Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen imza töreninde konuşan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, AKSA Elektrik Toptan ile imzalanan anlaşmayla firmaların, yüzde 31,5'a varan oranda tasarruf elde edeceğini bildirdi.
Hikmet Tanrıverdi, İHKİB üyeleri arasında yapılan araştırmaya göre yaklaşık 4 bin firmanın aylık 150 ile 250 milyon kWh (kilowatt saat) arasında enerji tükettiğini belirterek, bunun yıllık 400 milyon doların üzerinde bir maliyete denk düştüğünü ifade etti.
Varılan anlaşmayla bu firmaların her yıl toplam 60 milyon dolar tasarruf yapacağını anlatan Tanrıverdi sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha önce İTKİBOSAP'ın anlaşmaya vardığı akaryakıt, kargo, bilişim gibi 10 farklı alanda sağladığı indirimler serisini en yüksek harcama kalemi olan enerji ile sürdürüyoruz. İTKİBOSAP olarak sektörün en önemli maliyet unsurlarından birini oluşturan enerji harcamalarını üçte bire varan oranda düşürmeyi hedefliyoruz. Böylece her geçen gün daha da zorlandığımız global rekabet ortamında gücümüzü artıracak önemli bir anlaşmaya imza atıyoruz.
Söz konusu indirimler sadece üretim merkezlerinde değil ticarethanelerde de geçerli olacak. Bu sayede markalarımız, sayısı on binleri bulan mağazalarında da indirimli elektrik kullanabilecek.
Örneğin, Orta Gerilim Sanayi tarifesinde aylık 400 bin TL gideri olan üyelerimizden Betareks Tekstil, elektrik giderini 360 bin TL'ye düşürerek her ay 40 bin TL tasarruf sağlayacak.
Orta Gerilim Ticarethane tarifesinde aylık 22 bin TL gideri olan Karahan Tekstil ise elektrik giderini 16 bin TL'ye indirebilecek ve 6 bin TL avantaj elde edecek.
Alçak Gerilim Sanayi tarifesinde aylık 11.000 TL gideri olan Kardem Tekstil, elektrik giderini 10 bin 200 TL'ye düşürecek; her ay 800 TL'si kasasında kalacak."
Hikmet Tanrıverdi, doğalgaz piyasasının canlanmasıyla birlikte, ihracatçıların giderlerini düşürmek için bu alanda da işbirliklerine gidebileceklerini dile getirdi.
İTKİBOSAP Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Özüren de yaptığı konuşmada, üyelerinin satın alma ve tedarik maliyetlerini en aza indirerek tasarruf sağlamalarını amaçladıklarını söyledi.
Ümit Özüren bugüne kadar yaptıkları anlaşmalarla ihracatçıya akaryakıt, damacana su, yurtiçi ve yurtdışı kargo, mobil iletişim, insan kaynakları, yapı market, elektronik market, araç takip sistemi, işletim sistemi, sabit telefon hatları, kurye hizmetlerinde büyük avantajlar sunduklarını ifade etti.
AKSA Elektrik Toptan ile varılan anlaşmadan faydalanmak isteyen firmaların, bağlı bulundukları elektrik dağıtım şirketlerinden Serbest Tüketici Belgesi almaları gerektiğini vurgulayan Özüren, bunun için firmaların son bir yıl içinde en az 100 bin kWh elektrik tüketiyor olmaları gerektiğini bildirdi. Özüren, yıllık 100 bin kWh tüketimin yaklaşık olarak aylık 2 bin 800 TL elektrik faturasına denk geldiğini, en az 4 bin İTKİB üyesinin bu rakamın üzerinde enerji gideri olduğunu ifade etti.
AKSA Elektrik Toptan Satış A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı ise konuşmasında Türkiye'nin en büyük ortak satın alma platformu olan İTKİBOSAP ile Türkiye'nin en büyük serbest elektrik üreticisi AKSA'nın güçlerini birleştirmesi sonucu birçok üreticinin çok daha ucuz elektrik kullanacağını ve ihracat yaparken rekabet güçlerini artacaklarını söyledi.
Enerji temininin öncelikli olarak grubun 3 adet rüzgâr santralinden karşılanacağını vurgulayan Kazancı, "Böylece ülkemizin rüzgâr potansiyeli sanayimizin ucuz elektrik temininde değerlendirilmiş olacak. Bu anlaşma ile AKSA grubu müşteri portföyünü genişletip çeşitlendirerek santrallerinde ürettiği elektriği yüksek kapasite kullanım oranları ile doğrudan müşterilerine satmaya devam edecek" dedi.
AKSA grubu hakkında bilgi veren Cemil Kazancı, 90'lı yılların sonuna doğru enerji sektöründeki serbestleşmesinin ardından santraller kurmaya başladıklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"1998 yılında Türkiye'nin ilk Biyogaz Santrali'ni Bursa'da faaliyete geçirdik. Zaman içerisinde yatırımlarımızı çeşitlendirerek, hem yurtiçinde hem de yurtdışında, fuel oil, doğalgaz, rüzgâr ve hidroelektrik santralleri kurarak, AKSA grubunun elektrik enerjisi üretiminde ülkenin önde gelen enerji şirketlerinden biri olmasını sağladık.
Kurulu gücümüz 2007 yılında 328 MW iken, 2008 yılında bu rakamı ikiye katlayarak 690MW'a ulaştık. Ali Metin Kazancı Antalya Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin 2008'de devreye girmesi ile elektrik enerjisi üretiminde kurulu güç bakımından Türkiye'nin en önemli enerji şirketleri arasında liderlik yarışına katıldık.
Bugün 1500MW'ı aşan kurulu kapasitemiz ile sektördeki en büyük serbest üretici konumundayız."
Konuşmaların ardından İTKİBOSAP ile AKSA Elektrik arasında ihracatçıya yüzde 30'lara varan enerji maliyet indirimi sağlayan anlaşma imzalandı.