E-pasaport mağduru ne yapmalı?

8 Temmuz 2010 Perşembe  11:02

Türkiye bütün dünyada olduğu gibi e-pasaporta geçmeye karar verince, vatandaşların başına kötü bir şeyler geleceği belliydi. Nitekim 1 Haziran'da uygulamaya geçen e-pasaportları almak için yapılacak harcamalar açıklananca gerçek ortaya çıktı. 5 yıllık bir pasaportçıkartacak Türkiye cumhuriyeti vatandaşı, aynı pasaportu alacak Yunanlının 5 katı, 10 yıllık pasaport alacak Almanın ise 3 katı para ödeyecekti. Devlet bu kez kantarın topuzunun kaçtığını farketmiş olacak ki 20 Haziran'da pasaport harçlarını büyük oranda indirdi.

İşte asıl kıyamet bundan sonra koptu. Çünkü aralarında 74 bin Hacı adayının da bulunduğu onbinlerce kişi yüksek bedeller ödeyerek pasaport almıştı. Hem de aradaki fark öyle böyle değil. 20 Haziran'dan önce 1 yıllık pasaport alanlara 173 bin lira, 3 yıllık pasaport alanlar 302 lira, 5 yıllık pasaport alanlar ise 394 bin lira fazla para ödediler.

PASAPORT HARÇLARI NASIL DEĞİŞTİ?

PASAPORT                1-20 HAZİRAN FİYATI       20 HAZİRAN SONRASI FİYAT                 FARK
1 YILLIK                          318 TL                                      145 TL                                         173 TL
2 YILLIK                          442 TL                                      205 TL                                         237 TL
3 YILLIK                          572 TL                                      270 TL                                          302 TL
3 YILDAN FAZLA             754 TL                                      360 TL                                          394 TL

Fazla para ödeyen vatandaşların "aradaki farkı ödeyin" talepleri karşısında Gelir İdaresi Başkanı Metin Kilci bir genelge yayınladı ve iadenin yapılabileceğini bildirdi.

Ancak bu da aslında bir aldatmaca içeriyor. Çünkü sadece pasaportunu 20 Haziran'dan sonra alanlara ödeme yapılabilecek. Yani pasapor için 15 Haziran'da başvurup 21 Haziran'dapasaport aldıysanız paranızı iade alabileceksiniz. Ancak 1 Haziran'da başvurup 19 Haziran'dapasaport aldıysanız paranızı iade alamayacaksınız. Çünkü Gelir İdaresi Başkanı Metin Kilci'nin genelgesi net bir şekilde 20 Haziran'dan önce pasaport alanların farklarının geri ödenemeyeceğinin altını çiziyor.

PEKİ NE YAPMALISINIZ?

Pasaport fiyatlarındaki dalgalanma nedeniyle mağdursanız TÜDER'in hazırladığı dilekçeyi kendi adınıza imzalayıp Maliye Bakanlığı Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğüne vererek başvurmanız gerekiyor. Daha sonra 60 gün bekleyeceksiniz. Kurumun size 60 gün içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermesi gerekiyor.

60 gün sonra aldığınız cevabı kullanarak bu sorunu Anayasa Mahkemesi'ne götürerek hakkınızı aramanız mümkün.

Bu konuda TÜDER Anayasa Mahkemesi'ne götürülecek dilekçenin matbu örneğini de isteyenlere sağlayacak. TÜDER bu mağduriyetin giderilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne açılacak davanın öncülüğünü yapacak.

Her halükarda mağdur olan haklı olduğu için Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar halktan yana olacak. Ancak mağduriyete neden olan kararı alanlar halka bu yolla eziyet etmek yerine mağduriyeti gidermeye karar verip halka parasını geri verirse sorun daha da önce çözülebilecek.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/E-pasaport-magduru-ne-yapmali/340313