesine yayınların susturulmasına izin vermediler.
Arkadaşlarımız ölüm tehditleri altınları onları saatlerce meşgul etmeyi başardılar. Tekrar TRT'yi kısa süre sonra yayına soktular. Özel sektörde CNN'ene gittiler, başarılı olamadılar. Bilişimin hakkını teslim etmemiz lazım. Medya kuruluşlarımızın vatanseverlik anlayışı ile ortaya koydukları yayınlarıyla duruşlarını haklarını teslim etmemiz lazm. Bir takım sapma gösterenler oldu. Ama biz olduğumuz yerdeyiz.lı, sistem açıkları kapatılmalı. Bilgisayarım var, şifrem var bir şey olmaz diyorsunuz haberiniz yok. Sizin telefonunuzdan konuşuyor terörle ilgili. Bunları düzeltmek mümkün. Siber Güvenlik Kurulu oluşturuldu. Eylem Planı hazırlandı. Operasyonel siber güvenlik, 528 kurumda siber olaylara müdahale ekibi var. Herkes ne yaptığını biliyor olmalı.
Kasımda yürürlüğe girdi. BTK idari yaptırım da uygulayacak. Önleyici hekim uygulamasında olduğu gibi saldırı gerçekleşmeden önlem alınacak. Saniyelerde oluyor, telafisi mümkün değil. Bir paylaşım yapılıyor hoop yayılıyor, tahribat oluyor ondan sonra tedbir alıyorsunuz. Mesele izlemek ve önlem almak. Bunları yapmazsak 7 gün 24 saat güven içinde olamayız. Bunlardan biri veri merkezlerinin topraklarımızda olmasıdır. Bilgiyi kullanırsak başkalarının önünde daha dik dururuz.
Bilişim ve demokrasiye şeffaflık için, ekonominin gelişmesi için de buna ihtiyaç var. Bir birim yatırımın getirisi 25. Buğday domates herkes yapıyor, akıl terini kattığımız her ürün bize avantaj sağlıyor, bir adım öne geçmemizi sağlıyor. Araştırma geliştirme, milli ve yerli ürünler sadece cari açık kapatmak için söylemiyorum. Milli açığımızı kapatmak için söylüyorum. Başkasının aklı ile üretilen ürünler onların ürünleri. Onlarla aranız bozulursa geçmiş olsun. Biz bunu Kıbrıs'ta gördük. DEAŞ, PKK, PYD, FETÖ ile mücadelede ambargos sesleri geliyor. Bunları görmemiz lazım. Her bakımdan bundan sonraki hedefimiz kendi kendimize yetecek vaziyete gelmektir. İki şeye yoğunlaşmamız lazım. Akıl yollarının kapasitesini arttırmamız lazım. Havada hız felaket, internette berekettir."
bilisim223.jpg