Bir Ülke İle Daha Vizeler Kaldırıldı

29 Haziran 2010 Salı  16:57

Cumhurbaşkanı Gül ve Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambangu Yudhoyono, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül, Yudhoyono ve beraberindeki kalabalık heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Endonezya ile ilişkilerimiz 16. yüzyıla, Osmanlı dönemine kadar uzanmaktadır. O günden bugüne, çok güçlü ilişkilerimiz vardır. Halklarımız birbirlerine karşı daima büyük bir sevgi duymuşlardır" dedi. 

Endonezya'nın 235 milyonluk nüfusuyla dünyanın en büyük Müslüman ülkesi ve en büyük Müslüman demokrasisini temsil ettiğini vurgulayan Gül, "Bu ziyaret, 25 yıl aradan sonra Endonezya'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı seviyesinde yapılan tarihi bir ziyarettir" diye konuştu. 

Gül, Yudhoyono'nun bu ziyaretinden sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir ivme kazanacağını ve yeni bir safhaya ulaşacağına inandığını vurgulayarak, şunları kaydetti: 
"Bugün Sayın Cumhurbaşkanıyla, gerek baş başa, gerekse heyetler arasında gayet güzel görüşmeler yaptık. Siyasi ilişkilerimizin en güçlü şekilde devam ettiğini gördük. Diğer alanlardaki ilişkilerimizi de geliştirme kararı aldık. Uluslararası konuları, ikili ilişkilerimizi gözden geçirdik. Siyasi ilişkilerin yanında özellikle ekonomik, turizm, kültür, eğitim ve savunma alanlarındaki ilişkilerimizi yine geliştirme kararını aldık. Burada imzaladığımız 8 anlaşma ilişkilerimize verdiğimiz önemin açık göstergesidir. Bu ziyaret, seromonik olmanın ötesinde bir anlam ifade eden bir ziyarettir." 

Türkiye ile Endonezya'nın büyük bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Şu anda ticaret hacmimiz 1.5 milyar doları geçmiştir ama kısa dönem içinde bunun 5 milyar dolara, daha sonra da 10 milyar dolara çıkması hedefimizdir" şeklinde konuştu. 

Cumhurbaşkanı Gül, Yudhoyono ile bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını, uluslararası konularda da iki ülkenin aynı doğrultuda düşündüğünü görmekten memnuniyet duyduklarını ifade ederek, G-20, G-8 ve İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) ve diğer uluslararası inisiyatiflerde iki ülkenin yakın bir çalışma içinde olduğunu ve bundan sonra daha yakın olacağını kaydetti. 

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin turizm ve diğer ziyaretlere yansımasını çok istediklerini dile getirerek, "Zaten iki ülke vatandaşlarına sınırda vize verilmesi kabul edilmiştir. Bugün yaptığımız görüşmelerde, tamamiyle vizelerin kaldırılmasıyla ilgili çalışmaları da başlatma konusunda mutabakata vardır" diye konuştu. 

ENDONEZYA CUMHURBAŞKANI


Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono ise, ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirmesine katkı sağlaması açıdan önemli olduğunu ifade ederek, "İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır. İşte o tarihten itibaren, aramızdaki ortaklığın ve işbirliğinin, gelecekte artarak devam etmesi gerekmektedir" dedi. 

Ülkesinde yaşanan tsunami ve deprem felaketlerinden sonra, Türk halkının sağladığı yardımı ve yardıma ilk koşan birlikler arasında gelen Türk ekiplerini hiçbir zaman unutmadıklarını vurgulayan Yudhoyono, "Bu da zaten aramızdaki dayanışma ve gelecekteki işbirliğimizin sağlam temellerinin bir başka göstergesi olmuştur" şeklinde konuştu. 

Bugün, son derece yapıcı ve verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Yudhoyono, "Görüşmelerde, pek çok stratejik meseleyi hem baş başa görüşmelerimizde, hem de grup görüşmelerimizde ele aldık" dedi. 

İki ülkenin sahip olduğu ekonomik potansiyelin, var olan 2.1 milyar dolarlık ticaret hacmini, 5 milyar dolara artırma hedefini ortaya koymayı sağladığını vurgulayan Yudhoyono, "İnşallah iki ülke, özel sektörleri aracılığıyla bu hedefe ulaşabileceklerdir" şeklinde konuştu.
Türk işadamlarına, ülkelerine yatırım yapmaları için davette bulunan Yudhoyono, özellikle jeotermal enerji alanında önemli yatırım imkanları bulunduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül ile pek çok bölgesel meseleyi de görüşme fırsatı bulduklarını ifade eden Yudhoyono, şöyle devam etti: 

"Bu kapsamda, Türkiye'nin Asian Dostluk ve İşbirliği Grubuna katılmasını büyük bir memnuniyet karşılıyoruz. Filistin konusunda Türkiye ile benzer bir pozisyona sahibiz. Aynı zamanda Filistin halkının haklarının teslim edilmesi ve kendilerine ait hükümran ve bağımsız bir devlete, tıpkı dünya üzerindeki diğer bağımsız ülkeler gibi sahip olması konusunda ortak görüşlere sahibiz. Aynı zamanda Gazze'deki insan haklarının da mutlaka korunması gerektiği ve Gazze'ye insani yardım temin edilmesi konusunda da mutabık bulunuyoruz." 

Endonezya Cumhurbaşkanı Bambangu Yudhoyono, "Endonezya olarak bizler, Endonezya ile Türkiye arasında yeni bir işbirliği ve dostluk sayfası açmak istiyoruz" şeklinde konuştu. 

İKİ ÜLKE ARASINDA 8 ANLAŞMA İMZALANDI


Basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında 'teknik işbirliği alanında mutabakat muhtırası', 'savunma sanayi işbirliği anlaşması', 'küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında işbirliğine dair mutabakat muhtırası', 'kültür değişim programı', 'deniz taşımacılığı anlaşması' ile 'iş gücünün geliştirilmesine dair mutabakat muhtırası' imzalandı. Ulaştırma alanındaki anlaşmaya imza koyan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Endonezyalı mevkidaşına Katip Çelebi'nin 'Tuhfetü'l-kibar fi esfari'l-bihar' kitabını hediye etti.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Bir-Ulke-Ile-Daha-Vizeler-Kaldirildi/339630