Köy içinde çocuklar ve kadınların düzenlediği kortej yürüyüşüyle başlayan festivalin açılışını Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yaptı. Eroğlu, açılışın ardından Nostaljik Resim ve Yıldırım Köy Kadın Kursu El İşi sergilerinin de açılışını yaptı.
“Kabak aşısı” değil, “çekirdek” karpuzun güzelliğine ve lezzetine dikkat çekilen festivalde, konuklara karpuz- hellim- çörek ikramında bulunuldu, karpuz macunu satıldı, çocuklar folklor gösterileri sundu.
Bu akşam tamamlanacak festivalde kurulan stantlarda çeşitli ürünlerin satışı yapılacak, gösteriler sunulacak, “Karpuz Kralı” seçilecek ve İbrahim Şevki konseriyle son bulacak.
2. Yıldırım Karpuz Festivali’ne Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun yanı sıra Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Yeniboğaziçi Belediyesi Başkanı Cemal Biren, milletvekilleri, belediye başkanları ve diğer yetkililer katıldı.
Festivalin açılış konuşmasını yapan Yıldırım Kadınlar Birliği Başkanı Şengül Tosunoğlu, Yıldırım köyünün karpuzuyla ünlü olduğunu, festivali de hem Yıldırım köyünü hem halkını hem de üreticisi ile lezzetli çekirdek karpuzlarını tanıtmak ve halkla kaynaştırmak için düzenlediklerini kaydetti.
Tosunoğlu, karpuzun son zamanlarda kabak aşısından öne çıktığını ancak Yıldırımlı üreticiler olarak çekirdek karpuzun daha lezzetli olduğunu göstermek ve karpuzu kabak tadından çıkarmak için bu festivali yaptıklarını anlatarak, herkesi Yıldırımın lezzetli çekirdek karpuzlarından tatmaya çağırdı.
Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Cemal Biren de, Yeniboğaziçi Belediyesi’ne bağlı bulunan 4 köyde festival yapıldığını ve herkesin “belediyeler bu kadar zordayken nasıl bu kadar festival yapar” diye sorduğunu, ancak festivallerin köylerin kendi çalışmaları ve özverileriyle yapıldığını anlattı.
Biren, festivallerin köylerin de tanıtımını yapmasına olanak sağladığını belirterek, herkesi festivale katılmaya çağırdı.
EROĞLU
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, Yıldırım köyünün yıllardır karpuzuyla ünlü olduğunu, kabak aşısı karpuza bir şekilde alıştırıldıklarını ancak çekirdek karpuz yendiğinde farkın hemen anlaşıldığına dikkat çekerek, Yıldırımda düzenlenen bu festivalle, karpuz denildiğinde hemen Yıldırım köyünün ve çekirdek karpuzun akıllara geleceğini vurguladı.
Eroğlu, festivalin sadece yapılan köyü değil, çevre köyleri de bir araya getirdiğine ve halkın kaynaşmasına olanak sağladığına vurgu yaparak, bu gibi festivallerin, geleneklerin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması bakımından faydalı olduğunu kaydetti.
Haksız ve insanlık dışı ambargolara maruz bırakılan Kıbrıs Türk halkının düzenlendiği bu festivallerle yaşadığı topraklara geleneklerini yaydığına ve görmeyenlerin “gözüne soktuğuna” işaret eden Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının geleneklerini gelecek nesillerine aktaracağını ve insanlık dışı ambargolara karşı mesaj vermeye devam edeceğini belirtti.
Eroğlu, festivali düzenleyen birliğe teşekkür ederek, katılan herkesin hoş ve güzel vakit geçirmesini temenni etti.