Başbakan Erdoğan, Kanada'daki temaslarını temamlayarak Ankara'ya döndü. Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu taşıyan ANA uçağı saat 17.00'de Esenboğa Havaalanı'na indi. Erdoğan ve beraberindekileri Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek karşıladı. "HAVA SAHASI İLK GÜN KAPANDI"
İsrail Ulaştırma Bakanlığı'nın, Türkiye'nin hava sahasını kısıtladığına ilişkin kendilerine bilgi ulaşmadığı yönündeki açıklamasının hatırlatılması ve kısıtlamanın kapsamının sorulması üzerine Erdoğan şöyle konuştu: "Daha ilk olaylar olduğu anda bu konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı, benim yaptığım açıklamalar oldu. Bu açıklamaların anında yapılmış olması, bu olaya karşı verilmiş tepkilerdir. Zaten o ilk gün, İsrail'in hava sahamızla ilgili bir geçiş talebi vardı. Polonya'ya askeri uçuş talepleri olmuştu. O zaman kendilerine müsaade edilmedi."
G-20 ZİRVESİNİ DEĞERLENDİRDİ
Başbakan Erdoğan, Esenboğa Havaalanı'nda bir basın toplantısı düzenleyerek Kanada'da katıldığı G-20 Zirvesi'ndeki temasları ve gerçekleştirdiği ikili görüşmelere ilişkin bilgi verdi. Erdoğan, refahın arttığı, artan refahın daha adil paylaşıldığı, insanlara çalışabilecekleri nitelikli işler sağlayan ve gezegenin kaynaklarını daha etkin kullanan, israf etmeyen bir uluslararası yapıya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Erdoğan, Türkiye'nin bu ilkeler doğrultusunda bütün uluslararası platformlarda, bu çalışmalara artık çok daha fazla katkı verdiğini ve yeni sorumluluklar üstlendiğini söyledi.
Basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, Obama ile yaptığı görüşmenin ardından Türkiye-ABD-Irak arasındaki üçlü mekanizmanın istihbarat paylaşımı dışında başka adımlar da atabileceğinin söylediğinin hatırlatılması ve bu adımların neler olduğunun sorulması üzerine, üçlü mekanizmanın içeriği hakkında bilgilendirme yapmasının doğru olmayacağını ifade etti. İstihbarat paylaşımını aşan bir sürecin içinde olduklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Dolayısıyla artık istihbarat paylaşımını daha da aşan, terörle mücadelede yapılması gereken ne varsa bunun yapılması noktasında daha kararlı adımların atılması hususu gündemimize geldi. Bunu da anlayışla karşıladıklarını ben de memnuniyetle gördüm" şeklinde konuştu.
Hatay Valisi'nin, keklik toplayan köylülere ateş açılması sonucu iki kişinin hayatını kaybettiğini, bir kişinin de yaralandığını açıkladığının hatırlatılması üzerine Erdoğan, konunun detayı hakkında bilgi sahibi olmadığını söyledi. "Netice gerçekten üzücü" diye konuşan Erdoğan, kendisine ulaşan bilgilerin daha çok çerçeve ve Vali'nin yaptığı açıklamalarla ilgili olduğunu ifade etti. Bu konunun detaylı olarak inceleme sürecinin mutlaka olacağını bildiren Erdoğan, İçişleri Bakanlığı'nın bu konuyu
incelemesinin şart olduğunu söyledi.
"YASALAR ÇERÇEVESİ İÇİNDE HER TÜRLÜ ANMA YAPILABİLİR"
Diyarbakır'da Şeyh Sait'in idamını anma etkinliği düzenlenmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Erdoğan, bu konuyu yeni öğrendiğini belirterek şunları söyledi: "Ülkemizde yasalar çerçevesi içinde hukuka uygun ne varsa, ileri demokrasilerde bunlar yapılabilir. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine uygun olarak eğer hukukumuz böyle bir toplantıya, böyle bir anlama müsaade ediyorsa, her türlü sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler rahatlıkla bu tür toplantıları yapabilir."
Erdoğan, 'İsrail'le ilişkilerin düzelmesi noktasında Türkiye'nin beklentilerini daha önce açıklamıştınız. Obama ile yaptığımız görüşmeden sonra bu süreçte herhangi bir değişiklik bekliyor musunuz?' sorusu üzerine şöyle konuştu: "Sayın Obama ile bu konuyu görüşeli 48 saat bile olmadı. Gerek İsrail'in özür dilemesi konusu, gerek tazminat konusu, gerek Filistin'e uygulanan ambargonun kaldırılması konusu mutabık kaldığımız konular. İsrail Başbakanı'nın 7 Temmuz'da ABD'ye yapacağı seyahatte de kendileriyle bunu paylaşacaklarını ifade ettiler. Daha önceki görüşmelerimizde de zaten buna yönelik olumlu yaklaşımları olmuştu."
Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde dini cemaatlerin artık irticai tehdit olarak algılanmaması yönünde değişiklikler yapılacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Ben birşeyi anlamakta gerçekten zorlanıyorum. Medyanın kulakları bizden çok daha derin. Biz henüz bu strateji belgesini ne gördük, içeriği hakkında ne bilgi aldık. Ama medya sağolsun bizden önce bunları duyabiliyor" şeklinde konuştu. Bu işi anlamakta zorlandığını dile getiren Erdoğan, bu konuda henüz önlerine birşey gelmediğini, bu konuyu da görüşmediklerini vurguladı.