Ramazan Öncesi Arap Turist Patlaması

15 Temmuz 2010 Perşembe  12:11

Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, Arap turistlerin başta Bursa olmak üzere, özellikle Güney Marmara için büyük önem taşıdığını, bu alandaki potansiyelin harekete geçirilmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi.
 
Akkuş, son iki yıldır bütün tarafların katılımıyla yürütülen çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını ifade ederek, yılın ilk yarısında bölgeye gelen turist sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 dolayında artış gösterdiğini, yaz sezonunun başladığı haziran ayında ise bu oranın yüzde 15'i bulduğunu belirtti.
 
Körfez ülkelerinden yoğun talep geldiğini, tatillerini ramazan öncesinde yapmak isteyen Arap turistlerin ise özellikle temmuz ayı için kayıt yaptırdıklarını anlatan Akkuş, ''Arap turistlerin rezervasyonlarında, temmuz ayında ciddi bir yığılma var. Bu artış yüzde 30 civarında'' dedi.

Akkuş, Körfez krizi ve bazı esnafın yanlış davranışları yüzünden, Bursa ve Türkiye'ye gelen Arap turist sayısının 1990'lı yıllardan itibaren ciddi oranda düştüğünü hatırlatarak, şöyle konuştu:
 
''Şimdi süreç tersine döndü. 80'li yıllardaki Arap turist sayısını yakalamak istiyoruz. Bursa, kaybetmiş olduğu Arap turistleri, geri kazanmak için son 2 yıldır Valilik başta olmak üzere tüm tarafların katılımı ve desteğiyle ciddi bir çalışma yaptı, yapıyor. 2010 yılında rekor sayıda Arap turist bekliyoruz. Bursa'ya 2009'da 565 bin turist geldi. Biz bu sene 500 binin üzerinde sadece Arap turist bekliyoruz. Toplamda, kente gelen turist sayısında bir milyonu aşmayı hedefliyoruz. Gösterilen ilgi, yapılan rezervasyonlar, kayıtlar bunu gösteriyor...''
 
Güney Marmara'ya gelen Arap turistlerin, bölgeyi bizden daha iyi tanıdığını dile getiren Akkuş, ''Bursa'da Suuçtu Şelalesi'nin nerede olduğunu bilmeyenler var, ama Arapların yüzde 80'i bunu bilir. Saitabat'ı yine öyle, programlarına alırlar'' dedi.
 
İRAN'DAN YÜZDE 110'LUK TALEP ARTIŞI
 
Akkuş, İran vatandaşlarının da son yıllarda Türkiye'ye yönelik ilgisinin arttığına işaret ederek, İran'dan gelen taleplerde yüzde 110 civarında artış görüldüğünü bildirdi.
 
İstanbul ve Antalya ağırlıklı yapılan tatil programlarının bir ayağını da Bursa'nın oluşturması için çalışma yürüttüklerini belirten Akkuş, ''Çok iyi bir altyapı oluşturduk. İranlı turistlerin tatil programlarının Bursa ayağının görüşmelerini yapacağız. Bunun için yeniden İran'a gideceğim. Humeyni de geçmişte 1,5 yıl kadar Bursa'da kalmıştı. Türkiye turizminin pazarlanması konusunda, kentin ciddi bir potansiyeli var'' diye konuştu.




 
''REZERVASYONLAR TEMMUZ AYINA SIKIŞTI''
 
Bir tur firmasının sahibi Hasan Erdem de Ortadoğu ülkelerinden Türkiye'ye gelen Arap turistler açısından bu yılın geçen seneye göre daha verimli olacağının talep ve rezervasyonlardan anlaşıldığını bildirdi.
Erdem, Türkiye'nin Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ve genel olarak Ortadoğu'dan gelen turistler için en çok talep edilen destinasyon haline geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
''Talep yoğun, ancak hizmet verebilme kapasitemiz sınırlı. Ortadoğu'dan gelen uçak ve tarifeli seferler sayılı. Kış aylarında fazla yoğunluk olmayan bu hatlar, haziran, temmuz ve ağustos aylarında yoğunlaşıyor. Bu yıl özellikle temmuz ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30'luk rezervasyon artışı var. Arap ülkelerinden şu anda, 'Türkiye'ye gitmek istiyorum' diyen kişinin bir ay boyunca yer bulma şansı yok. Ramazan ayının ağustosa gelmesi nedeniyle rezervasyonlar temmuz ayına sıkıştı.''
 

Arap turistleri taşıma ve konaklatma gibi konularda ciddi sıkıntı yaşamaya başladıklarını vurgulayan Erdem, ''Bu sorunları aşmak için müşterilerimize ağustos ayında gelmelerini, daha uygun fiyatlar ve ramazan ayına özel programlar uygulayacağımızı söylüyoruz. Ama yine de temmuz ayındaki yoğunluğa engel olamadık'' dedi. /sabah



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Ramazan-Oncesi-Arap-Turist-Patlamasi-/340778