Türkiye, Çin otomotivinin Üssü Oluyor

5 Temmuz 2010 Pazartesi  17:32

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya, otomotiv yan sanayisinin 2009 yılındaki krizden etkilendiğini hatırlattı. 2010 yılına otomotiv yan sanayisi olarakçok iyi giriş yaptıklarının altını çizen Kaya, "Sektörümüz 2009 yılında büyük bir krizden geçti. Bu kriz döneminde 25 milyar dolar ihracat yapan otomotiv sanayi, bir anda 14 milyar dolara geriledi. 2010 yılına biz çok iyi girdik. Hem ana hem de yan sanayi olmak üzere çok iyi motivasyon sağlandı. Bu seneki hedef yan sanayi olarak 7 buçuk milyar dolar. Toplamda ise 22 milyar dolarlık bir hedef vardır. 2010 otomotiv sanayimiz bu hedefini gerçekleştirecektir" dedi. 

"1 MİLYON ARACI YIL SONUNA KADAR ÜRETİRİZ" 

2010 yılında mutlu sona ulaşacaklarını kaydeden Kaya, 1 milyon araç hedefine kesinlikle ulaşacaklarını vurguladı. Ocak ayından otomotiv yan sanayisinin istikrarlı bir yükselişe geçtiğini dile getiren Kaya, "Geçen sene son 6 ayda kısmi bir canlanma başlamıştı. Özellikle kasım ve aralıkta. Ocak ayından itibaren istikrarlı bir şekilde hem yurt içi hem de yurt dışı üretimimiz ciddi bir şekilde gelişiyor. Mutluyuz, şu an aksayan bir şeyimiz yok. İnşallah iki ve üçüncü çeyrekte ve 4. çeyrekte de 1 milyon araçlık üretim gerçekleşecek. Biz bunu şubat ayında açıklamıştık. Bugünkü gidişatımız, 1 milyon adet araç hedefine kesinlikle ulaşacağımızı gösteriyor" diye konuştu. 

"2023 HEDEFİ İÇİN 100 MİLYAR DOLAR İHRACAT" 

Türkiye'nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine emin adımlarla ilerlediğini kaydeden Kaya, otomotiv ana ve yan sanayisinin söz konusu hedefe ulaşması için 100 milyar dolar ihracat yapması gerektiğini belirtti. Kaya, "Türkiye'nin 2023 hedefi çok ciddi rakamlarla yükseldi. 500 milyar dolar ihracat yapmayı hedefleyen Türkiye, bugün ihracatın yüzde 20'si otomotiv sanayisine yapıyorsa, bu matematiksel rakamla 100 milyar dolar eder. 100 milyar doları da ana ve yan sanayinin sağlaması gerekir.

Yeni yatırımlara mutlaka ihtiyaç var. Eğer biz 500 milyar dolarlık hedefe ulaşacaksak, Türkiye'ye Renault ve Tofaş gibi 8 tane fabrikayı daha kurmalıyız.Daha büyük yatırımlara ihtiyaç var" şeklinde konuştu. 

ÇİN TÜRKİYE'NİN YENİ ÜSSÜ OLUYOR 

Haima isimli Çinli otomobil firmasının İzmir'e yatırım yapmak için TAYSAD'a başvurduğunu belirten Kaya, bir çin otomobil firmasının daha Manisa bölgesinde otomotiv ana sanayisi tesisi kurmaya hazırlandığını dile getirdi. Çinli girişimcilerin yatırım rakamları hakkında yeterli bilgisinin olmadığını söyleyen Kaya, "2010 yılına girdiğimizde şu an TAYSAD'a fiili olarak başvuran 2 Çinli yatırımcı firması var. Bu firmalar da Manisa ve İzmir bölgelerimizi yatırım alanı olarak tercihettiler. Ciddi bir şekilde Türkiye'ye geleceklerini hissettik. Ama bu yatırım kararıdır. Resmi olarak yatırım rakamı açıklanmadı. Çin'den 2 firma ana sanayi olarak yatırım yapacağı kesin. Çin'den gelecek olan ana sanayiciler, üretimlerini yurt içinde mi satacak yoksa ihraç mı edecek? O daha belli değil. Türkiye pazarı bakir bir pazar. Bin kişiye düşen araç sayısı zaman zaman bazen 145 bazen de 160 diye açıklanıyor. 2009 yılında 550 bin araçla yurt içini kapattık. Gelen yatırımcı otomobil üretiyorsa bunu kime satacak. İhracatsa
bizim için bir problem yok. Avrupa'ya ihraç yapacaktır" ifadelerini kullandı. 

Elektrik indirimi konusunda yaşananları da çok doğru bulmadığını kaydeden Kaya, şu ifadeleri kullandı: 

"İndirim açıklamasının ardından sayın bakanımız düzeltme yaptı. Bu tür açıklamaların daha dikkatli yapılması gerekiyor. Elektrik de sanayici olarak gerçekten çok pahalı. Düzenleme şart.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Turkiye-Cin-otomotivinin-Ussu-Oluyor/340095